USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У чому звинувачують Волинську ОДТРК

14 Квітня 2014 18:10
Моніторинг сотень сюжетів новин Волинської ОДТРК показав, що під час революційних подій в ефірах домінувала позиція злочинної влади, порушувався баланс думок та приховувалася інформація, - стверджують громадські активісти.

Про це йшлося під час круглого столу на тему «Причини та напрямки оновлення Волинської ОДТРК», що відбувся 14 квітня.

Як розповіла громадський активіст Марія Доманська, на Волині здійснили моніторинг підсумкових випусків новин ВОДТРК за період з 1 грудня минулого року до 28 лютого 2014-го. З її слів, мотивом такої перевірки були факти приховування інформації про події Євромайдану у Києві та у Луцьку державними ЗМІ. Так, упродовж моніторингу переглянули 474 сюжети, з них 88 присвячено Євромайдану. Так, зі 109 сюжетів у грудні 17 торкалися теми Євромайдану, за січень моніторинг пройшло 166 сюжетів, 10 з яких були присвячені Євромайдану, за лютий активістам вдалося переглянути 199 сюжетів, 61 з яких – про Євромайдан. Очевидною є тенденція, що частота показу сюжетів на цю тему збільшилася у лютому, коли відбувалися найкривавіші події загальнонаціонального та регіонального Євромайданів. Під моніторинг потрапило 57 випусків новин.

Основними критеріями моніторингу були: приховування/не приховування інформації, баланс думок, баланс ефірного часу для опонуючих сторін. Проте під час моніторингу активісти виявили спроби дискредитації теми Євромайдану, оціночні судження у сюжетах або підводках диктора, піар Партії регіонів та приховану рекламу, тобто джинсу. Найпоширенішим виявилося приховування інформації. Зі слів Марії Доманської, у випусках новин неодноразово замовчували факти, що відбувалися на луцькому та київському Євромайданах. Водночас суттєвою тенденцією є і відсутність балансу думок. Так, організатори моніторингу відшукали декілька випусків новин, де голова облдержадміністрації міг бути присутній у трьох різних сюжетах. Другим типом порушення балансу була неспівмірність ефірного часу. Так, на активістів Євромайдану виділяли 1-3 хвилини, а на представників влади 8-15 хвилин. Також практично не подавали відомостей про кількість убитих активістів.

Таким чином, на думку громадських активістів, інформаційна політика новинних випусків телеканалу під час подій Євромайдану характеризується домінуванням позиції виконавчої гілки влади в області.

Марія Доманська розповіла, що ще на початку подій Євромайдану у Луцьку на телебаченні з’явився сюжет про те, що у мітингу беруть участь неповнолітні, при цьому навівши коментар начальника управління освіти, знехтувавши коментарем батьків. У репортажі про зірваний концерт, присвячений Дню Соборності, більшу частину ефірного часу віддали екс-голові ОДА Борису Клімчуку. У сюжеті про представлення на посаді голови облдержадміністрації Олександра Башкаленка йому присвятили значно більше часу, ніж мітингу, який відбувався під стінами ОДА. Також не була висвітлена інформація про те, як активісти їздили колядувати додому до Бориса Клімчука, про акцію «Бізнес на крові», екскурсію лісовим «Межигір’ям» Богдана Колісника тощо.

Найбільше шокувало активістів те, що під час початку кривавих подій у Києві 18 лютого в ефірі показали сюжет, у якому протестувальники б’ють правоохоронців, натомість немає жодного кадру того, як бійці «Беркуту» та внутрішніх військ б’ють активістів та стріляють в них. Таким чином, відбулася маніпуляція, під час якої протестувальників фактично показали злочинцями.

Генеральний директор ВОДТРК Ольга Куліш назвала враження громадських активістів про роботу телерадіокомпанії однобоким. З її слів, те, що на думку авторів моніторингу видається «великим гріхом», на думку експертів є нормальним висвітленням подій. Говорячи про сюжет від 18 лютого з Києва, вона зазначила, що це відео було єдиним матеріалом, який телевізійники змогли показати, отримавши його в УТР. Також вона зазначила, що випуски новин о 19.00 – це не все, що демонструє телеканал. Ольга Куліш не визнала замовчування фактів про революційні події, стверджуючи, що Майдан у Луцьку висвітлювали настільки активно, наскільки активним він був. Говорячи про акції активістів, які не висвітлив телеканал «Нова Волинь», вона повідомила, що «показували те, що відстежували», покладаючи провину на прес-службу луцького Євромайдану, звідки, мовляв, не завжди повідомляли про заплановані події. Гендиректор ВОДТРК вважає, що під час революційних подій журналісти ВОДТРК працювали нормально.

У відповідь Марія Доманська нагадала їй, що ВОДТРК проігнорувала чимало акцій протесту, які відбувалися фактично під її стінами – поблизу прокуратури та УМВС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 28
дідо Показати IP 14 Квітня 2014 18:16
Давно пора продати це нафталінове телебачення. Вистачить сидіти на шиї платників податків.
Согласен Показати IP 14 Квітня 2014 18:21
"Генеральний директор ВОДТРК Ольга Куліш назвала враження громадських активістів про роботу телерадіокомпанії однобоким.",- с этим согласен, но и такое местное телевидение, которое тупо транслирует передачи других каналов, не нужно...
Лучанин Показати IP 14 Квітня 2014 18:26
Оця Доманська та інші активісти Луцького майдану уже хочуть зробити ВОДТРК собі кишеньковою. Вони не хочуть визнати, що завдяки якраз волинським "революціонерам", які нічого не зробили для скинення банди Януковича, але змогли допомогти особисто Путіну скомпрометувати українську революцію в очах російської і світової громадськості, та окупувати і анексувати Крим. Якщо вже вирішувати демократично, то не за "круглим столом" міжсобойчика, а опитуванням усіх волинян. Можна і 25 травня ц.р. Геть брудні руки від ВОДТРК.
дідо до Лучанин Показати IP 14 Квітня 2014 18:33
У кишені Клімчука було ситніше ?
Анонім Показати IP 14 Квітня 2014 18:57
а чому це Волинське мало рекламувати майдан ?
кріт Показати IP 14 Квітня 2014 19:22
по глазах у білих очках бачу інтєлєкт зашкалює. і ото воно когось вчило.
CNN до кріт Показати IP 14 Квітня 2014 19:32
Доманська вже давно мітить у крісло голови ОДТРК от і бризже з Шелепом на пару!
йося моргенштерн до кріт Показати IP 15 Квітня 2014 08:55
вчителиця
Дістало Показати IP 14 Квітня 2014 20:42
Так, у випусках новин неодноразово замовчували факти, що відбувалися на луцькому та київському Євромайданах, а саме: як Пирожик прийшов з перегаром до людей на майдан, коли призначали Башкаленка; де і як обідав Шиба, коли перший раз штурмували ОДА; як Гузь обнімався з Клімчуком; що робив Бондар і Грицюк, коли захоплювали Луцьку міліцію і Башкаленка ставили на коліна; як непонолітні ночували в захоплені ОДА. Я не за Куліш. Я за правду. Вибачтесь в Кулішихи, і помовчіть, бо на вас теж є управа.
о.петрук Показати IP 14 Квітня 2014 20:46
так, це та сама оксана петрук, яка робила моніторинг новин. я зараз у декретній відпустці, але монітору випуски колись рідного каналу. сюжети зараз зовсім не ті, які ми робили раніше. мені соромно за них, а особливо за ті, коли був майдан. тому я не збираюсь після декрету виходити на роботу у водтрк, це вже не мій рівень. переходжу у волиньтаймс до колеги кунинець, якщо, звісно, прийме. це інтернет-видання досить повно відображає події в області, незаангажоване, робить сюжети зважені, різносторонні, правильні, а головне - не служить владі, а тільки тим, хто платить гроші. і ніхто там нікого не моніторить, бо й нема за що. так що швидко без нас вт розвалиться. і мені не треба буде комусь із тої кампанії дивитися в очі.
Оксана до о.петрук Показати IP 14 Квітня 2014 23:45
Дуже цікаво, колеги, читати коментарі від свого імені. Знаєте, дуже змістовні і сміливі) Давайте поговоримо вживу. Побачимо, кому соромно в очі дивитись, а кому ні.
Сусід до о.петрук Показати IP 15 Квітня 2014 08:40
Що за Волиньтаймс? Де виходить? На якому каналі чи в кабельній мережі? Ото тільки й бачу як в фейсбук часом підгавкує. А так - явно не телеканал, не найрейтинговіший і відвідуваність нікакая
йося моргенштерн до о.петрук Показати IP 15 Квітня 2014 08:58
коментар було видалено
йося моргенштерн до йося моргенштерн Показати IP 15 Квітня 2014 11:14
ПОВТОРЮСЬ, ТАК ЯК СВОБОДИ СЛОВА У НАС НЕМАЄ!!!!!!!!!!!!!!!!!! "це інтернет-видання досить повно відображає події в області, незаангажоване, робить сюжети зважені, різносторонні, правильні, а головне - не служить владі, а тільки тим, хто платить гроші." - о.петрук. ВИСНОВКИ РОБІТЬ САМІ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Сергій Осійчук Показати IP 14 Квітня 2014 23:45
по людськи, треба йти у відставку і не триматись за посаду. є інший варіант, таємне голосування колективу.
321 до Сергій Осійчук Показати IP 15 Квітня 2014 11:36
Обирає не колектив, а призначають з Києва! Туда всі запитання!!!
))) Показати IP 15 Квітня 2014 00:32
ото подивилась... ну які ж гидотні рожи сидять від громадськості. це ж щось непоправне. люди, перестаньте соромитись. нудно дивитись на вас, ще гірше, ніж на новини ВТ.
артур Показати IP 15 Квітня 2014 07:46
коментар було видалено
артуру від 122 Показати IP 15 Квітня 2014 07:59
начальник сказав тобі неправду, журналістика, як і відома древня професія, завжди купувалася і продавалася. учора вона з піною в роті хвалила якісь реформи, зараз перезавантажує, завтра новому чму лизатиме зад, бо їй за це платять. але і в цій новині є приємність: вт дивиться навіть артурчик.
оксані Показати IP 15 Квітня 2014 08:03
а ти, пропонуючи глянути в очі, не задумувалась, чи хтось після твого так званого моніторингу схоче в твої очі дивитися? це лукаво і не професійно, не віриться, що я колись поруч з тобою працювала.
Оксана до оксані Показати IP 15 Квітня 2014 09:45
А що ти знаєш про мій моніторинг? Давай аргументи. Звинувачення треба фактами доводити. А ти ж навіть не бачила моніторингової таблиці. Про очі говориш. Якщо хтось і не хоче дивитись мені у вічі, то я ж не змушую. Просто пропоную писати коментарі під власним іменем. Чи ти його соромишся?
Вдячна глядачка Показати IP 15 Квітня 2014 10:02
А ще Ігор Гузь, дорвавшись до влади, має наглість щось говорити проти ВТ. Це ж воно скільки років піарило його в своєму ефірі. На всіх заходах до мікрофона рвався!
ололо Показати IP 15 Квітня 2014 10:11
Якісь пігаліци вирішують що робити жінці з чималим стажем роботи. абсурд!
трололо до ололо Показати IP 15 Квітня 2014 11:38
Тут не погоджусь! У Януковича теж був чималий стаж...
Дідо Показати IP 15 Квітня 2014 17:08
Одним словом сцикуни влади хочуть, хоча дуби дрімучі, повчитись не хочуть, дайте хутчій владу!
Андрій Показати IP 15 Квітня 2014 17:22
Друзі, система держтелерадіомовлення потребує докорінних змін. Ті підходи, які сьогодні властиві в роботі ВОДТРК не мають нічого спільного зі стандартами ВВС як заявила гендиректор компанії під час дискусії) Потрібні зміни не тільки в менеджменті, а й запровадження відкритої редакційної політики, об'єктивності та виваженості...Прикро констатувати, але зміна свого часу керівництва не дала жодних позитивних результатів для колективу й громади, а тільки законсервувала стан занепаду. Хоча свого часу в колективу був шанс зміни ситуацію й працівники пов'язували це з приходом молодого керівника. Але все вирішили домовленості з ПР. І звісно, що ПР і Борис Климчук відстояли свого надійного кандидата й дали їй не тільки посаду, а ще й медаля). Запитайте в рядових працівників за які заслуги ПР та Янукович гендиректора нагородили орденом? Напевно, за принципи ВВС та свободу слова на Волинській ОДТРК)
Богдан Показати IP 15 Квітня 2014 19:54
Журналісти є четвертою владою. Вони формують суспільну думку, чим визначають вчинки громади. Журналісти ведуть за собою суспільство. Скажіть, на Волинському телебаченні є журналісти, які не бояться "підняти тему", повести за собою?.. Немає! Тому й нечасто зупиняємося на цьому каналі.
Омелько Показати IP 16 Квітня 2014 11:44
Коли в нас мінявся генеральний директор, нас залякували, що прийде Зелінський. Ми злякались і повірили. Хоч більшість молоді і не знала, хто то такий взагалі. Андрушко збирала підписи на підтримку Куліш. І ми підписувались. Щиро вірили, що Куліш наведе порядок. А вийшло що? Я начальник – ти дурак. Не цензура, а редакційна правка. Щось не подобається, то ласкаво просимо, бо на твоє місце вже десять студентів чекають. Гонорари начисляють, як пальцем в небо. І ще наголошують, щоб дякували й на тому, бо в інших ОДТРК взагалі нема гонорарів. Думка, що відрізняється від думки керівника – це не патріотизм. Втовкмачування мантри: Гузь і Осіпов – крикуни. Окрім того, мусово виписати «Телерадіогазету». Хто не виписує – не патріот. І я вже мовчу про кісєльовщину!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus