USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Примирення народів розпочали зі спільної молитви. ФОТО. ВІДЕО

11 Травня 2013 08:01
Польські прочани завітали на Україну, аби висловити бажання примирення двох народів – українського та польського. Учасники прощі – переважно науковці та журналісти, які приїхали з Варшави з хрестом від гробу блаженнішого священномученика Єже Попєлушко, та везуть його до Вижнян, щоб тут, в Україні, встановити його як символ примирення двох народів.

Про це розповіла кореспонденту «Волинських новин» під час візиту на Волинь одна із організаторів Прощі з хрестом від гробу блаженнішого священномученика Єже Попєлушко у Варшаві до Вижнян в Україні Анастасія Кінзерська.

Гості розповіли, що прощу організувала греко-католицька парафія у Любліні та Інститут Високих тисків Польської академії наук. Більшість учасників - представники Варшави, Гданська та Любліна. За словами Кінзерської, це переважно науковці, журналісти та публіцисти.

«Головна думка, яка об’єднує цих всіх людей – це пам'ять, яка поєднує і гасло нашої прощі «Зло перемагай добром» - повідомила прочанка.

Вона розповіла, що проща розпочалась 9 травня у Любліні, де відбулась урочиста Літургія за участі греко-католицького Архієпископа, митрополита Парамсько-Варшавського, а також Люблінського митрополита Станіслава Бутіка.

«Згідно з програмою поїздки, поляки зустрілися у Ковелі з греко-католицькою спільнотою, зараз триває програма у Луцьку, завтра у прочан буде нагода побачити місто. Наступна зупинка – Вижняни Львівської області, де планують встановити хрест із мощами Блаженного Єже Попєлушка, і де в майбутньому планують побудувати Молодіжний центр українсько-польського діалогу», - розповіла про плани Анастасія Кінзерська.
За її словами, хрест, який прочани везуть з собою від Варшави та встановлять у Вижнянах, – символ єднання і того, що польський і український народ розуміє, що зло потрібно перемагати добром.

До слова, прочани відвідали богослужіння у Катедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці у Луцьку, де прочитали молитву за примирення двох народів українською та польською мовами. Після служби прочан розважав джазовий колектив із Луцька з вокалісткою Катериною Маліборською.

Довідково:
Єжи Попєлушко (* 14 вересня 1947 — † 30 жовтня 1984) — священик варшавської церкви святого Станіслава Костки.
Після виникнення профспілкового союзу «Солідарність», Єжи Попєлушко, священослужитель польської католицької церкви, відгукнувся на прохання членів стати капеланом тієї ж незалежної організації. Таємна поліція комуністичної Польщі старалася всіма можливими методами його відлякати від такого наміру, проте отець Попєлушко виявився незламним у своєму служінні люду Божому.
19 жовтня 1984 року польська таємна поліція його заарештувала, а 30 жовтня того ж року замордоване тіло отця Попелюшка знайдено на березі Вісли біля села Тама: його викинула на берег річка.
Під тиском міжнародної спільноти комуністичні польські власті покарали безпосередніх виконавців цього злочину, але замовники зилишилися «невідомими». Зараз триває беатифікаційний процес.


















Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
А ндрій Показати IP 11 Травня 2013 08:32
Коли ініціатива виходить від низів ,можна сподіватися на позитив.Я тільки можу вітати дану подію і сподіватися на те,що наші польські сусіди знайдуть порозуміння з українцями.
Штефан, Луцьк Показати IP 11 Травня 2013 09:28
Хороша справа. Нас вже вкотре намагаються посварити колєсніченки та кононовичі. Як нам, так і полякам потрібно це розуміти. Розділяй і володарюй! Після того, як підімнуть нас - візьмуться і за Польщу. Сусіди з-за Бугу, ще не так добре, як ми знають, що таке москаль.
Грека Показати IP 11 Травня 2013 10:17
Приклад, якому явно не слідуватиме УПЦ МП
Александр до Грека Показати IP 11 Травня 2013 10:25
Этому хорошему примеру не следует также, кстати, и римо-католики.
Максим Показати IP 11 Травня 2013 12:16
Українська Греко-Католицька церква вул. Львіська 1а. Богослужіння у неділю 9.00 та 11.00 Христос Воскрес! Алєксандру: священник римо-католицького храму був на богослужінні.
Александр до Максим Показати IP 11 Травня 2013 15:03
А как насчет священников УПЦ? Они были? Их приглашали?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus