USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Сергій Жадан у Луцьку: Донбас – не «україножерський» регіон

14 Вересня 2014 16:38
Чому нової актуальності набули пісні зі збірки «Бийся за неї», і чи насправді Донбас є територією, позбавленою культури, розповів лучанам письменник Сергій Жадан.

Про це йшлося під час прес-конференції Сергія Жадана 14 вересня у Луцьку.

Відомий сучасний український письменник презентує експериментальний проект - альбом-комікс «Бийся за неї», створений на вірші Сергія Жадана в музичному супроводі гурту «Собаки в космосі».

Як розповів автор, пісні для цього проекту почали записувати до початку революційних подій у Києві, торік. Так, трек «Білі люди» був написаний на підтримку африканського студента, який був заарештований у Луганську і якому були висунуті безглузді звинувачення. Взимку, під час революційних подій, разом із гуртом «Собаки в космосі», письменник виступав на майданах різних міст. Так, ще у грудні 2013 року вони виступили на Донецькому Євромайдані, про існування якого вже небагато хто пам’ятає. Влітку цього року альбом вирішили завершити, зрозумівши, що багато речей залунали інакше і набули нового значення.



«Там багато думок, які нас хвилюють, та наші відповіді на питання, які хвилюють багатьох громадян України. У пісні «Бийся за неї» йдеться навіть не про жінку, а про ідею свободи, твоєї правди, твоєї території, яку потрібно боронити, захищати і не здавати. Ідея свободи може знаходити вираження через любов до жінки, літератури тощо», - розповів Сергій Жадан.



Пісня «Інстаграм» присвячена одіозній політичній постаті – Геннадію Кернесу, з яким у автора давні «теплі» стосунки. Так, з мером Харкова митці мали тісний зв'язок, коли взимку місцева влада всіляко пресувала харківський Євромайдан, спалили автівки активістів, за євромаданівцями ходили тітушки. Після збройного нападу на Кернеса митець вагався щодо того, чи включати пісню в альбом. Однак, після його одужання, коли він «взявся за старе» та почав знімати українські прапори в місті, автори проекту вирішили не відмовлятися від пісні.

Говорячи про те, чи насправді Донбас перетворився на антиукраїнську територію, Сергій Жадан зазначив, що стереотип про україножерську сутність регіону не відповідає дійсності, позаяк Схід дуже різноманітний.

З його слів, мешканці Донбасу просто вирішили зайняти пасивну позицію спостерігачів під час останніх буремних подій, хвилюючись лише про збереження робочих місць та зарплат, але опинилися без робочих місць, соціальних виплат і зі зруйнованими містами.

Ще на початку травня на Донбасі письменник організовував акції, які відвідували сотні людей. Під час проекту, що відбувся під Алчевськом, до сотні молодих людей приїхали, щоб побачити його, оминаючи блокпости сепаратистів. Зі слів автора, Донбас ніколи не був територією без культури, там є кола, які цікавляться сучасним мистецтвом. Звісно, там існувала менша пропозиція, адже чимало митців не наважувалися приїздити на Схід, до того ж, місцева влада не підтримувала включення Донбасу у загальноукраїнський культурний контекст. Нині, зі слів Сергія Жадана, культурний процес на Донбасі обірвався, і все було брутально знищено та відкинуто на багато років назад. З його слів, наразі важко спрогнозувати, як культурні процеси у регіоні будуть відновлюватися.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus