USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

СБУ довела присутність 3,5 тисяч військ РФ під час іловайського котла. ОНОВЛЕНО

5 Серпня 2015 12:12
Служба безпеки України встановила присутність 3,5 російських військових під час збройного протистояння в Іловайську у серпні 2014 року.

Про це під час брифінгу заявив начальник Головного слідчого управління СБУ Григорій Остафійчук, - повідомляє Еспресо.TV.

"Пристуність 3,5 тисяч осіб російського війська на території Донецької області під Іловайськом доведена документально, а саме фактичними даними, які передбачені статею 84 Кримінально-процесцуального кодексу. Це показаннями, документами, речовими доказами, і зараз триває експертиза, яка буде найближчим часом завершена і теж дасть результати", - зауважив він.

Також Остафійчук повідомив, що СБУ повідомила про підозру начальнику російського Генштабу, а також десятьом російським військовим, присутність яких достеменно встановлена під час іловайських подій у серпні.

У серпні цього року виповнюється гірка річниця «іловайського котла», де трагічно загинули сотні українських бійців, сотні були поранені та взяті в полон, частина з них і досі в полоні.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, волонтери та бійці, які захищали нашу країну на сході, у тому числі й колишні військовополонені, звернулися до Луцького міського голови з пропозицією 24 серпня долучитися до всеукраїнської акції вшанування пам’яті полеглих у боях. Пропонується вшанувати Героїв хвилинною зупинкою транспорту.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЛУЧАНИ ЗУСТРІЛИ БІЙЦІВ, ЯКІ ЗАЗНАЛИ ЖАХІТЬ «ІЛОВАЙСЬКОГО КОТЛА»

Як повідомив сьогодні під час брифінгу головний військовий прокурор Анатолій Матіос, під час запеклих боїв під Іловайськом у Донецькій області у серпні минулого року загинули 366 бійців АТО, 429 отримали поранення.

Головний військовий прокурор також повідомив, що Росія вдерлась на територію України наприкінці серпня 2014 року для стримування сил АТО і недопущення оточення ними Донецька. За його словами, Україна здійснила певні процесуальні дії, які фіксують юридичною мовою визначення дій суміжної держави, внаслідок яких "у нас на сході відбувається військовий конфлікт".

"Для стримування сил АТО в напрямку Іловайська та недопущення оточення Донецька службові особи Генштабу РФ здійснювали "формування військовою технікою, озброєнням, боєприпасами в районі міст Іловайськ, Шахтарськ, Торез, Сніжне Донецької області", - зазначив він.

Зі слів Матіоса, з цією ж метою було прийнято рішення розв'язати та вести агресивну війну проти України шляхом вторгнення окремих підрозділів ЗС РФ, дислокованих у прикордонних районах, на територію України та маршу в районі Іловайська для військової підтримки терористів (наказ було віддано підлеглим командирам 24 серпня 2014 року. Наказ було реалізовано трьома батальйонно-тактичними групами, особовий склад - понад 3,5 тис. осіб, близько 60 танків, 320 БМД, 60 гармат). Внаслідок цього вторгнення українські війська були оточені підрозділами ЗС РФ, а під час спроби прориву 29 серпня потрапили в засідку та були обстріляні підрозділами ЗС РФ і підконтрольними ним незаконними збройними формуваннями.

Також голова військової прокуратури назвав ім'я російського ідеолога війни в Україні. Ним виявився начальник Генштабу Збройних сил Росії Валерій Герасимов.

Зазначимо, що СБУ вже оголосила про підозру у трагедії під Іловайськом начальнику Герасимову.

"Окремі військовослужбовці, під керівництвом керівника Генштабу пана Герасимова, організували підготовку і розв'язування конфлікту на території нашої держави.

Обґрунтовано висунуто підозру начальнику Генштабу і 10 військовослужбовцям", - сказав начальник Головного слідчого управління Служби безпеки України Григорій Остафійчук.

Фото з так званого іловайського котла, зроблені біля населених пунктів Старобешеве і Дзеркальне

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus