USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Рятувальники перевіряли нафтобазу в Луцьку

17 Червня 2015 15:53
Всю Україну сколихнула інформація про пожежу на нафтобазі під Києвом. Рятувальники гасили вогонь тиждень: з 9 по 16 червня. Якими будуть наслідки пожежі для здоров’я людей та місцево екології говорити ще рано, це оцінюватимуть фахівці ВООЗ.

Власне, подібні об’єкти підвищеної небезпеки є на всій території України, у тому числі й на Волині. Тож, не дивно, що після катастрофи під Васильковом, в кожному містечку України згадали, де знаходяться такі нафтобази.

Відтак, Інформаційне агентство Волинські Новини надіслало інформаційний запит до управління ДСНС у Волинській області щодо того, наскільки волинські рятувальники готові до подібних катастроф, в якому стані перебувають нафтобази на Волині, і коли їх востаннє перевіряли. Адже, приміром, у Києві мер міста оголосив тотальну перевірку подібних об’єктів.

Як інформують в управлінні ДСНС області, на території Волині знаходиться 9 складів паливно-мастильних матеріалів. Ці об’єкти розташовані на території Луцька, Ковеля, Володимир-Волинського, Луцького та Ківерцівського районів.

Відповідно до графіка проведення планових перевірок об’єктів та суб’єктів господарювання, розташованих на території області, перевірки тривали з травня по червень 2015 року. За їх результатами керівникам або власникам об’єктів вручені приписи і акти до виконання.

Перевіряли рятувальники й нафтобазу ТОВ «ВОГ Рітейл», розташовану в Луцьку на вулиці Єршова, 1. Цей об’єкт має 2 категорію небезпеки (потенційно небезпечні об’єкти, аварії, на яких можуть бути джерелами виникнення регіональних надзвичайних ситуацій). Перевірка згаданого складу паливно-мастильних матеріалів проводилася фахівцями з 26 травня по 15 червня цього року. Інспектори склали відповідний акт та припис, який треба виконати.
Власне, запитання, надіслані в УДСНС на Волині були дещо конкретнішими: Які результати перевірки? Чи відповідає об’єкт усім нормам і правилам безпеки? Чи є небезпека техногенної катастрофи, як це відбулося в Київській області 9 червня 2015 року?

Проте отримані відповіді містили значно менше інформації від запитуваної: «Управлінням ДСНС України у Волинській області вживаються всі можливі заходи щодо недопущення виникнення надзвичайних ситуацій на даному об’єкті. Сили та засоби готові до дій за призначенням. Відповідно до керівних документів відстань від даного складу нафтопродуктів до житлових будинків міських і сільських поселень визначено 100 метрів».
З одного боку таку позицію можна зрозуміти: під час особливого періоду, в якому перебуває країна, не належить розголошувати подібну інформацію. Тим паче, коли стратегічні і небезпечні об’єкти мають посилено охоронятися.

Але щодо згаданої нафтобази є один нюанс, який не є в компетенції рятувальників, але напряму пов’язаний із заходами, передбаченими в разі виникнення надзвичайних ситуацій.
Йдеться про дні роботи автомобільного ринку в Луцьку у четвер та неділю. Вулиця Єршова у Луцьку щотижня на кілька днів перетворюється на хаотичну парковку.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЧИ ПОТРІБЕН ЛУЦЬКІЙ ВЛАДІ ВПОРЯДКОВАНИЙ АВТОРИНОК

Начальник міського управління ДАІ Віктор Главічка розповідав, що свого часу державтоінспектори здійснювали спільні рейди з рятувальниками і щоразу виявляли порушення. Адже в разі будь-якого НП на місце події дістатися машині МНС або «швидкій» - у дні роботи авторинку - практично неможливо.

Саме так свого часу було, коли працівники ДСНС приїхали на відпрацювання навчань.

Щоб зрозуміти серйозність проблеми варто зауважити: на території нафтобази під Луцьком, куди в дні роботи авторинку не можуть дістатися рятувальник, знаходиться 26 наземних вертикальних резервуарів нафтопродуктів.
ЧИТАТИ ЩЕ: КУДИ ХОЧУТЬ ПЕРЕНЕСТИ ЛУЦЬКИЙ АВТОРИНОК

Власне, під час однієї з міських сесій депутати заслухали звіт робочої групи щодо роботи авторинку. Так, у звіті йдеться, що власникам діючого авторинку виставлять низку вимог: розширення території, впорядкування її, будівництво додаткової дороги, аби можна було пустити бензовози поза містом та інші умови. Якщо підприємець їх не виконає – ринок погрожують перенести на вулицю Боженка.

Проте не всі депутати були задоволені таким звітом. Однак планувалося, що рішення щодо долі авторинку має бути винесене на одну з найближчих сесій міської ради. Проте в порядку денному 75 сесії міськради, запланованої на 24 червня, відповідного проекту рішення немає. Тож поки що конкретних кроків до впорядкування автомобільного ринку міська рада досі не зробила.

А тим часом в управлінні ДСНС в області кажуть: хоча стихійна торгівля транспортних засобів на вулиці Єршова не відноситься до компетенції рятувальників, та це питання не раз висвітлювалося під час пожежно-тактичних навчань.
Ця проблема обговорювалася на засіданнях міської та обласної комісій з питань техногенно-екологічної небезпеки та надзвичайних ситуацій впродовж останніх п’яти років. Але ринок як був стихійним, так таким і залишається, блокуючи вулицю і під’їзд до нафтобази.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 17 Червня 2015 15:56
В нас баригі головніші.
ті Показати IP 17 Червня 2015 17:00
Хай газороздатку перевірять на вулиці Огієнка. Як шандарахне пів Луцька не буде. Вже коли казали що перенесуть.
Простий хлопчина до ті Показати IP 17 Червня 2015 19:53
Правду кажеш.
сос Показати IP 17 Червня 2015 20:37
хай заїдуть туди в четвер під час автобазару

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus