USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Проект «Сприяння розвитку ОСББ та ОСН» впроваджують у Ковелі

19 Серпня 2016 17:46
Житловий фонд Ковеля – забудова кінця 60 років. Місто розділене на 26 житлових кварталів. З моменту незалежності України тут з’явилося лише 20 відсотків житла. Наразі у Ковелі діє 36 ОСББ. Більшість із них - у старих малоквартирних будинках.

Відколи в місті відкрилося представництво Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», ковельчани почали звертатись сюди, аби отримати інформацію та допомогу, в тому числі для створення ОСББ. Такий досвід більше року діє на базі Офісів розвитку кварталу в Луцьку. Аби впроваджувати програму «Розвиток територіальних громад» у Ковелі, на представництві Фонду, в місті залізничників, відбулася зустріч з головами ОСББ на якій присутніх ознайомили діяльністю Фонду «Тільки разом», його програмами та безпосередньо з проектом «Сприяння розвитку ОСББ та ОСН».

Про це повідомили у прес-службі Фонду.
Координатор проекту Андрій Кремський розповів, що за півтора року в обласному центрі за сприяння Фонду вдалося створити 82 ОСББ. На їхню підтримку Фонд Ігоря Палиці виділив суттєвий фінансовий ресурс.
«Завдяки просвітницькій роботі, яку ми проводимо в Луцьку, у новостворених об’єднаннях змогли скористатись програмою підтримки ОСББ, та залучити кошти з бюджету. Вам необхідно також звертатися до влади міста для того, щоб таку програму запровадили на теренах Ковеля», - зауважив Андрій Кремський.

Аби така програма стала реальністю у Ковелі, потрібно об’єднуватися та відстоювати власні інтереси перед місцевою владою. Наразі мешканці самотужки вирішують свої проблеми. Одна із нагальних – провадження проекту енергозбереження. Зробити будинок теплим та економним допоможе індивідуальний тепловий пункт. Чимало запитань стосувалося юридичної сфери, наприклад, як повернути кошти боржників за послуги утримання будинку до ОСББ. Аби такі зустрічі на базі представництв були якомога інформативніші, участь у них беруть юристи Фонду «Тільки разом».
«При заявлені вимог про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих об'єднанням на суму заборгованості, ОСББ подає до суду першої інстанції заяву про видачу судового наказу відповідно до загальних правил підсудності, визначених ЦПК. У разі відсутності підстав для повернення заяви про видачу судового наказу або відмови в її прийнятті, суд приймає ухвалу про відкриття наказного провадження та у триденний строк з моменту її постановлення видає судовий наказ по суті заявлених вимог без судового засідання та виклику стягувача і боржника для заслуховування їх пояснень», - розповідає юрист Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Андрій Іщик.

Як працюють голови ОСББ в своїх об’єднаннях - це продемонстрували в одному з них - «Ясен». Три роки його очолює місцевий підприємець Іван Перепелиця. Дивлячись на зелену оазу і охайні багатоповерхівки не віриться, що колись тут була інша картина.
Голова ОСББ «Ясен» розповів, що у дощову погоду вийти з їхнього будинку без чобіт було неможливо. Під’їзди були у жахливому стані. Всі роботи жителі будинку проводять за власні кошти.

Ще одна голова ОСББ Олена Дудко знає, як воно робити все своїми силами. «Коли нам здали будинок, тут була лише стяжка та штукатурка, всі роботи ми виконуємо власними силами. Тому ми звернулися у Фонд Ігоря Палиці, адже роботи ще дуже багато, а коштів за утримання будинку заледве вистачає на поточні витрати», - ділиться наболілим голова ОСББ, що на вулиці Ватутіна, 70 б у Ковелі.
Перша зустріч з головами ОСББ на базі представництва Фонду в Ковелі минула успішно. Такі спілкування - обмін досвідом та думками, можливість бути почутим і знайти правильне рішення. Працівники представництва Фонду «Тільки разом» у Ковелі чекають ініціативних громадян, готових об’єднатися в ОСББ, аби надати всю інформацію та юридичний супровід і допомогти створити власне об’єднання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Cело Показати IP 19 Серпня 2016 21:03
А нам будинок ніхто не здавав, все робили своїми руками... І не просимо нічого у держави, не шукаєм винних...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus