USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Рішення про багатомільйонний кредит для «Луцьктепла» прийняли «з колін»

27 Серпня 2014 13:15
Маючи лише одну ніч для вивчення кредитного договору, депутати Луцької міськради підтримали рішення щодо отримання багатомільйонного кредиту ЄБРР для ДКП «Луцьктепло».

Питання про надання місцевої гарантії для забезпечення виконання ДКП «Луцьктепло» зобов’язань перед ЄБРР на інвестицію у проект модернізації інфраструктури теплопостачання у Луцьку та про надання підприємству дозволу на отримання кредиту та укладення договору гранту з ЄБРР розглянули під час 63-ї сесії Луцькради 27 серпня.

Як повідомив заступник міського голови Тарас Яковлев, представники виконкому спільно із представниками ДКП «Луцьктепло» розглянули можливість отримання кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку на здійснення енергозберігаючих заходів. Йдеться про кредит терміном на 13 років, перша сума якого становитиме 3 мільйони євро з відсотковою ставкою 0,75%, кошти ЄБРР становитимуть 7 мільйонів євро з кредитною ставкою в розмірі приблизно 0,3% та маржею на залишок 6% та грантових коштів від ЄБРР у сумі 4 мільйонів євро. Загалом передбачається освоєння понад 14 мільйонів євро. Планують встановити приблизно 200 індивідуальних теплових пунктів у житлових будинках, витратити 700 тисяч євро на облаштування котельні на твердому паливі, яка обслуговуватиме район ЛПЗ, здійснити реконструкцію центральних теплових пунктів мереж, заміну старих газових котлів тощо. Окупність проекту, зі слів Тараса Яковлева, становитиме приблизно 7 років.



Втім, проект рішення не знайшов одностайної підтримки депутатів. Так, член депутатської групи «Новий Луцьк» Петро Савчук зауважив, що проект загалом непоганий, але це «крок вперед та два кроки назад», адже старі газові котли пропонується замінити на нові котли, які також працюють на газі, замість переходу на інші види палива.

З його слів, проект рішення не направлений на інтереси громади міста, адже, «якщо дірява труба, скільки не розганяй енергоносій, через діру вилітатиме більше коштів». Він пропонував відправити проект на доопрацювання.

Своєю чергою, член депутатської групи «Новий Луцьк» Рустам Дячук повідомив, що текст кредитної угоди надійшов в секретаріат Луцькради лише вчора, тож депутати не мали можливості досконало вивчити об’ємний документ. До того ж, він закликав спочатку заслухати фінансовий звіт про діяльність ДКП «Луцьктепло» за 2013-2014 роки,а рішення ухвалити під час окремої позачергової сесії у вересні. Депутат також висловив сумнів у доцільності облаштування котельні на вулиці Боженка.

Підтримати проект рішення закликав колег депутат Андрій Козюра, наголошуючи, що потрібно докладати максимум зусиль для залучення грантових коштів у міський бюджет.

Не ухвалювати важливий документ «з колін» закликав колег і член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук. Він наголосив на важливості досконалого вивчення кредитного договору. Також він акцентував увагу на проблемах, які існують у підприємстві. Так, нещодавно відбулися трудові збори колективу за участі міського голови, під час яких працівники висловили невдоволення керівництвом. Натомість кадрових змін у керівництві ДКП «Луцьктепло» досі не відбулося.



Міський голова Микола Романюк зазначив, що інституції, які займалися проектом, досконало вивчили питання. На його думку, завдяки реалізації проекту тисячі лучан матимуть можливість на 30% менше платити за опалення квартири. Щодо зауваження з приводу питань менеджменту, що існують у ДКП «Луцьктепло», про які говорило багато депутатів, він заявив, що ці питання здебільшого надумані та «спеціально організовані».

Попри численні зауваження обранців луцької громади, проект рішення депутати все ж підтримали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Волинь Показати IP 27 Серпня 2014 15:35
Буде що "розпилювати" банда фірташ-континіум, котрі захопили Луцьктепло. Романюк вже облизується.
Лучанин Показати IP 27 Серпня 2014 15:49
Ромаюк коли ти вже перестаниш красти. Прехлібай континіума.ІУДА.........
Яків Показати IP 1 Вересня 2014 19:31
Для синочків старається

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus