USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Що передбачає реформа виконавчої служби

6 Травня 2015 08:00
Окрім державних виконавців, в Україні буде приватна виконавча служба. Також передбачається підвищити мотивацію працівників служби - боротися з корупцією можна лише мотивуючи виконавців справедливою винагородою.

Реформування державної виконавчої служби – вимога часу, переконані у Головному територіальному управлінні юстиції у Волинській області.

Нагадаємо, 21 січня 2015 року Кабінет міністрів ліквідував Державну Державну виконавчу службу, поклавши її повноваження на Міністерство юстиції.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, реорганізація виконавчої гілки влади на Волині триває, управління об’єднують, департаменти скорочують; у Волинській ОДА скоротили близько сотні працівників.

Що передбачає реформа ДВС і процесу виконання судових рішень, розповів виконувач обов'язків начальника Головного територіального управління юстиції у Волинській області Федір Бендюженко.

В Україні кількість виконаних рішень ледь перевищує 20%. Для прикладу, з 6,5 мільйона виконавчих документів минулого року виконано лише 1,3 мільйона. В європейських країнах ці показники сягають 80%.

ПРИВАТНІ ВИКОНАВЦІ

Вирішенню цієї проблеми допоможе прийняття Закону «Про державну виконавчу службу та приватних виконавців» та внесення змін до Закону «Про виконавче провадження», які були розроблені разом з юридичною спільнотою і вже готові до прийняття у Верховній Раді.

Показники реалізації виконавчих проваджень покращаться насамперед завдяки спрощенню та підвищенню ефективності процедури виконання. Також цьому допоможе створення реєстру боржників. Так, з моменту відкриття виконавчого провадження інформація про боржника одразу потраплятиме до реєстру. Вона буде публічна, окрім даних про походження боргу. При цьому, майно тих, хто перебуває у цьому списку, не зможе бути відчуженим без згоди виконавця.

Приватні виконавці зможуть суттєво підвищити ефективність виконавчого провадження. У приватних виконавців не буде якихось додаткових повноважень чи методів роботи. Вони працюватимуть за тими ж принципами, що й державні. При цьому вони самостійно фінансуватимуть свою діяльність, оплачуватимуть офіс і помічників.

Однак, не слід очікувати, що одразу після прийняття законів з’явиться армія приватних виконавців. На першому етапі це не буде масовий процес, адже спеціалістів треба навчити, створити робочі місця для них, визначитися з округами. Крім того, після прийняття законів треба буде розробити чимало підзаконних актів.

ЧИТАТИ ЩЕ: У ЛУЦЬКУ РОЗПОВІЛИ, ЯК РЕАНІМУВАТИ УКРАЇНУ

На сьогодні уже зроблено чимало кроків у напрямку реформ виконавчої системи. Серед них – запуск Системи електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ). Статистика говорить про високу ефективність цього проекту. В середньому вартість лотів збільшується на 12%. Збільшуються надходження до держбюджету, у виграші й власники майна, які отримують більше коштів і можуть погасити свої борги.

ПІЛОТНИЙ ПРОЕКТ

Окрім того, 1 травня в Києві, Сумській області та у відділі примусового виконання рішень департаменту ДВС Мін’юсту стартував пілотний проект, яким запроваджується автоматична система розподілу виконавчих проваджень, а працівники отримуватимуть винагороду за якісно проведено роботу.

Основна мета – підвищити мотивацію. Боротися з корупцією можна лише мотивуючи виконавців справедливою винагородою, яку вони зможуть отримати прозоро за результатами своєї роботи. Винагорода становитиме 2,5% від стягнутої суми, якщо ця сума не перевищує мільйон гривень. 20 мінімальних розмірів зарплат (24 тисяч гривень), якщо сума перевищує мільйон гривень. І 50 мінімальних зарплат (60 тисяч гривень), якщо особа стягнула понад 100 млн грн. Також буде усунено дискреційні повноваження, коли державний виконавець може приймати рішення про зупинення провадження, що є підґрунтям для корупції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
лучани Показати IP 6 Травня 2015 08:17
"Приватні" виконавці так само за відкат будуть гальмувати справи.
джек Показати IP 6 Травня 2015 08:39
ех федяфедя
Юрист Показати IP 6 Травня 2015 08:47
Яка приватна виконавча!!??Ви чули,хто такі колектори в банках!!??? Це узаконення цих колекторів і їх діяльності.Що це дає громадянам!!?? Нічого, тому, що всі будуть іти в державну виконавчу, а банки матимуть своїх приватних виконавців.
Ковельчанин Показати IP 6 Травня 2015 09:11
Держава геть здуріла. Фактично узаконюють бандитів. Вони б ще узаконили праску та паяльник як робочий інструмент
дв Показати IP 7 Травня 2015 18:32
За кого голосували шановні, кого вибирали, ось вона нова влада

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus