USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Пожежа в Чорнобильській зоні: деталі, причини, наслідки. ФОТО

3 Травня 2015 22:05
Після пожежі в Чорнобильській зоні радіоактивні плями можуть виникнути будь-де.

Два слова – Чорнобиль і радіація – знову змусили українців здригнутися цього тижня і згадати, куди відклали куплені колись дозиметри. Що в Чорнобильській зоні величезна пожежа, ми, як і 29 років тому, дізналися запізно, коли вогонь охопив уже 400 гектарів лісу, це тільки згідно з офіційними даними. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Найнебезпечніша за сухої погоди – так звана верхова пожежа - по верхівках дерев швидко рухалася до атомної станції та ядерних могильників.

Що могло статися, думати страшно. Чорнобильська АЕС – ця досі заряджена бомба – останнім часом трохи випала з поля зору наших урядників. Але знову нагадала: маємо в центрі країни смертельну небезпеку. В одному з сіл за 50 кілометрів від Чорнобиля горіти почало раніше, ніж про це чиновники сказали офіційно.
Дим місцеві побачили ще минулої неділі, 26 квітня, у день річниці аварії на Чорнобильській АЕС.



Уже у вівторок перші особи держави заявлять про критичну ситуацію у зоні відчуження. Ситуація почала загострюватися – вогонь набрав швидкість і його вектор руху виявився направленим точно на так звані ядерні могильники. Була небезпека його поширення у 20-кілометрову зону від ЧАЕС. "Ситуація під контролем до самої станції близько 20 кілометрів і наша служба працює дуже потужно, щоб відсікти пожежу", – запевнив тоді прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.



У вівторок навколо Чорнобиля вже палало 400 гектарів. Це офіційна цифра, неофіційно – значно більше. "На сьогоднішній день, за моєю інформацією, площа загоряння близько п'яти тисяч гектарів, із яких 70% – поля, де горить трав'яний настил. А 400 гектарів – це дійсно ліс", – зазначив колишній керівник управління МНС у Київській області Орест Туркач.



Ліси в зоні відчуження горять щороку. Проте вогонь швидко нейтралізовують, оскільки зазвичай пожежа має одне джерело загоряння. Ця пожежа мала одразу кілька осередків навколо річки Прип'ять. Міліція вже порушила кримінальну справу, правда, поки за статею знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу.

"Характер цієї пожежі говорить про те, що ймовірною попередньою причиною виникнення цієї пожежі може бути підпал або необережне поводження з вогнем. На даний час ситуація контрольована, периметр ми утримуємо", – запевнив заступник директора Департаменту реагування з надзвичайних ситуацій Микола Чечьоткін.



Тим часом пожежа розросталася. Кілька десятків одиниць техніки, серед якої гвинтокрили і літаки, не справлялися з гігантським вогняним фронтом. Техніки виявилося замало, щоб дати відсіч пожежі одразу, оскільки частину гелікоптерів та літаків відправили в зону АТО, де вони були знищені або пошкоджені.

Паніка серед населення зростала пропорціонально площі займання. І вже в середу частина киян запасалася йодом. Існувала серйозна загроза радіаційного забруднення столиці. Відстань від осередків вогню в Чорнобильській пущі до Києва – близько 100 кілометрів. Отже, весь радіоактивний попіл міг би опинитися у центрі країни, в тому числі й Києві, за 4-5 годин за умови північного напрямку вітру.



На той момент ніхто не міг сказати, які ділянки зони відчуження горіли і скільки радіаційного диму може бути викунуто в повітря.



"Іде мова про ізотопи цезію і так далі. Дерева не є радіоактивними, але попіл цих дерев може накопичувати і концентрувати ці ізотопи. Максимум, на скільки може піднятися рівень радіації в Києві, якщо змінеться напрямок? Треба сказати, що він може піднятися в півтора разу – це найгірший прогноз", – говорить Дмитро Базика з Інституту клінічної радіології.



Досі ніхто не знає, що горіло, оскільки осередки радіаційного ураження навколо Чорнобиля строкаті. Єдине, що ми знаємо зараз напевно, – радіаційний фон у нормі. Тож поки минулося. У Києві радіаційний фон у нормі – 12 мікрорентген. Це – 40% до максимуму. Допустима норма становить 30 мікрорентген. "Радіаційний фон становить до 21 мікрорентгена безпосередньо в самій Чорнобильській зоні при допустимих 50-ти. І 10-11 у місті Києві. Я дуже прошу і мешканців столиці, й України припинити реагувати на істеричні інформації в соцмережах. На сьогоднішній день ситуація 100-відсотково контрольована", – запевняє виконувач обов’язків голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Зорян Шкіряк.



Тим не менше, цю пожежу назвали найбільшою в Чорнобильській зоні за останні 23 роки. Поки не зрозумілі її наслідки, бо при горінні лісів йдеться про інтенсивні викиди диму і сажі, які можуть містити в собі радіоактивні матеріали.

А далі з вітром відбувається так зване вторинне перенесення на інші території. І – вторинне забруднення.

26 квітня минуло 29 років з дня трагедії на Чорнобильській АЕС. За всі роки наша держава за допомогою міжнародних донорів не спромоглася закінчити будівництво купола над зруйнованим реактором.



На днях стало відомо, що на закінчення укриття потрібно ще 600 мільйонів євро. Тож серйозна пожежа в зоні відчуження стала серйозним попередженням людству, що про наслідки однієї з найбільших ядерних катастроф планети не варто забувати.

А що пожежу в Чорнобильській пущі ліквідовано, Держслужба з надзвичайних ситуацій відрапортувала тільки в суботу.

Але екологи радять не розслаблятися й уважно подивитись, куди всі ці дні вітер розносив димові хмари. Бо небезпечні речовини з дерев і трави, що разом із сажею піднялися в повітря, переносяться на дуже великі відстані. І тепер радіоактивні плями можуть виникнути у зовсім несподіваних місцях.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
аяяй Показати IP 3 Травня 2015 22:40
Скорее всего это все-таки диверсия и подожгли специально.Но не известно,что эта радиоактивная пыль не накроет самих поджигателей,ведь все в нашем мире возвращается.имхо.
СС Показати IP 3 Травня 2015 22:49
Однозначно люди підпалили, чи нелюди,це з якої сторони подивитись....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus