USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Реформатори вимагають у виконкому відмінити рішення. ДОКУМЕНТИ

27 Березня 2013 14:00
Скасувати рішення виконкому щодо обмеження права на мирні зібрання вимагає громадська організацію у влади. Воно, мовляв, є неконституційним.

У середу, 27 березня, на сесії Луцької міської ради Асоціація молодих реформаторів (АМоРе) звернеться до усіх депутатів, щоб вони підтримали скасування рішення виконавчого комітету Луцької МР, яке обмежує право на мирний протест.

Зокрема, це рішення виконкому може скасувати проект рішення за авторства депутата Андрія Козюри, яке підтримує ряд громадських організацій Волинської області.

Як повідомила Волинська обласна молодіжна громадська організація «Асоціація Молодих Реформаторів», Луцький міськвиконком 25.11.2002, 25.12.2008 та 07.06.2012 ухвалив рішення, які, мовляв, всупереч Конституції України обмежують свободу мирних зібрань в Луцьку. Ці рішення ухвалені у закритому порядку, без консультацій з громадськістю, та не оприлюднені належним чином у засобах масової інформації.

«Таким чином, всупереч Основному Закону України Луцький міськвиконком встановив, зокрема, дозвільний порядок проведення мирних зібрань, заборону проведення спонтанних мирних зібрань, виключний перелік місць для проведення мирних зібрань, обов’язки учасників та організаторів мирних зібрань, а також форму і термін повідомлення про мирні зібрання у Луцьку. Такі повідомлення, буцімто, треба подавати «письмово… не пізніше як за чотири дні до наміченої дати їх проведення». Також Луцький міськвиконком чомусь вирішив, що органи державної влади та місцевого самоврядування мають «надавати дозвіл» на проведення мирних зібрань», - йдеться у повідомленні організаторів.

У зв’язку з цим Всеукраїнська Ініціатива «За мирний протест!» та ВГО «Інститут Республіка» заявляють, що рішення виконавчого комітету Луцької МР не є конституційним та обмежує право на мирний протест.

У повідомленні стверджують: органи місцевої влади не є законодавчими органами, а їх рішення не є законодавчими актами, тому Луцький міськвиконком не має жодних конституційних повноважень встановлювати дозвільний порядок проведення мирних зібрань, заборону проведення спонтанних мирних зібрань, виключний перелік місць для проведення мирних зібрань, конкретні терміни повідомлення про мирні зібрання, обов’язки учасників та організаторів мирних зібрань, а також форму повідомлення про мирні зібрання.




ДОВІДКОВО:

Всеукраїнська ініціатива «За мирний протест!» – неурядовий позапартійний громадський рух, що утворився в 2011 році і вже об’єднав навколо себе суспільних активістів та коаліцію з 118 правозахисних та інших громадських організацій, а також профспілок, котрі багато років поспіль займаються проблематикою мирних зібрань чи користуються правом на протест.

Активісти ініціативи зібрали більше 18 тисяч підписів на захист свободи мирних зібрань в Україні, та вже провели десятки круглих столів у обласних центрах країни, розпочавши діалог з владою щодо важливості фундаментального права людей на мирні зібрання.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus