USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Шедеври Стравінського повернулися на «малу батьківщину». ФОТО

30 Травня 2013 09:35
Через сто років після прем’єри балету «Весна священна», 29-ого травня шедевр Стравінського побачили лучани у рамках десятого музичного фестивалю «Стравінський та Україна», що відбувається за сприяння благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк».

Фестиваль розпочався із вечору балетів у Волинському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Т.Г. Шевченка. На сцені театру демонстрували балети «Весна священна» та «Жар-Птиця» у виконанні артистів Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В. Лисенка. Наразі у репертуарі театру є вистави українською, російською, французькою та італійською мовами, до того ж це єдиний театр у світі, який має у репертуарі три найкращі балети Стравінського.




Фестиваль відкрив голова Волинської обласної ради Володимир Войтович, висловивши сподівання, що балет матиме на луцькій сцені такий самий успіх, як сто років тому у Парижі.



Балет на одну дію «Весна священна», музику до якого Ігор Стравінський почав писати у 1910 році в Устилузі, лучани побачили у постановці Алли Рубіної.

Постановка відтворює таємничий світ язичництва - рухи виконавців наближені до первісних символів - гри, боротьби, ритуального та священного танцю. Персонажами балету є Обраниця, Юнак, Провісниця, Найстаріший-Наймудріший, Праотці людські, юнаки, дівчата та птахи. У фіналі балету Обраницю приносять у жертву Землі та лунає гімн відродженню та оновленню.













Вечір продовжив балет на одну дію «Жар-Птиця» у постановці Ашота Асатуряна. Російська народна казка, що лягла в основу балету, є уособленням людської мрії. У музиці балету сполучаються контрастні інтонаційні шари - похмурий, потойбічний світ Кощія та феєричний, оригінальний - Жар-Птиці, а також народно-пісенна тема Івана Царевича.


















Директор фестивалю Сергій Єфіменко зазначив: «Ми бачимо, як люди у різних куточках України, не змовляючись між собою, відкривають музеї, реконструюють садибу, проводять щороку фестивалі, методично один за одним ставлять балети композитора, щоб сьогодні з’єднатися у спільному мистецькому проекті. Сьогодні Слобожанщина та Волинь, Луцьк та Харків, працюють разом».

Глядачі, які вщент заповнили зал драмтеатру, проводжали артистів тривалими оваціями та вигуками «браво».





Сергій Єфіменко вручив художньому керівнику балету Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В.Лисенка Світлані Коливановій диплом на згадку про участь у фестивалі.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Муза Показати IP 30 Травня 2013 14:15
Рідкий випадок насолодитися мистецтвом балету у Луцьку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus