USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Попри бажання депутатів Луцьк поки не об’єднуватиметься з Прилуцьким

26 Жовтня 2016 17:11
Незважаючи на те, що депутати Прилуцької сільської ради проголосували за об’єднання з Луцьком, населені пункти лише співпрацюватимуть. На співпрацю з бюджетів різних рівнів на 2017 рік витратять від 15 до 17 мільйонів гривень, а ОТГ не отримає дотацій з дербюджету, передбачених для об’єднаних громад.

Про це йшлося під час 14-ї чергової сесії Луцької міської ради сьогодні, 26 жовтня.

11 жовтня депутати Прилуцької сільської ради підтримали проект рішення про звернення до Луцької міської ради з ініціативою об’єднання в територіальну громаду. Проте, його забракував сільський голова Прилуцького Валентин Арчибасов, наклавши на нього вето. Очільник села наголосив, що він не боїться втратити свою посаду, а рішення ветував тому, що його не обговорювали під час профільних комісій.

Заступник Луцького міського голови Сергій Григоренко зауважив, що співпраця дасть Прилуцькому чимало переваг. Зокрема, обіцяють продовжити маршрут автобусу №19 до вулиці Соборності села; дітям з Прилуцької сільради дозволять відвідувати садочки Луцька, селяни зможуть обслуговуватись в навчальних закладах міста. Також 45 тисяч гривень витратять на обладнання та ліки для місцевого фельдшерсько-акушерського пункту, обіцяють відкрити філію ЦНАПу та відремонтувати 1,6 кілометра дороги.

В 2017 на це витратять приблизно 2,5 мільйона гривень з бюджету міста. Щодо наступних років, то вартість співпраці будуть уточнювати в залежності від вартості проектів. Всього на співпрацю з бюджетів різних рівнів «піде» від 15 до 17 мільйонів гривень.

Депутат Григорій Пустовіт зауважив, що складається враження, що Луцьк «напрошується» на співпрацю. Відтак, поцікавився, що цей договір дає Луцьку. На що Григоренко відповів, що договір дає Луцьку перспективу побудови в 2017 році на землях поблизу Панського лісу нового мікрорайону на 20-30 тисяч людей.

Депутат Ігор Поліщук пригадав, що під час обговорення можливого об’єднання з Жидичином міський голова Микола Романюк наголошував, що укрупнення громад є необхідним і дає додаткові можливості для розвитку місцевого самоврядування. Навів позитивний приклад об’єднання органів місцевого самоврядування європейських країн. Тоді ж міський голова зауважив, що Луцька міська рада звернулася з пропозицією про об’єднання до усіх прилеглих сільських рад.

«То що змінилось з того часу? Чому ми не можемо об’єднатись з Прилуцьким?», - зауважив Поліщук.

Також депутат пригадав слова очільника Волинської ОДА Володимира Гунчика, який говорив про те, що сільські голови бояться об’єднання, адже переживають за власні посади, які не хочуть втрачати.

«Губернатор додає, що позиція окремих сільських голів якомога довше затриматися у своєму посадовому кріслі - не пройде, оскільки головним чином потрібно рухатися в напрямку реформи. Окрім того, губернатор висловив впевненість, що 2017-й рік стане вирішальним у питанні децентралізації, а в 2018-му, швидше за все, триватимуть завершальні процеси об’єднання. Втім, найбільше голова ОДА боїться, що ті волинські громади, які не захочуть об’єднатися, залишаться без державної підтримки», - цитує очільника області видання «Волинська правда».

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, про необхідність об’єднання громад та фінансові дивіденти від держави міський голова висловлювався відносно нещодавно, коли звітував про результати зустрічі з Прем’єр-міністром України.

На що Сергій Григоренко відповів, що в 2017 рік населені пункти все одно не увійшли б як об’єднана громада, бо процес об’єднання, з його слів, триває близько півроку. На запитання про те, коли можливе об’єднання громад той відповів, що на це потрібно «декілька років».

Депутат Юрій Безпятко зауважив, що Прилуцьке і Луцьк і так відносно близько «співмешкають». Зокрема, жителі Прилуцького «повним ходом» користуються інфраструктурою 40-го кварталу Луцька.

До присутніх звернувся і сільський голова Прилуцького Валентин Арчибасов який зауважив, що люди переживають за те, що в результаті об’єднання у них «заберуть» землю. Також висловив сумнів, чи в результаті перевиборів, які передбачаються під час створення нової ОТГ, з’явиться хтось, хто буде представляти інтереси сільради в міськраді.

На що Григорій Пустовіт подякував за те, що депутатам сказав чесно, що причиною відмови від об’єднання є потенційні чергові вибори.

«Спочатку особисті інтереси, потім інтереси громади. Дякуємо, що сказали чесно, не треба буде ховати очі за гучними фразами», - зауважив депутат.

Зрештою, депутати проголосували за проект рішення щодо співпраці Луцька з Прилуцьким з внесеними правками.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Раз два Показати IP 26 Жовтня 2016 18:19
Політикани, що тут скажеш. Не чують вони громади, не бачать проблем жителів міста. Пріоритетно лобіюють лише ті проблеми які дадуть політичну і матеріальну вигоду. Наприклад в місті є грунтові вулиці ( постійно перебувають в стані болотяного місива) ,які з часу закладання не бачили ремонту. На чисельні звернення жителів депутати лише пишуть друзям- чиновникам скупе ( аби відчепились люди) звернення, на яке приходить відповідь- відписка, що грошей немає.Коли ж діло доходить до складання списків і голосування депутатами по ремонту таких вулиць, виявляється що в списки вони чомусь не потрапляють. Ремонтують ті на яких асфальт перекладають по декілька разів. І так з року в рік. Зате гроші чомусь знаходяться на такі ось проекти. Це при тому що громади ні села ні міста з такими ініціативами не виступали. Як будуть пояснювати асфальтування в селі депутати лучанам- жителям грунтових вулиць ( а фактино-платникам податків в бюджет Луцька)?
волинянам Показати IP 26 Жовтня 2016 19:45
гунчик просто некомпетентний, його слова не варто тут цитувати......як може сказати голова ОДА, що громади які не обеднаються залишаться без державної підтримки - повний маразм, прав був ІГОР ГУЗЬ, який з трибуни верховної ради україни просив петра порошенка звільнити гунчика!!!
АС Показати IP 26 Жовтня 2016 22:00
Арчибасов молодець стержень має не то що ці лохи депутати з луцька 45 000 тис. гривень на ліки насмішили 450 000 000 000 і доларів тоді Прилуцьке може хоть дороги більш менш побудудувати а то нашли слабинку вам ніхто не вірить беріть свого романюка і ідіть лісом десь камінь каширську полішуки
Лучанка до АС Показати IP 27 Жовтня 2016 15:32
А водити діток у міські садочки і школи коли харчування з місцевого бюджету в яке ви не копійки не платили це вам вигідно .
40 Показати IP 26 Жовтня 2016 22:15
Які чесні депутати: Правду ж сказали що земля їх цікавить.Ач як спритно вирішили будувати майбутнє людей без участі самих людей.Що думають люди про це цікавились?Де результат и опитувань?
а Показати IP 26 Жовтня 2016 22:16
смітя в Брище вже далеко возити то може в Прилуцьк
Дд Показати IP 26 Жовтня 2016 22:36
Попри небажання людей депутати таки домагаються свого.
КУ Показати IP 26 Жовтня 2016 23:22
Следите за наперстками!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus