USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Перший сонячний колектор змайстрував маневиччанин. ФОТО

30 Квітня 2013 19:00
Маневиччани одні з перших на Волині почали втілювати енергозберігаючі технології, а зокрема – встановлювати генератори сонячної енергії. Перша експериментальна система сонячного колектору «пережила» вже дві зими, обігріваючи батьківську садибу Віталія Шрамка у селі Копилля Маневицького району.

Про це під час візиту у садибу Шрамків 30-ого квітня розповіла керівник проекту «Увімкни сонце – живи комфортно» ГО «Екоклуб» Оксана Майборода.

Координатор проекту повідомила, що в Україні схожі системи обігріву встановили вже на 25 об’єктах, ще 30 генераторів сонячної енергії готують до встановлення.

У Маневицькому районі колектори успішно застосовуються в навчально-виховному комплексі «Колківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - ліцей» та Маневицькому дитячому садку №1.

За словами громадської активістки, всі встановлені колектори виготовили учасники проекту, які протягом двох тижнів вивчали особливості розробки та встановлення установки. У селі Копилля нині два таких конструктори, завдяки яким тільки у їхньому населеному пункті встановили 4 генератори сонячної енергії.

За словами конструктора сонячного колектора Віталія Шрамка, на виготовлення та встановлення установки потрібно приблизно два тижні. «На матеріали для економного варіанту конструкції витрачають близько 3-ох тисяч гривень. Якщо врахувати роботу майстрів, які виготовлять та встановлять генератор, вартість об’єкту зростає до 7 тисяч гривень. Утім, така установка швидко окуповується, якщо врахувати, що тарифи на електроенергію щороку зростають», – зазначає Шрамко, інженер-будівельник за освітою.
Він розповів, що такий колектор під силу зробити будь-кому, а матеріали, потрібні для виготовлення, можна купити навіть на ринку.

«Для генератора енергії потрібний, в першу чергу, потрібен тонкий лист сталі (в народі – «бляхи»). Його фарбують темною термостійкою фарбою, оскільки в системі утворюється дуже висока температура, в деяких місцях до 200 градусів. З тильної частини приварені трубки, по яких циркулює рідина. Всі вони з’єднані між собою і герметично перевірені. Лист бляхи приварюється до трубок. Чорна фарба притягує тепло і нагріває конструкцію та рідину, яка піднімається вверх і по термоізольованих трубках потрапляє в бочку по мідній трубі – теплообміннику. Таким чином нагрівається вода, яка була на той момент в бочці.

Коли немає сонця, охолоджена вода повертається по нижніх трубах в генератор, де знову нагрівається і рухається до бочки. Так забезпечується природня циркуляція у водонагрівачі. Гріє сонце - вона працює, не гріє – не працює, але вода в бочці може навіть три дні без сонця зберігати температуру близько 30-40 градусів», - працює без насосів, за допомогою природньої циркуляції», - про такі особливості виготовлення колектора повідомив Шрамко.

Така система обігріву води вже майже два роки використовується у батьківській садибі Шрамків.

За словами господарів, установка значно економить кошти з сімейного бюджету пенсіонерів, оскільки у Маневицькому районі газу немає, то обігрів житла і використання теплої води для потреб сім’ї електроенергією – дороге задоволення.










Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Саша Показати IP 30 Квітня 2013 19:58
за 3 тисячі грн, можна на ебау (німецькому) з доставкою купити готовий з ваакумними трубками 4 м кв що значно краще плоского по КПД
Знайка Показати IP 1 Травня 2013 09:09
купити - то для лінивих!
серцебиття асфальту Показати IP 1 Травня 2013 12:54
"Чорна фарба притягує тепло" - це місце особливо сподобалось. Щоб писати про прості фізичні явища необхідно знати фізику на базі середньої школи. В мене виникає враження, що далеко не всі вчились в школі.
Forever Autumn до серцебиття асфальту Показати IP 1 Травня 2013 13:04
Інженер-будівельник за освітою той чоловік, мо, не так якось виразився )) П.С.Чи Ви, серцебиття, знову до журналістів маєте священний намір примахатись? :)
серцебиття асфальту до Forever Autumn Показати IP 1 Травня 2013 21:20
Справа не наявності диплома, справа в розумінні явища. Напевно він мав на увазі, що чорна фарба не розсіює теплову енергію. Це вже я вам намагаюсь пояснити, що мав на увазі той інженер. Але щоб знати ці прості речі. зовсім не обов'язково бути інженером, для цього достатньо закінчити середньо школу, Пульс, Ви ж її закінчували, чи не так?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus