USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Що ми знаємо про фестиваль свого регіону? ІНТЕРВ'Ю

27 Липня 2013 13:00
Тисячолітнє княже місто Володимир-Волинський відзначить свій черговий ювілей – 1025 річницю з часу першої писемної згадки, вписуючи неповторні сторінки в свою славетну історію.
Уже вкотре у місті відбувається прекрасний фестиваль «Володимир-2013». Про його історію та особливості «Волинським новинам» розповів уже багаторічний його організатор, заступник голови оргкомітету фестивалю, художній керівник Андрій Шоцький.

Збігаються дві великі дати - ваш фестиваль та Хрещення Київської Русі. Це – два окремі заходи, різний формат, так скажемо. На вашу думку, чи доцільно святкувати їх в один день? Це таки різна музика, різна аудиторія.

Так як формат фестивалю має багато складових, розрахованих на різну аудиторію, то в програму включено тільки один захід на тему Хрещення Київської Русі – це святковий молебень. Справа в тім, що фестиваль був заснований з нагоди Дня міста, до дня Святого Володимира 28 липня, тому і постійно проводиться в останні вихідні липня місяця.

А в цьому році це свято припадає на неділю. Саме з цієї нагоди Володимир-Волинська єпархія запланувала ряд заходів, присвячених 1025-й річниці Хрещення і звернулася з проханням до оргкомітету дозволити провести головний захід - святковий молебень на центральній площі міста в суботу 27 липня, другий день фестивалю.

Тому і парийняли рішення включити цей масовий захід в програму, і розпочати всі основні розважальні масові дійства саме після молебну одночасно.

Скажіть, будь ласка, як змінився фестиваль за період свого існування? До слова, скільки років уже тривають святкування?

Ідею проведення фестивалю «Володимир» саме в кінці липня до свята Святого Володимира подав і озвучив на сесії міської ради добре заний композитор, бард, наш земляк, мій колега Сергій Шишкін, працюючи на той час в одному з відділів міськвиконкому. Ідея була прийнята, з цього часу і почав він своє існування. Спочатку це були вечірні виступи талановитих, відомих і маловідомих гуртів і окремих виконавців, потім в програму був включений міський конкурс «Юні голоси», який в 1998 році здобув статус Всеукраїнського. З 1999 року, враховуючи, що основними спонсорами фестивалю стали юридичні і фізичні особи міста, кожен рік фестиваль додавав якийсь фрагмент, де окрім молодіжної музики, були інші акції, розраховані на різні аудиторії, щоб кожен житель знайшов свою програму по душі. Можливо, саме по тій причині ми мали постійних спонсорів і фестиваль проводився кожен рік.

Так і вийшов 3-х денний формат фестивалю з основними складовими:
Всеукраїнський конкурс молодих виконавців сучасної української пісні, спортивне свято, молодіжна програма, танцювальна програма для «поважної» молоді під звуки духових оркестрів (вшанування «золотих подружніх пар»), фестиваль-концерт гостей, театралізоване свято «Володимирський узвіз» ( така собі «Країна мрій» по-Володимирськи), та багато інших цікавих акцій.
В цьому році нас підтримало біля 530 спонсорів різними посильними внесками.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВІДЕОЧАТ ІЗ КОМПОЗИТОРОМ СЕРГІЄМ ШИШКІНИМ ТА ДЖАЗМЕНОМ ВАЛЕРЄМ ЛЕНАРТОВИЧЕМ

Яких цікавих людей запрошували за цей час?

Всіх і не перелічити. За 20 років через Володимир пройшло багато сучасних знаменитостей, тим більше що ми завше намагались не повторюватись.

Скільки часу Ви, власне, - в оргкомітеті фестивалю?

З 1996 року, будучи директором дитячої музичної школи. Потім з 1999 року, будучи на посаді заступника міського голови з гуманітарних питань, очолив оргкомітет в період святкування 800-ліття Волинсько-Галицької держави і так до 2010 року незмінно кожен рік працював з колегами над його вдосконаленням. З 2011 року, перейшовши на посаду начальника відділу культури і туризму, став заступником голови оргкомітету та художнім керівником всієї програми.

Які особливості і родзинки цьогорічного фестивалю?

В цьому році в програму увійшов ще один фрагмент, це фестиваль любительського кіно «Я люблю своє місто» і вірю що він приживеться, якщо на перший раз вже є 17 кінострічок на тему рідного міста. А найкраще звернути увагу на місцеву газету «Слово правди», яка в останньому номері назвала 25 причин, чому варто прийти на свято!

Який кошторис свята? Тобто які загальні витрати?

Фестиваль у нас некомерційний, всі члени оргкомітету працюють на добровільних засадах, не залишаючи виконання своїх службових обов’язків на роботі.
Після проведення фестивалю фінансовий звіт обов"язково публікується в місцевій пресі.
Тому до підведення підсумків, оголосити не можу.

ЧИТАТИ ЩЕ: «Володимир-2013»: розпочався всеукраїнський конкурс юних виконавців

Що Ви прагнете донести людям, проводячи цей фест?
Першою чергою, від самого початку, основна мета – це пошук і підтримка молодих талантів, і ознайомлення із сучасними тенденціями розвитку саме української музики різних стилів і жанрів. Пропагуємо тільки «живе» виконання, в більшості це - гурти, або вокалісти з реальними музикантами. Так звана «попса», у нас - рідкість, це ви можете зауважити по програмах минулих років.

Чи приїздять гості з інших регіонів, можливо, країн?
Звичайно. Якщо говорити про офіційні делегації, то місто завжди приймає багато гостей з міст-партнерів України - Польщі, Білорусі. Беруть участь у конкурсній програмі молоді вокалісти з цих країн і окремі колективи.

Чи співпрацюєте під час організації якимось чином з Луцьком?
Так, першою чергою, з обласним управлінням культури і обласною філармонією по організації «Володимирського узвозу», де приймають участь кращі аматорські колективи області, народні умільці. Маємо дружні стосунки з багатьма молодіжними гуртами і окремими виконавцями. І взагалі стараємось залучити колективи з Волині.

Окрім того, організатор фестивалю зауважив, що йому надзвичайно приємний і той факт, що дата проведення фестивалю збігається і з п'ятою річницею видання «Волинські новини»

«Приємно вітати з Днем народження нашого інформаційного партнера.
Здоров'я, дружніх відносин, креативу, впевненості, стійкості духу у ваших починаннях і …великих перспектив.
Що ж, я радий, що будемо святкувати разом», - резюмував Андрій Шоцький.



Розмовляла Альона ТРОХИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus