USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Труднощі дошкільної освіти: дитину не беруть у ДНЗ без щеплень. ФОТО

10 Липня 2013 17:56
На Волині п’ятирічну дівчинку не хочуть брати на виховання до дитсадка. Завідувач ДНЗ мотивує це тим, що у дитини немає ані щеплень, ані висновку медиків, що дитина може відвідувати заклад. Тим часом, згідно з законодавством України, дошкільна освіта дітей старшого дошкільного віку є обов'язковою.

Про інцидент, що трапився у селі Воютин Луцького району, «Волинським новинам» повідомила матір дівчинки Оксана Приступа.

Віддати дитину в школу без дошкільної освіти – зась!

За словами жінки, наступного року її 5-річна донька Ольга Раковець має йти у школу. А згідно з законодавством України, дошкільна освіта дітей старшого дошкільного віку є обов'язковою.

Тож, коли працівниця дитсадка запропонувала «віддати» дитину в ДНЗ для здобуття дошкільної підготовки, пані Оксана не відмовлялася.
Проблема була лише у тому, що зважаючи на досвід зі старшою дочкою, яка не захотіла відвідувати ДНЗ уже через декілька днів після офіційного зарахування, жінка попрохала, аби протягом декількох днів її меншу дочку Олю не «записували» до дитсадка. Мотиви були простими: треба поглянути, чи адаптується дитина у новому середовищі.

Попередньо домовилися із керівництвом закладу і за необхідні для зарахування дитини документи, зокрема, за медичну довідку, якої наразі батьки не мали і обіцяли владнати це питання щонайшвидше.
Дівчинка почала відвідувати ДНЗ 3 червня. Олі спілкування з дітьми сподобалося, тож, вирішили її надалі «водити» у дитсадок.
Утім, уже через декілька днів дитина захворіла і тимчасово перестала відвідувати заклад. Вилікувавши та зробивши медичне обстеження, аби отримати довідку про стан здоров’я, Олю знову завели до ДНЗ.
Завідувач місцевого ДНЗ Ольга Михайловська, починаючи вирішувати питання із зарахуванням дівча до дитсадочку, попрохала ще й довідку про щеплення дитини.

Відмова від вакцинації дитини може стати «вироком»

Оксана Приступа зауважила, що у дитини щеплень немає, адже вона писала відмову. За її словами, вона не прихильниця практики імунізації. Мовляв, знає про випадки, коли щеплення лише шкодили здоров’ю дітей. А її донька часто хворіє на респіраторні захворювання, під час яких щеплення робити нібито не рекомендують. Тож, вирішила не ризикувати. Старшій дочці щеплень також не робили.

Дізнавшись про це, завідувач ДНЗ порадила взяти довідку ЛКК, де було б вказано, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад. Але дитину залишити у садочку погодилася.

За необхідною довідкою пані Оксана поїхала до Торчинської районної лікарні. Саме там перебувала на обліку з догляду за дитиною, тож, і цього разу вирішила звернутися до «свого» лікаря. Розповівши про проблему, дізналася від медика, що дітей, які часто хворіють, щеплювати не рекомендувала б. Саме це, врешті, і зазначили у висновку ЛКК. Лишень, зі слів Оксани Приступи, медик помилилася числом і замість 19 червня, коли видавала документ, написала на ній: 20 червня.

Завідувача ДНЗ медична довідка не влаштувала

Цю медичну довідку Оксана Приступа і привезла завідувачу ДНЗ Ользі Михайловській. Разом із керівником закладу документ перевіряла й медсестра дитсадка, яка, за словами пані Оксани, до цього моменту не виявляла інтересу до справи.

«Вони на мене налетіли двох, що це не таке ЛКК і ніяке ЛКК мені не допоможе», - розповіла жінка.

Висловили зауваження і щодо дати видання довідки.
Мати Олі Раковець зазначила також, що завідувач ДНЗ порадилася щодо довідки у телефонному режимі з іншим медиком із сусіднього села Білостоку. Утім, лікарка, не бачачи документу, підтвердила, що висновок ЛКК не підходить для того, аби зарахувати дитину до дитячого садочка.

Тож, Ольга Михайловська, як розповіла Оксана Приступа, порадила шукати інших шляхів здобуття дошкільної освіти, озвучивши варіанти. І запропонувала забрати дитину з садочка негайно.

Ставши свідком розмови, маленька Оля Раковець, зі слів матері, почала плакати. Дитину заспокоїли аж удома, все-таки вирішивши цього дня піти з ДНЗ.
Оксана Приступа зауважила, що уже й не знає, де її доньці вчитися. Думала навіть віддати її на дошкільну підготовку у школу в сусідньому Білостоці.


Точка зору освітянки чи поради із журналу?

Висловила свою позицію і завідувач Воютинського ДНЗ Ольга Михайловська. Вона розповіла, що справді, Оля Раковець почала відвідувати дитсадок без попереднього зарахування і відповідного запису в журналі реєстрації, аби дозволити дитині «адаптуватися».


Проте, коли ж все-таки батьки вирішили, що їхня донька буде відвідувати ДНЗ, поцікавилася й документами, необхідними для вирішення справи.


Тож, коли їй принесли необхідну медичну довідку та висновок ЛКК, вона почала їх перевіряти. Задля цього скористалася журналом «Медична сестра дошкільного закладу», де знайшла публікацію щодо того, чи приймати дитину у садочок, якщо у неї немає щеплень. Тож, звідти і дізналася, що у довідці-висновку ЛКК має бути зазначено, що дитина може відвідувати ДНЗ.

Взявши до уваги надруковане та ще консультації з медиками, які з її слів, вона робила, і вирішила Олю Раковець у дитячий садок не брати.



Мовляв, у наявному висновку ЛКК зазначено лиш те, що щеплення дівчинці тимчасово протипоказані. А це, на її думку, не є підставою для того, аби завідувач зарахувала дитину у дитсадок без щеплень.

До того ж, Ольга Михайловська зауважила, що медики, з якими вона радилася, зазначили: висновок ЛКК потрібно брати у райлікарні в Липинах. Тож, запропонувала Оксані Приступі так і зробити. «Якщо комісія претензій мати не буде і … видасть таку довідку, я дитину зобов’язана прийняти в садочок», - підсумувала завідувач.

Щодо того, чому ж все-таки Ольга Михайловська нічого не зробила із тим, що Оля Раковець відвідувала ДНЗ декілька днів без необхідних документів, завідувач зауважила: «Мама просто залишила дитину».


Що кажуть працівники сфери охорони здоров’я

Порадитися вирішили і з завідувачем ФАПу у Воютині Володимиром Сасюком. За його словами, малюка можуть взяти у ДНЗ, якщо батьки згідні, що все-таки зроблять щеплення дитині пізніше. Наразі ж, згідно з висновком ЛКК, імунізація Олі Раковець тимчасово протипоказана.


Щодо того, чи бували у нього в практиці випадки, коли дитина без щеплень могла заразити інших дітей, він додав, що такого не пригадує. А працює Володимир Сасюк уже понад 20 років.

Своєю чергою, заступник начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Іван Грицюк зауважив, що дітей на підставі медичної документації мають право віддати у ДНЗ. «Якщо є офіційна медична довідка з печаткою, то вона є підставою, щоб приймати рішення», - додав він.

Непросте рішення: чи вакцинувати дитину, аби її взяли у дитсадок?

«Дитина ходила і без медогляду, і без всього. Як тільки я сказала, що нема прививочок, вона зробилася якоюсь такою загрозою суспільству, що її просто виштовхали з садочка посеред дня. Всі діти на неї там зглядалися… Я не хочу цих прививочок і все»
, - бідкалася Оксана Приступа.

Жінка додала, що не могла зрозуміти, чому довідка-висновок ЛКК «не підходила». Невже лікар міг помилитися, видавши такий документ, - запитувала себе жінка.

Врешті, вирішила уладнати проблему іншим шляхом, звернувшись до сільського голови. Та, як розповіла пані Оксана, посадовець не захотів слухати, знову «звівши» жінку із завідувачем ДНЗ. Тож, відбулася чергова розмова, під час якої, зі слів Оксани Приступи, керівник дитсадочку поводилася не так емоційно і порадила взяти інший висновок ЛКК у райлікарні, що у селі Липини, де було б зазначено, що дитина може відвідувати ДНЗ.

Та жінка засумнівалася, чи варто це робити, адже, можливо, її доньку Олю Раковець все рівно не візьмуть у садочок. Та завідувач, за словами Оксани Приступи, наполягала на своєму.

Тож, жінка опинилася у невизначеній ситуації. Та залишати усе так, як є, не погодилася.

Проблему вирішуватимуть «стражі порядку»

Порадившись з чоловіком Миколою Раковцем, погодили звернутися до адвоката, який би допоміг вирішити це питання. Тож, 21 червня чоловік написав відповідну заяву в прокуратуру.

Окрім того, Микола Раковець зазначив, що про проблему повідомили у листах, які спрямували до Адміністрації Президента України та в Міносвіти. Наразі ж відповідей ще немає.



Юлія Шрамко
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
D Показати IP 10 Липня 2013 19:12
Невже так важко поїхати в Ліпіни і взяти довідку, що аж треба писати в прокуратуру? Не розумію..
109 до D Показати IP 10 Липня 2013 21:50
Якщо батьки відмовляються,що вони відмовляються від щеплень,то вони пишуть заяву, що беруть на себе відповідальність за відмовлення від щеплень. Якщо батьки погоджуються робити щеплення,то вони підписують заяву,що вони усвідомлені з ризиком,повязаним з поведенням щеплень і беруть на себе відповідальність,що дитина не мала контакту з інфекційними хворими протягом 30днів. ХТО з батьків гарантує таке,дитина ж не в ізоляціі існує.Тобто якщо щось,то все одно батьки винні. Я не проти щеплень, але не насильно- типу не зробите,в садок не візьмемо. Просто не всі читають,що підписують.
Волиняка Показати IP 10 Липня 2013 19:46
Медики і педики зовсім нюх втратили. Інструкції профільних міністерств - важливіші за Конституцію України, де йдеться буквально про те, що Стаття 53. Кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов'язковою. Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам. Та перепишіть тоді Кнституцію, раз вона вам не до вподоби, чиновники виконавські... І напишіть, що дешеву вакцину купує син міністра Охорони здоров*я через свою фірму і впарює це нашим дітям, а за висновками багатьох фахівців, ця вакцина призводить до безпліддя хлопчиків, і на 100 випадків вакцинації - 1 дитяча смерть - "норма"... Лікарі самі своїм дітям не роблять цих щеплень... Банда...
лахматий будун до Волиняка Показати IP 10 Липня 2013 23:44
Ви б пане Волиняка, уточняли трохи, а не ходите кругами навколо питання. По-перше, вакцини є різні і від різних хвороб, по-друге, правила для усіх однакові, а по-третє - не треба іти за юрбою. У кожного своя голова на плечах, потрібно спочатку зважувати всі за і проти, а тільки тоді робити висновок. Ми з вами живемо не у самому чистому і здоровому суспільстві, на кожному кроці хворі та найгірше, що інфекційно хворі спокійно розгулюють вулицями, їздять в громадському транспорті, чхають нам прямо в обличчя...
Лікбез до Волиняка Показати IP 11 Липня 2013 09:23
Компетентні медики таким батькам, які проти щеплень, показують реальні фото і відео дітей, які у страшних муках вмирають від дифтерії, поліомієліту. Якщо батьки хочуть своїй дитині такого - це їхнє право.
Думка Показати IP 10 Липня 2013 23:58
Моя дитина щеплена, відвідує садок. Я вважаю, що щеплення це цивілізований і ефективний метод профілактики. Чому моя дитина має ризикувати захворіти (навіть легкою формою), якщо біля неї є нещеплена інша дитина. Нещеплені діти - потенційні переносники хвороб для себе і інших, наприклад, для дітей з онкологією і ослабленим імунітетом. Якщо хтось відмовляється щеплюватись - це їхнє право, але поважайте і моє право бути захищеною від хвороб.
Да........... до Думка Показати IP 11 Липня 2013 10:19
Ще яким потрібно бути ідіотом щоб таке написати. Наскільки мені відомо щеплення роблять, щоб захистити дитину, якщо воно не діє, і хтось її може заразити (нещеплена дитина в даному випадку) то навіщо взагалі робити ті щеплення. В садочку ви знаєте з ким контактує ваша дитина, але вона не живе в ізоляції і є інші люди, які є носіями хвороб, з якими ви пересікаєтесь і нічого про їхні болячки не знаєте.
Да-да до Да........... Показати IP 11 Липня 2013 10:38
Не приписуй рівень свого інтелекту іншим - ти їх не знаєш. Займися самоосвітою
1 до Думка Показати IP 11 Липня 2013 10:21
Батьки, ті що говорять що дитина без щеплень переносник хвороб ви зграя ідіотів, дитина без щеплень навпаки більше ризикує від ваших дітей. Проте якщо в дитини нормальний імунітет їй нічого не загрожує.
Сергій до Думка Показати IP 11 Липня 2013 11:38
Не розумію як Ваша дитина може захворіти коли вона щеплена. В даному випадку ризик захворювання навпаки несе не щеплена дитина. А враховуючи якість теперішніх вакцин, то пониження імунітету в дітей та відповідно їх захворювання на мою думку є взаємопов'язаним. І особисто я неодноразово стикався з такими випадками, коли абсолютно здоровим дітям робили щеплення після яких вони ставали вибачте за вираз "овочами", яких батьки носили на руках від одного до другого лікаря. Не хочу нікому нав'язувати свою думку, але я теж є противником щеплень.
аааа до Думка Показати IP 10 Липня 2014 11:02
не розумна ви людина
100 Показати IP 11 Липня 2013 09:26
"Нещеплені діти - потенційні переносники хвороб для себе і інших" Перш ніж робити такі гучні заяви, почитайте професійну літературу з питання. А захворіти можуть всі - і щеплені, і нещеплені, тобто, заразними можуть бути і одні і другі. І чого вам боятися - ваша ж дитина щеплена.
101 до 100 Показати IP 11 Липня 2013 09:33
Не треба виривати цитату з контексту: "Нещеплені діти - потенційні переносники хвороб для себе і інших, наприклад, для дітей з онкологією і ослабленим імунітетом".
109 до 101 Показати IP 11 Липня 2013 13:00
Для дітей з ослабленим імунітетом (з народження чи внаслідок вже проведених щеплень) лікарі взагалі пишуть медвідводи від щеплень. Не звинувачуйте в хворобливості ваших чад тих дітей, які дорові і їх імунітет може боротись з тими інфекціями цілком самостійно і без щеплень.Крім медичної літератури, я маю ще і досвід.Тому не будьте такі вперті і хоча б прислухайтесь до іншох точки зору. Я не проти щеплень, але у кожного з батьків є своя голова на плечах, щоб вирішувати чи потрібно їхній дитині щеплення чи ні. В будь-якому випадку відповідальність на батьках, а не на лікарях.Подумайте,чому ж так.
Алла до 101 Показати IP 2 Липня 2015 11:27
Для детей с онкологией как раз привитые дети и являются потенциально опасными, особенно привитые живыми вакцинами
Щеплені Показати IP 11 Липня 2013 09:50
То мамочка писала відмову від щеплень, а в довідці - тимчасовий протипоказ. Нестиковочка!!! Сиділи до 5 років дома - хай далі сидять, потім ще й в школу захочуть без щеплень.
Лікбез Показати IP 11 Липня 2013 10:36
Шановні батьки, треба бути компетентнішими. Це не філософія, а медицина. Ну не хочете робити щеплення дитині - ніхто ж вас змусити не може. Зрештою це ваше життя і життя вашої дитини. Лікарі, що працюють в інфекційних відділеннях знають, як протікають хвороби в вакцинованих і невакцинованих дітях. Той, хто хоч один раз бачив(реально або фото), як нещеплена дитина помирає від правцю (або стає інвалідом) чи задихається від дифтерії або отримує паралічі від поліомієліту чи як складно у неї проходить кашлюк - ЗАДУМАЄТЬСЯ І ЗРОБИТЬ ВАКЦИНУ. Батьки, ви не садку і не лікарям робите послугу, а робите добро своїй дитині. Ну не хочете, я повторюсь, це ваше право, ніхто вас змусити не може. Але потім вам же і розплачуватися за наслідки. Кому робите гірше - собі.
дописувач до Лікбез Показати IP 25 Березня 2016 22:49
А скажіть будь ласка чи ведеться статистика ускладнень після щеплень? Чи взагалі батьки зможуть довести ,що ускладнення або ж повна втрата здоров"я після щеплення саме від щеплення? Ви ніколи нічого не доведете!!!!!!! А постраждала дитина-це лише ваш біль.А ще виручка аптекам, лікарям.Фармакологічний бізнес, по прибуткам, уже давно самий вищий в світі. Насправді нікому не потрібні здорові -вони не прибуткові. Якщо у дитини хороший імунітет вона справиться зі всім, а от прищепелені дітки чомусь дуже хворобливі і дуже часто лікарі не можуть навіть встановити діагнози.Зато залюбки пишуть вам величезні рецепти. Один рецепт не дав результату, напишуть інший,всеодно страждати не їм.
Знайка Показати IP 11 Липня 2013 11:11
Знаю про таку проблему з власного досвіду. Давно пора ополичитися проти такої політики держави, вакцини -підривають імунітер здорових дітей, а хворих ще більше ослаблюють. Всі хвороби, від яких щеплюють - лікуються. То для чого вакцинувати, якщо 1 шанс лише захворіти на захворювання від кого щеплюють??
Згідна Показати IP 11 Липня 2013 18:46
Підтримую Лікбез цілковито і повністю.І те,що ця маман спочатку каже, що НЕ ХОЧЕ щеплень, а потім,що їм вони протипоказані, говорить лише про те, що сім'я міняє версії, залежно від обставин. І сама толком не знає чому щеплень не робить дитині, "не тягне" вона з вигляду на людину тямущу, яка розібралася що до чого і тому вирішила не робити дитині щеплень, десь щось почула і "стадний інстинкт" спрацював, теж :"Не хочу я тих щеплень!""Залізна логіка" .Я вважаю, що більшість батьків, які відмовилися від щеплень, просто лінтяї...це ж легше і простіше, не треба морочити голову, стежити за календарем прививок, шукати кращу вакцину, слідкувати за здоров'ям дитини, іти на щеплення підготовленим, пускають все як є...не напрягаються,якось буде, це нічого, що дитина набагато важче буде переносити страшну хворобу, зато життя простіше. А потім біжать в прокуратуру, піджавши хвіст.
Лікбез до Згідна Показати IP 11 Липня 2013 19:00
Бачу, що Ви дуже відповідальна мама. Побільше би таких - за такими майбутнє!
109 до Лікбез Показати IP 11 Липня 2013 22:21
Ваш лікбез якраз і закінчується цим словом! З такими як ви не має про що говорити.Стадо - це якраз ті,що роблять все по плану і графіку. А ви спробуйте відстояти свою думку. Піти проти системи заробляння грошей! Тоді і поговоримо
110 до 109 Показати IP 11 Липня 2013 22:26
Моя думка і позиція логічна і науково-обгрунтована. Я є відповідальною мамою і радію за таких же батьків.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus