USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Підземні ходи Олицького замку

1 Березня 2015 12:30
Куди ведуть підземні ходи від Олицького замку (Замку Радзивіллів) - досліджував краєзнавець Анатолій Гура. Про це повідомляє «Слово Волині».

Кожен замок, окрім історії, – це легенда, містика, енергетика тих часів, які давно минули, і до яких хочеться торкнутися бодай уявно. Таємне завжди приваблює. Не виняток – і Олицький замок – починаючи з безлічі пожеж, які нищили його історію, і закінчуючи психлікарнею, що є (як не крути) і донині продовженням загадок історичної пам’ятки.

Анатолій Гура розповідає: «Найбільше зацікавлення щодо таємниць Олицького замку викликають підземні ходи. Існує така версія, ніким неперевірена і непідтверджена, що підземні шляхи від Замку Радзивіллів ідуть аж до Замку Любарта у Луцьку, а також – до Замку Любомирських у місті Дубно. Я цікавився питанням підземних ходів, їхнім облаштуванням, можливістю їх використання і пришов до такого висновку: якщо ходи з Замку були, то на дуже невелику відстань, тому що багатокілометрові підземні ходи – справа навряд чи можлива».

Анатолій Гура пояснює нелогічність теорії надто довгих підземних ходів тим, що їх облаштовувати потрібно було в абсолютній таємниці, що є саме по собі неможливим. Адже потрібно було копати на досить велику глибину, завозити будматеріали, що зробити непомітно практично неможливо, крім того, виникала проблема вентиляції.

Розповідає краєзнавець, що нещодавно колишній оличанин, який нині мешкає в Англії, написав про те, що він із братом (на той час їм було по 10-12 років) пройшов підземним ходом – від замку до лісу, який місцеві називають «Культура». Було це приблизно у 1973 році.

Описує проходець свої враження так: дуже неприємне відчуття замкнутого простору і враження, що у спину постійно хтось дивиться.

Склепіння вимурувані з вапняку (якого в олицьких краях ніколи не було). Пройдений підземний шлях становив приблизно 3-3,5 кілометра, а час проходження – близько 6 годин, навіть ліхтарик, який був із собою, розрядився.

Ще один старожил із Олики, якому вже пішов дев’ятий десяток літ, Петро Ярощук розповідав, що в 40-х роках, після війни (ІІ Світової, – авт.) всі можливі бункери чи криївки, сховища (мабуть, це стосується і виходів із підземних ходів) засипалися.

Крім підземних ходів, туристів цікавить питання скарбів Радзивіллів.

Багатства у родини, справді, були. Існує версія, що частину своїх скарбів Радзивілли залишили тут (в Олиці, – авт.). І така версія має підґрунтя, бо коли у 1939 році Радзивіллів вивезли, то почали вивозити і речі із Замку. Переважно їх забирали в музеї, але, на думку Анатолія Гури, не тільки у музеї, особливо це стосувалося речей вищого ґатунку. Навесні 1940-го року вивезли «півторатонку» столового срібла. Одне слово, у замку було чим поживитися, і краєзнавець не впевнений, що всі речі потрапили до музеїв.

Переповідається легенда, що періодично, але період не встановлено, у приміщеннях замку з’являється Біла Дама, привид жінки в білому.

Підґрунтя таких оповідей полягає в тому, що одна з дівчат Радзивіллів закохалася в місцевого хлопця. Звичайно, це мезальянс, нерівний шлюб, ніхто не дозволив їм бути разом… і дівчина наклала на себе руки. Привид – нібито ця дівчина. Історію з’яви привида переповідають навіть працівники лікарні, яка розташована на території замку.

Анатолій Гура може годинами розповідати історію замку, історію Олики… має мрію – створити скансен, аби приваблювати туристів, хоч їх тут і так буває чимало – приїздили навіть із Японії та Бразилії.

ЧИТАТИ ЩЕ: РОЗКІШ ЗАМКУ В ОЛИЦІ: ЩО ПАМ’ЯТАЮТЬ ВОЛИНСЬКІ СТАРОЖИЛИ

Нарікає краєзнавець на «чорних археологів». А із цікавих моментів розповідає, як у пошуках історичних предметів натрапили із другом на алюмінієву флягу, австрійську. І не просто флягу, а із вмістом. Як виявилося, це був ром. Пити його шукачі не наважилися, але на смак спробували. А хто б відмовився бодай спробувати ром 90-річної давнини?

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
and Показати IP 1 Березня 2015 13:47
і все ? оце і вся новина ?!?? цікаво але дуже мало....... толку з того ВН з його репостами....
Злюка-бобер до and Показати IP 2 Березня 2015 18:28
То читай свій сайт. У вас там все "цікаво", ага-ага
дід Показати IP 1 Березня 2015 16:31
Хто знає про ходи відпишись
небайдужий Показати IP 2 Березня 2015 12:32
Все що стосується підземних ходів має свою історію.Ще в дитинстві не раз чув розмови про олицькі підземні ходи.Один із них нібито йшов на Клевань,другий на урочище Базатарня.Про скарби Радзівілів,розказувала покійна сусідка,ніби-то вона бачила як на 7 чи 8 підвод(фури),погрузили все цінне майно,і підводи виїхили в сторону Цумані,де і зникли з очей в цуманських лісах...
какашка Показати IP 8 Березня 2015 21:46
лабудібуділабудай
місцева Показати IP 12 Лютого 2016 23:41
Історія замку справді дуже цікава.Я не можу зрозуміти чому ніхто не досліджує тунелі,нащо їх позасипали?Я якось чула розповідь про двох з хлопців які змогли потрапити до тунелю через старий колодязь який знаходиться на території костелу чи церкви що за ним.Вони пробули там сутки,та розрозповідали що підземелля має дуже багато поверхів в низ і що коли вони потрапили до якоїсь кімнати там були картини меблі та коври, наступивши на ковер він розсипався.Хлопці вилізли звідти дуже перелякані,щось їх там дуже налякало,про що вони розповідати відмовились.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus