USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

«Треба любити своїх стареньких», - працівники луцького терцентру

25 Листопада 2014 11:41
Більше 10 тисяч лучан скористалися послугами територіального центру соціального обслуговування. І сьогодні відзначають 20 років від дня його створення.

Працівників установи вітали владці Луцька, області. Віншування приймали соціальні працівники від Луцького міського голови Миколи Романюка, заступника голови ОДА Світлани Мишковець, директора департаменту соціального захисту ОДА Оксани Гобод. А керівник центру Галина Шатецька додала, що роботу їх установи не оцінити у цифрах, адже неможливо порахувати, скільки тарілок було помито і скільки кілометрів пройдено.
Окрім того, Галина Шатецька, розповідаючи про роботу установи, подякувала благодійникам. З її слів, постійною і системною є підтримка благодійного «Фонду Ігоря Палиці – Новий Луцьк»: «Дякуючи благодійному фонду, поремонтували кухню, придбали нове обладнання, додатково щодня харчуються 70 підопічних терцентру. Щомісяця наших підопічних та стомованих хворих забезпечують необхідними засобами гігієни».
Своєю чергою, заступник голови правління благодійного фонду Ірина Констанкевич передала вітання з 20-річчям установи від засновника фонду Ігоря Палиці: «Двадцять років – цифра, начебто, непереконлива. Проте її можна множити на 365, адже кожного дня працівники терцентру віддають обездоленим частинку своєї душі. Їхнє добро не обліковується. Ми вважаємо працівників терцентру своїми партнерами, адже здійснюємо одну добру справу. Тому Ігор Петрович Палиця продовжує і надалі опікуватися соціальною сферою міста Луцька. Так і сьогодні - виділили кошти у розмірі 10 000 гривень на придбання оргтехніки у терцентр для більш ефективної роботи соціальних працівників».

Територіальний центр соціального обслуговування створили у 1994 році. Але історія таких служб починається ще у 80-х роках минулого століття. Тоді при відділах соціального захисту, щоб надавати соціальну допомогу одиноким громадянам та інвалідам, були створені соціальні відділення допомоги на дому. Їх працівники не лише надавали послуги одиноким громадянам, а й займалися вивченням проблем цих людей.
А у листопаді 1994 року, аби розширити спектр послуг та більш повно забезпечити потреби соціально незахищених верств населення, був створений Луцький міський територіальний центр. Його працівники у будь-яку погоду, будь-якими шляхами, добиралися до людей, які залишилися з різних причин самі, допомагали їм по господарству, доглядали їх.
Завідувач відділення соціальної допомоги вдома Луцького міського територіального центру соціального обслуговування Ольга Василівна Байда у соціальній сфері працює з 1992 року. На її ділянці – 242 людини. Вона не уявляє себе поза роботою.
Жінка розповідає, що їхні підопічні часто дуже вразливі люди, до яких потрібен тонкий підхід.

«До нас приходить багато людей з різними характерами і з кожним треба вміти говорити. Ми вже до них звикли, маємо підхід, як психологи. Дівчата їм як рідні, вони часто нікого іншого не хочуть, сумують, якщо хтось з наших працівників іде з центру», - каже вона.

Ольга Василівна розповіла, що основні їх підопічні - одинокі люди, переважно пенсіонери чи інваліди, про яких немає кому подбати. У багатьох з них немає нікого з рідні, або їхні родичі не цікавляться їхнім життям.
«Треба любити своїх стареньких. Це має бути в серці. Соціальні робітники повинні прибрати, принести ліки, сходити на ринок. Вони оновлюють пільги, оформляють субсидії, лежачим памперси міняють, миють їх, волосся стрижуть», - розповідає жінка про свою роботу.
До кожного з них соціальні працівники приходять не менше 2 разів на тиждень. А є й такі, до яких треба ходити щодня.

«Ось і сьогодні є працівники, які не змогли прийти на захід, бо не можуть залишити своїх підопічних», - розповідає Ольга Байда.

Нині в самому центрі можна отримати послуги перукаря, пралі, швейні послуги, оздоровитися або знайти заняття до душі. Підопічних годують гарячими стравами, видають засоби гігієни, надають психологічні послуги, допомагають з перевезенням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Вітаємо Показати IP 24 Листопада 2014 18:10
Дорогу молодим керівникам, яким до 30.
Джулія Показати IP 26 Листопада 2014 14:46
Щиро захоплююсь і не менш щиро не розумію людей, які йдуть працювати в подібні служби.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus