USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Шевченко двічі бував на Волині

21 Січня 2014 11:37
«Шевченко бував на Волині, можливо, навіть двічі», - про це заявив філософ, письменник і проректор Острозькою академії Петро Кралюк, інформує «Волинь-нова».

— Постать Тараса Шевченка — одна з найбільш неоднозначних. Його творчість досліджують, але й досі лишається чимало невідомого. Зокрема, чи бував Шевченко на Волині. Петре Михайловичу, наскільки є правдивою прив’язка імені Кобзаря до нашого краю?

— Звичайно, Шевченко бував на Волині, можливо, навіть двічі. Коли пан Енгельгард забирає його до Вільна, цілком імовірно, що їхали вони через наш край. Ми не знаємо, чи так це було, але принаймні можемо припустити. У 1846 році за вказівкою Київської археографічної комісії Шевченка направили до Почаєва. Він мав намалювати його краєвиди, ознайомитися з місцевими релігійними та культурними пам’ятками. Є документальні свідчення, що принаймні на території тодішньої Волинської губернії Шевченко побував у двох містах – Житомирі та Почаєві. У повісті «Варнак» є згадки про волинські міста. Згадується Кременець, гора Бонна, приміщення колишнього Кременецького ліцею, Острозький замок та околиці міста. Бував Шевченко в Дубні, Корці, Берестечку. У відомому вірші «Ой, чого ти почорніло, зеленеє поле» навіть сказано: «Круг містечка Берестечка на чотири милі мене славні запорожці своїм трупом вкрили». Дійсно, відстань між Берестечком, Пляшевою і селом Острів, де відбувалися основні події Берестецької битви, сягає 5—6 кілометрів, десь чотири милі. Чи бував Шевченко на території сучасної Волинської області? З цього приводу є певні питання. Хоча у тій самій повісті «Варнак» є згадка про Луцьк. Здавалося б абсолютно нелогічним, що Варнак подорожує і заїжджає до Луцька. Але Шевченко й справді міг з Берестечка чи з іншого населеного пункту тодішньої Волинської губернії поїхати на Полісся. Є версія, що поет бував поблизу Ковеля. Але чітких документальних свідчень у нас, на жаль, немає.

— Про волинські шляхи Тараса Шевченка йтиметься у вашій новій книзі. Нині її готують до друку. Чим унікальний «Волинський Кобзар»?

— Це збірник матеріалів, де спочатку йдеться про перебування Шевченка на Волині, а далі про твори, в яких згадується Волинь. Зокрема, це уривок з археографічних записів, де Шевченко говорить про Пересопницьке Євангеліє. Є там уривки з творів про Почаїв і Берестечко, додано шевченківські ілюстрації, поема «Варнак» та повість «Варнак». Це своєрідна збірка про перебування Шевченка на Волині, його згадок про Волинь. Працюючи над виданням, я хотів показати те середовище, в якому опинився Кобзар, перебуваючи в нашому краї.

— Чи зрозумілий Тарас Григорович нинішньому поколінню? У нас немає кріпацтва, немає рабів, зате є айфони, планшети, ноутбуки. Актуальний Шевченко нині, у ХХІ столітті? Чи може він бути брендом України?

— Тарас Шевченко може і повинен бути брендом України. Треба вміти донести його творчість до молодих людей. Адже він насправді пророк. Мав розвинену інтуїцію, міг багато що передбачати. Я хотів би наголосити на іншому. У нас існує ілюзія, що Тараса Шевченка добре знають у світі. Насправді це не так. Більше ми його знаємо, ніж світ. І варто чимало зробити аби світ пізнав Шевченка. Мало знають його в Росії, Польщі, інших слов’янських країнах. А в Західній Європі та США з Кобзарем практично не знайомі. Свого часу я написав статтю, де порівняв Енді Ворхола і Тараса Шевченка. Між ними, виявляється, є багато спільного. В Америці, Європі добре знають, хто такий Андрій Воргола, або точніше — Енді Ворхол. Передусім це культовий художник, творець поп–арту. Ворхол так само походив з бідної родини, як і Шевченко. І вибивався в люди так, як Шевченко. Ворхол став знаменитим завдяки своїм художнім творам, хоча він не лише художник, а й кінематографіст. Між великими українцями Тарасом Шевченком та Андрієм Ворголою є певні паралелі. Обоє вибивалися в люди з простого середовища. Можливо, це свідчить про притаманну українцям невмирущість чи геніальність. Та й чимало відомих людей у світі мають українське коріння.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Семен Показати IP 21 Січня 2014 12:37
Журналисты, в заглавии уточняйте, какой Шевченко! Народ же думает про Шеву.
Аліна до Семен Показати IP 19 Жовтня 2017 22:18
Наприклад я так не думаю

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus