USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Цьогорічна Пасха відбудеться без українських політиків у храмах

18 Квітня 2014 08:16
Цього року жодна з найпопулярніших в країні конфесій не чекає до себе офіційних делегацій на святкування Воскресіння Христового. В Московському і Київському патріархатах, а також у греко-католиків повідомили, що офіційних звернень про участь чиновників у святкуванні до парафій не надходило, - йдеться в сюжеті ТСН.

Наприклад, у Володимирському соборі, головному храмі Київського патріархату, є цілі черги до священиків: тут учора востаннє перед святом сповідували та причащали. Є й освячення мира, яким потім будуть помазувати під час хрещення. Таїнство проводять за потребою, востаннє миро освячували у 1998 році.

Клірик храму отець Олександр розповідає, що ще два тижні тому закінчилися основні передсвяткові роботи. Храм причепурили та вимили. Чекають на свято тисячі людей. Проте не знають, чи будуть у храмі можновладці. Хоча традиційно прем'єр та президент повідомляли священиків про свою присутність заздалегідь.

У головному греко-католицькому соборі учора теж востаннє перед Великоднем причащали та проводили чин омовіння ніг. Це – традиційна частина саме католицької служби.

Сьогодні, у Страсну п'ятницю, хор тут мовчатиме. Ввечері в суботу чекають вірян на свято. Речник греко-католиків пояснює, що приймати у храмі політиків із помпою ще кілька років тому заборонив блаженіший Любомир Гузар. Відтоді – і на Пасху, і у звичайні дні всі тут на рівних.

У Києво-Печерській Лаврі Московського Партіархату від самого ранку куховарять, аби нагодувати дві сотні ченців та стільки ж послушників.

Кухар Галина Іванівна розповідає, що рецепт благословляє особисто владика. Також вариться цибулиння, щоб до неділі пофарбувати тисячу яєць. Ще й донині Лавру чепурять та прикрашають до свята. В монастирі дуже розраховують, що на Пасху тут зберуться віряни. Бо нині подвір'я заповідника – порожнє.

Традиційно саме сюди у Велику суботу привозять благодатний вогонь, тут останні кілька років молилися президент, прем'єр та депутати. Тут розповідають, що чекають і високих гостей, проте офіційно ніхто не звертався.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 18 Квітня 2014 09:02
Так вони всі у Турчинова зберуться!:)))
111 Показати IP 18 Квітня 2014 09:42
Україна дійшла до краху..... бо попри все що з покоління в покоління віра православна передавалася з роду в рід.... і насадження католицизму пережили і унію перемогли... а сьогодні.... до влади хунта прийшла баптистів...саєнтологів і біснуватих((( Господи поможи нам і нашій державі !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus