USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Пояснили, чому Луцький замок «мертвий» для туризму

18 Січня 2017 21:24
Чому Старе місто у Луцьку лишається нецікавим для туристів, а лучани на свята вирушають у Львів, з’ясовували депутати облради з Луцьким міським головою.

Про це йшлося під час зустрічі міського голови з депутатами Волинської обласної ради, які представляють місто Луцьк, щодо визначення основних пріоритетів життєдіяльності міста у 2017 році та обговорення соціально важливих питань 18 січня.

Депутат облради Анатолій Вітів зауважив, що під час розповіді міського голови та його першого заступника про те, що вдалося зробити у 2016 році та бюджет міста на 2017 рік не почув інформації про те, скільки коштів Луцьку дає туризм. Також представників міської влади не повідомили, скільки коштів виділялося на розвиток туризму у місті.

Зі слів депутата, йому відомо про виділення коштів працівників профільного управління за кордон. Анатолій Вітів наголосив, що у Мукачевому місто живе за рахунок замку, а у Луцьку замок у центрі міста чомусь не може привабити туриста, який даватиме кошти у міський бюджет. На його думку, з Луцька варто зробити культурну столицю регіону, адже у разі укрупнення областей перспектива міста, що не стоїть на великих торгових шляхах, є туманною.
Депутат зазначив, що туристи в захваті, коли приходять у замок, але коли вони піднімаються на вежу, йому «стає соромно, коли вони дивляться на той Шанхай», маючи на увазі Центральний ринок під мурами замку. Отже, потрібно ухвалити вольове рішення щодо ринку.

Культурні заходи він пропонував перемістити з вулиці Лесі Українки в стару частину міста і саме там встановлювати, наприклад, різдвяні шопки, розвивати там мистецький центр, адже нині в стару частину міста туристам «немає чого заходити».

Своєю чергою, член фракції «УКРОП» в обласній раді Любов Ліпич зауважила, що кількість історичних пам’яток у Луцьку не менша, ніж у Львові, але лучани на свята їздять у Львів. З її слів, на святкову територію можна перетворити і замок, і всю вулицю Лесі Українки.
Міський голова Микола Романюк зазначив, що готовий окремо надати інформацію щодо туризму у місті, а однією з причин того, що «замок – мертвий» є те, що керівництво історико-культурного заповідника не підпорядковується міській раді, тож доводиться «слізно просити» дозволів на проведення заходів у замку. З його слів, є багато проектів у сфері туризму – від вежі Чарторийських до підземель, частину яких вже розчистили.
Голова ОДА Володимир Гунчик запропонував йому звертатися в облдержадміністрацію щодо передачі замку в управління міськради, але за умови, що міська рада візьме на себе відповідальність щодо пам’яток державного значення, щоб «замок завтра не перетворився в богадільню і не завалився». Посадовець пообіцяв, що у разі таких гарантій готовий поїхати в Міністерство культури та зустрітися в Кабміні щодо цього питання. Водночас він наголосив, що питання полягає не в замку, а в ринку та Старому місті загалом. Міський голова натомість стверджував, що навколо замку торік неможливо було пройти, а нині «можна проїхати на кареті», адже вулицю виклали бруківкою.
План розбудови Старого міста та культурної спадщини пропонували розробити у рамках проекту, що передбачав би спільне фінансування з бюджетів усіх рівнів. У разі реалізації такого плану, на думку голови ОДА, Міністерство культури погодиться передати історико-культурний заповідник у підпорядкування міськради. Він визнав, що те, що нині можна побачити з оглядового майданчику замку є ганьбою для міста.

Голова фракції «УКРОП» в облраді Вячеслав Рубльов зауважив, що розбудовуючи місто, особливо його стару частину, потрібно мати цілісну картину, наприклад, щодо розташування МАФів. На це міський голова відповів, що опорний план заповідника вже розробляють.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 29
Любарт Показати IP 18 Січня 2017 21:37
перенести той безлад (стари ринок), тим паче, що є куди.......навіщо тоді новий ринок облаштовували?!!! а біля замку ставити різдвяно-культурно-історичні ятки і т.п.))))все буде ок
сукам до Любарт Показати IP 19 Січня 2017 09:17
Поставите Новий старий базар і здавати в оренду свої собачі будки по новому. Зачитайте чиї жінки рекетири, депутатів що на фото, збирають гроші з старого базару
димон Показати IP 18 Січня 2017 21:38
банда романюкова
ВОВК Показати IP 18 Січня 2017 21:38
вітів шкура продажна
?? Показати IP 18 Січня 2017 22:19
"туриста" скоріше приваблює базар, а не замок. Приберете базар, не стане приводу приїджим заходити і до замку. А з приводу порівняння Луцька зі Львовом, то це взагалі кліника. Чим може привабити маленьке повітове містечко, яким за Полщі був Луцьк, в якому мешкало 30 тис. городян, з яких 28 тис. становили євреї?
Базарник до ?? Показати IP 18 Січня 2017 23:23
правильно! краще знести замок і розширити старий ринок!
Анонім до ?? Показати IP 19 Січня 2017 18:32
повітовим луцьк залишився і до нині
Олекса з Київа до ?? Показати IP 29 Березня 2018 19:42
Не меліть дурниць та хоч тут не світіть неграмотністю! "За Польщі" - що, єдина епоха в історії Луцька? Я - кияниин, а й то знаю, що Луцьк - бюезпрецедентне скарбище Средньовіччя (беручи до уваги, що цієї епохи в Україні взагалі мало,навіть у тім самім Львові - тут порівняння цілком коректне!) Луцький замок збудований Любартом (КОТРИЙ НАСПРАВДІ НІЯКИЙ НЕ ГЕДИМІНОВИЧ!! - це лише міф, історіографічна "традиція", підтримувана свого часу окупаційною історіографією), якийц карбував ВЛАСНУ МОНЕТУ, мав статус НЕЗАЛЕЖНОГО МОНАРХА 9Принаймні саме в такій якості визнавав Любарта ВІЗАНТІЙСЬКИМЙ ІМПЕРАТОР у своєму дисті до нього). Крім будинку Фальчевського було ще принаймні 2 доми з XVI сторіччя. Ще до давнішої епохи відноситься вірмменський зхрам. Нині він перебудований на житлову споруду - але ж зацілів, хоч і частково! В середині XV сторіччя в Луцьку правив Великий Князь Свидригайло. Він фактично зберіг статус незалежного правителя (лишаючись формальним васалом Казимира Ягелончика): йому, окрім Волині, підкорялося ще й неозоре Поділля! Руїни палацу Вітовта(!!!) я чув, забудував олігарх своєю хатою - але якщо там навіть камінь на камені лишився - Ви хоч уявляєте собі безцінність цієї споруди!? Адеж це по-перше - ПІЗНЄ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ, по-друге - ПАЛАЦОВА СПОРУДА (їх у нас, порівняно з церквами - взагалі катма!), по-третє - ПОВ'ЯЗАНА З ВІТОВТОМ!!! Дізаюся оце з кодним днем нові речі про Луцьк - і очі повільно на чоло вилазять!.. Скільки ми ще не знаємо про історію нашої державности! А вона ще й збереглася в якийсь спорудах - нехай і руїнОваних, але кому в нас так уже часто щастить?.. Вам ці речі треба зафотографовувати з різних ракурсів - причім усі підряд. та якнайдокладніше: по кілька десятків кадрів, навіть на найменшу ділянку стіни чи фундаменту, що хоч трои піднімаються над землею! Бо не дай Боже ваші бузувіри зітруть ці рештки - так зате потім хоч можна буде, маючи матеріяли, зробити реставрацію! Обфотографовуйте всі будівецьні майданчики в Старому місті з дахів сусідніх будинків, на кожному етапі "розкопок", що влаштовують там ваші забудовники - і вихоплюйте археологічну старовину, якщ полетить з-під грейдера. Перш ніж кудись здати всі ці знахідки - зафотографуйте кожну з кількох ракурсів - та викладіть ув Інтернет! Так ще хоч щось врятуєте! Потім це буде безцінно!
Луцьк Показати IP 18 Січня 2017 22:22
Холод по тілу від усвідомлення того, наскільки ці люди не знають, що потрібно робити. Але любопитно чого це враз поставили ці питання
невірюбрехунам до Луцьк Показати IP 18 Січня 2017 23:02
Підготовлюють людей до того, щоб побудувати торговий центр на місці Старого ринку вже цьго року
Просто мама Показати IP 18 Січня 2017 23:09
Хай той "шанхай" лишається. Просто накрити його якимось шатром, на якому щось прикольне чи красиве намалювати, щоб туристи на вежу піднімались для того, щоб роздивитись все добре з висоти.
нарешті!!! Показати IP 18 Січня 2017 23:14
Люто плюсую!!!!
Анонім Показати IP 18 Січня 2017 23:25
владі бракує мізків от і нема туристів
Лучанка Показати IP 18 Січня 2017 23:41
Для початку звільніть стоянку від торгових халабуд і усього що за межами ринку. Не потрібно ніякої революції з перенесенням. Дебіли!!!! Скільки можна про це говорити. Скільки можна там тупо засідати зацікавленим особам "рекетирам" Старого ринку потупивши очі як пес Сірко. Невже треба чекати поки ви скотин*ки поздиха*те.
Серж Показати IP 19 Січня 2017 07:47
Дайте людям, що там проживають свободу від податків, можливість приватизаціі, проводьте конференціі з мешканцями старого міста і місто перетвориться на сприятливий туристичний рай
волиняка Показати IP 19 Січня 2017 07:47
"Мертве" все місто і область!!! Тут про "високе" розповідають, а з під ніг кашу снігову прибрати не можуть, що у місті, що "керовник" Гунчик на Київському майдані! Через пару днів потепліє - уявляєте що буде? От де хазяйнувати треба, а вони ла-ла бла-бла ні про що...!
АС до волиняка Показати IP 19 Січня 2017 09:34
Вся проблема в полішуках вони це місто розвалюють і розвалять гунчик полішук романюк полішук кривицький і крвавчук полішуки ці люди не здатні ні на що навіть базар облаштувати не можуть не перести не розвалити ждуть коли він сам вмре
пенсіонер Показати IP 19 Січня 2017 09:03
Ну що прийшов в кабінет і читаєш, почався робочий день? Це усе про тебе, це ти так керуєш і думаєш що будеш президентом....
віктор Показати IP 19 Січня 2017 09:25
менше б керівництво заповідника крало, було б більше толку. Чого при вході в замок ніяких білетів квитків чи чеків не видають. Продають повітря, а гроші собі в кишеню. Все як в маршрутках. Касир кожен день здає певну суму директору, 20 процентів в касу, 30 процентів собі в кишеню. Потім всі кричать замок бідний , дайте гроші. Порядок наведіть
була до віктор Показати IP 11 Червня 2017 09:57
Деруть таку ціну за квитки, а глянути не має на що,по 10 грн з дитини щоб пройшлась і побігала по сходах, жесть . Два мордяя стоїть ніби контролери ,які теж гребуть собі зарплату. В Белгороді - Дністровському Замок ,і погуляти є де і глянути на що ,краса, і порядок. А ринок був завжди і буде не з нього починати треба !
пенсіонер Показати IP 19 Січня 2017 09:34
Романюк хоче подарувати замок бунді.
АААА Показати IP 19 Січня 2017 10:20
можна подумати ринок відлякує туристів.....була нещодавно в замку...все закрито, 20 грн погуляти по подвірью..... розширьте програму огляду нехай квиток вартує 60 грн чи іншу вартість зробіть. І не в ринку проблема Лучани й Волиняни не вміють робити туризм і заробляти на цьому гроші.
Анонім до АААА Показати IP 19 Січня 2017 18:31
коментар було видалено
Джулія Показати IP 19 Січня 2017 11:07
"...на святкову територію можна перетворити і замок, і всю вулицю Лесі Українки". От тільки що робити з автівками, які окупували нібити пішохідну офіційно вулицю??
лучанин до Джулія Показати IP 19 Січня 2017 21:20
С*ки звільніть автостоянку на Старому базарі.
Сергій Показати IP 19 Січня 2017 14:18
Чому у владі в нас такі тупі і водночас жадібні люди? Невже ми така нація, що заслуговує на таку владу?(((( Прикро.
Вітовт Показати IP 19 Січня 2017 23:42
Так ви візьміть і ще одну парковку відкрийте! То вже є перед замком на площі, а нову зробіть на самій території фотреці. А ще можна в костелі торгівельні ряди з гуманітаркою відкрити! Ох тоді народу то попре!
Дурдом Показати IP 20 Січня 2017 09:19
Ви тут люди висловлюєте свою думку як місцеві жителі, але не розумієте, що потрібно туристу на віть в такому містечку. Скільки разів привожу в Луцьк своїх друзів-іноземців (я не живу в Україні, але як дурна пропагую закордоном укр.культуру) з Франції і з Німеччини - базар їм до одного місця, які там парковки і чи взагалі є.... ТУРИСТАМ ПОТРІБЕН СЕРВІС От рриклад. Коли в замок хотіли зайти - то закрито ВСе (лише по території походити) , то гіда немає, або є гід але для 2ох екскурсію не проводить. Кажу я плачу вам як за 5ох тільки проведіть - і виявилось він ні однієї мови іноземної незнає, мені довелось синхронно перекладати. У Львові Ви отримаєте все!!! І французьку, і англійську і німецьку екскурсію. І все відкрито завжди.
жж до Дурдом Показати IP 11 Червня 2017 10:00
так само привела своїх друзів, з Закарпаття, а показати нічого,повела на сходи подивились трохи по бокам ,по гуляли по території,мусила сама розповідати якісь історії що не нудитись .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus