USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Режисер «Поводиря» у Луцьку: про Кириленка та види культури в Україні

3 Серпня 2015 16:41
Про те, чи ефективною буде діяльність В’ячеслава Кириленка на посаді Міністра культури та які види культури можна виділити в Україні, розповів під час фестивалю «Бандерштат» режисер Олесь Санін.

Гутірка з відомим кінорежисером Олесем Саніним відбулася під час фестивалю українського духу «Бандерштат» 2 серпня у Луцьку.

На запитання одного з гостей фестивалю про те, чи сприятиме В’ячеслав Кириленко розвитку культури в Україні, режисер відповів, що давно знайомий із чинним міністром культури, із часів студентських протестів.

«Бачачи останні речі, що відбуваються, я можу сказати, що це точно не його справа – цим займатися. Він – чистий політик», - зауважив режисер.

На заклик присутніх підказати це В’ячеславу Кириленку особисто, він зауважив, що таких вже декілька десятків тисяч, але міністр вважає, що усе це вороги. Олесь Санін зазначив, що в Кириленка, очевидно, є внутрішня мотивація це робити, але вона політична – можливо, він хоче зламати радянськість. З його слів, міністр займається руйнацією радянського, але зараз час, коли треба будувати. Руйнувати радянське, на його думку, потрібно, але зараз люди хочуть знати, що буде у майбутньому та тягнуться до будь-якого руху, що окреслює майбутнє. З його слів, єдиний вихід з ситуації, в якій опинилася Україна, це любов. Олесь Санін припустив, що два владні крісла (Віце-прем’єра з гуманітарних питань та Міністра культури) обтяжують В’ячеслава Кириленка.



Режисер зазначив, що на Майдані стало зрозуміло, що народ значно розумніший за політиків, а зараз в країні критична маса людей, які «намріяли» Україну на Майдані і ця Україна значно більша, ніж є зараз, тож народ «не дасть спокійно їсти й пити» людям, які взялися ним керувати.

На думку режисера, Міністерство культури навряд чи має велике значення зараз, адже є чимала кількість людей, яким вдалося відбутися поза державною культурою. Олесь Санін розповів, що може виділити принаймні три культури в Україні: так звана державна, якою опікується Мінкульт та яка називається «заходами». Це річниці, святкування тощо. Друга культура – альтернативна національна, яка живе з людьми та ніяк не перетинається з державною. Ще одна специфічна культура – та, яка створює враження національної і якою особисто опікується Михайло Поплавський і представники якої в шароварах зображують культуру на продаж. Це своєрідний український шоу-бізнес. Олесь Санін зауважив, що не думає, що з усім цим повинно розбиратися Міністерство культури. Він виокремив ще одну спеціальну культурку олігархів, де є список художників, артистів тощо. Це – корпоративна культура, де олігархи створюють музеї сучасного мистецтва, тримаючи вдома у Лондоні картини російських передвижників та жодного твору сучасного мистецтва.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
огого Показати IP 5 Серпня 2015 12:48
респект вам, пане Олесю... з Киреленка міністр культури, як щось із чогось... давно стало нормою, що в культуру, особливо до керовників, лізуть кому не лінь-філософи, історики (іще й совєцькі), вчителі, юристи.... (хлопці, ви на кого вчилися?) він із тої ж самої охапки, я слухав його на телепрограмах, був на зустрічах-хочеться вірити лише в патріотичний настрій... культура потребує хорошого менеджера, людини, що знає, що таке українська культура і як її зберегти...,законів про конкретні вкладення саме тих, хто за 23 роки, обікравши цю країну до нитки, зараз в журналах "Фобс"... і бачать "культуру" лише на своїх "тусовках"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus