USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Розвіювання чергового російського міфу

24 Листопада 2014 14:11
Чутками земля повнилась завжди. Стійка недовіра до офіційних каналів інформації стало справжнім бичем нашого часу. «ЗМІ завжди брешуть, особливо, якщо вони українські», – частенько кажуть у Маріуполі. Інша справа, на вушко, по секрету – люди-то брехати не стануть. Ну, може, так, злегка перебільшать. Але ж це не біда?

Звичайно не біда, коли «на вушко» у Маріуполі обговорювали те, яким чином мер контролює маршрутки, або як сколотив свій капітал лідер фракції регіоналів у міськраді. Такі розмови ні на що не впливали й нікому не заважали.

Інша справа зараз. В умовах інформаційної війни кожна чутка, яка починає циркулювати у місті, з'являється не просто так.

Співробітники Служби безпеки України розповіли редакції «0629» стосовно цілих спеціальних відділів в ФСБ РФ, які займаються розробкою і впровадженням через соцмережі і місця масового скупчення людей (транспорт, ринок) цілком конкретної інформації з цілком конкретною метою.

Пам'ятаєте поширені у засобах масової дезінформації чутки про те, як у Маріуполі чоловіків нібито забирали в армію? Ось прямо так хапали у чому є на вулицях, у транспорті, з рейсових автобусів висаджували – і на передову. Влітку редакції «0629» дзвонили і писали про це практично кожного дня. «Я сама бачила, мого знайомого забрали, маминої сестри чоловіка ...» Але як тільки журналісти намагалися вийти на першоджерело інформації, зв'язатися з самим «постраждалим», виявлялося, що все це – брехня та вигадки.

Зараз редакцію атакують новими повідомленнями: у Маріуполі військові масово ґвалтують жінок. І не просто ґвалтують, а буквально звірствують. Сайти російсько-терористичного бренду «Новоросії» змагаються, хто найбільш збочено і страшно опише картинки наруг. І так розписують, що варто засумніватись у сексуальному здоров'ї авторів.

А почалося все буквально кілька місяців тому. Так, на початку жовтня, в редакції пролунав дзвінок. Дзвонила жінка, яка представилася Наталією. Вона розповіла, що в реанімації міської лікарні № 2 лежить дівчина, по-звірячому зґвалтована українськими військовими. «Її просто порвали всю, вона зараз без свідомості, лікарі борються за її життя», – розповіла вона. Журналісти відразу зв'язалися з реанімаційним відділенням і нечувано здивували своїми питаннями лікарів. «Жодних зґвалтованих у нас немає», – була коротка відповідь.

Не повіривши медикам на слово, журналісти вирішили самостійно прийти у відділення. Увійти всередину їм, звичайно, не дозволили, однак вдалося поспілкуватись із санітаркою. Жінка виявилась балакучою. Зокрема, вона обмовилась про те, що чула щось про якісь зґвалтування, але у другій реанімації жодних зґвалтованих точно немає.

Ні, так ні. Тоді журналісти ще не знали, що це лише початок і що число дзвінків та листів з повідомленнями стосовно зґвалтувань збільшуватиметься прямо пропорційно кількості заявлених жертв. Спочатку цих жертв було 10, потім стало 80. І ось цими днями на умовах абсолютної достовірності редакції повідомили, що число жертв військового насильства серед жіночого населення Маріуполя досягло 800 (!) людей.

Погодьтеся, цифра шокує. Журналістам доводили, що це абсолютна правда, просто в міліції все приховують, не хочуть говорити, покривають злочинців.

Чесно сказати, досвід співпраці з міліцією говорить про те, що приховати одне зґвалтування там, звичайно, могли б. Але 800? Просто нереально.

Менше з тим, журналісти вирішили відправитись на пошуки жертв насильств.

Спочатку обдзвонили головних лікарів усіх міських лікарень. Скрізь отримали однозначну відповідь: жодних зґвалтованих до нас не надходило.

Потім журналісти обдзвонили усі міські реанімації. Відповідь та ж сама.

«Я допоможу вам звузити пошук, – порадив головний лікар міської лікарні № 4 Володимир Жигиль. – Якщо є випадок зґвалтування, то постраждалу обов'язково повинні показати у гінекологічному відділенні. Навіть якщо потім її госпіталізують у будь-яке інше відділення».

Розпочали пошуки.

Міська лікарня № 1 – гінекологічне відділення відсутнє.

Міська лікарня № 2 – «жодних зґвалтованих у гінекологію не надходило».

Міська лікарня № 3 – «дурниця, до нас зґвалтовані не надходили і за консультаціями також не зверталися».

Міська лікарня № 4 – зґвалтованих немає.

Міська лікарня № 5 – гінекологічного відділення немає.

Міська лікарня № 9 – «чули, начебто когось десь на 21 мікрорайоні ґвалтували, але до нас у відділення точно ніхто не надходив».

Не зовсім довіряючи офіційній інформації, журналісти переговорили з пацієнтками гінекологічних відділень другої, третьої та дев'ятої лікарень. Вони-то точно не зацікавлені у приховуванні інформації. Але результат був той самий – «та ні, якби у сусідніх палатах хтось лежав з такою історією, ми б знали; ви ж знаєте, як воно лежати в лікарні – тільки й розважаємося тим, що пліткуємо».

Так були ж зґвалтування у Маріуполі чи ні?

У прес-службі Маріупольського міського управління міліції повідомили: зґвалтування були. Цілих шість випадків з початку року. Останній стався якраз у листопаді. Виявилось, що про нього журналісти «0629» вже писали – шокуюча історія про те, як зведений брат зґвалтував свою п'ятирічну сестру.

Інші п'ять зґвалтувань були здійснені задовго до останніх подій.

«Серед ґвалтівників, які були засуджені у Маріуполі, військові не фігурують», – запевнили у прес-службі міліції.

Чоловіки, затримані за насильство у цьому році, – це колишні ув'язнені, які щойно звільнилися з місць позбавлення волі і вирішили розважитися таким ось жорстоким чином. У деяких випадках насильство було пов'язане з крадіжкою майна. «Спочатку зловмисник хотів тільки пограбувати жертву, але в ході боротьби, змінював свої плани», – пояснили в міліції.

На запитання, чи надходили до міліції якісь сигнали про зґвалтування, скоєних людьми у формі, журналістам відповіли, що ні, жодних заяв про зґвалтування військовими до них не надходило.

Тоді що це: чергове вкидання і провокація?

Чомусь люди останнім часом не довіряють позитивній інформації і дуже охоче вірять у всілякі страшилки. Якщо повірили в розіпнутих хлопчиків і в те, що українські військові на обід їдять людське м'ясо і скоро отримають двох рабів, то вже в чутки про зґвалтування – взагалі легко.

В решті решт журналісти «0629» зробили все можливе, аби відшукати сліди хоча б однієї жертви насильства. Результати пошуків перед вами. Жодних зґвалтованих жінок у Маріуполі знайти так і не вдалося.

Джерело: http://www.0629.com.ua/news/672249
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
віра Показати IP 25 Листопада 2014 07:14
А де ж прокацапські тролі з своіми дуууже прааааавдивими коментами?! Где дончанін, ему же з окна все відно?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus