USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

У держбюджеті шукатимуть кошти для «перлини Полісся»

21 Липня 2014 15:46
Національний природний парк «Цуманська пуща» потребує коштів для функціонування.

Про це йшлося під час оперативної наради в голови Волинської облдержадміністрації 21 липня.

Про виконання указу президента щодо створення Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» розповів начальник управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олександр Самосик. З його слів, у країнах Євросоюзу 21% площі є заповідною, у Білорусі – 7,7%, у Росії – 12%. На Волині заповідною є 10,9% території, за цим показником область входить у сімку кращих регіонів України, однак, згідно з оцінками науковців цей показник повинен бути ще вищим та досягати 15%.

Перші звернення районної влади щодо заповідання природних комплексів з'явилися ще у 2001 році, а указ президента про створення національного природного парку підписали у 2010 році. Площа «Цуманської пущі» становить 33 475 гектарів, зі слів Олександра Самосика, цей національний парк можна назвати справжньою перлиною Західного Полісся. Територія характеризується різноманіттям природних ландшафтів. Тут виявили 18 видів рослин та понад 30 видів тварин, що занесені до Червоної книги України, є унікальні дубові та сосново-дубові праліси.

Відповідно до наукових обґрунтувань, створення національного парку є доцільним, оскільки територія відповідає усім критеріям щодо створення природоохоронних установ поліфункціонального призначення. Національний парк допоможе забезпечити охорону, гарантуватиме збереження рідкісних видів рослин та тварин, створення нових робочих місць, сприятиме активізації діяльності торговельної мережі. Територія проектованого парку має значний рекреаційний та лікувально-оздоровчий потенціал.

Насамкінець Олександр Самосик запропонував під час формування проекту державного бюджету на 2015 рік передбачити кошти для функціонування національного природного парку «Цуманська пуща» та розробити документацію із землеустрою щодо відведення земельної ділянки, проекту землеустрою щодо винесення меж у натуру та отримання державних актів на право постійного користування земельними ділянками.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Солдат Показати IP 21 Липня 2014 16:38
Не забудьте тільки екологічний пост поставити як у Шацьку і бабки з людей збивати.
Петро Показати IP 21 Липня 2014 17:42
«Національний природний парк «Цуманська пуща» потребує коштів для функціонування...». Поспішаю повідомити Самосіку, що такого парку на Волині де-юре і де-факто на не існує. Тобто, потребуються кошти на функціонування того, чого ще не існує. Нонсенс! Очевидно, мова має йти про кошти на його створення. З ціллю увічнення свого імені багато ініціатив і нервових клітин вклав в цю справу, яку 15 років ніхто не може зсунути з місця, Анатолій Грицюк. Ппроте він не здолав перепон антиініціаторів існування цього природного феномену, яких підтримував Борис Клімчук і його наймит войтович (див. в «ВолиньПост» інформацію від 10.01.2012р.: «Клімчуку відмовили в ліквідації Цуманської пущі»). Тут дуже брудна історія, пов’язана з тягарем бажання до кінця вирізати цуманські дуби (а в заповідній території гуляти сокира ніби то не має права). З іншої сторони, втрачений момент: все треба робити своєчасно, як, наприклад, труїти жуків на картоплі. Сьогодні домовитись з 10-15 сільрадами про межі заповідника практично неможливо: соціальні проблеми і розпаювання землі працюють проти національних парків. Такі невтішні реалії. Очевидно, разом з політичними і економічними перетвореннями в свідомості людей повинні відбутись не менш важливі переміни - соціальні - зміна свідомості, на що потребується кілька сотень років. Усі повинні повірити: як виглядає їх двір, держава, місто, природа, залежить від них самих. Абсолютній більшості сучасних "вождів" з добре розвинутими хапальними рефлексами, які з небуття встрибують на керівні пости - від посади голови сільської громади до крісла міністра, цей заповідник стане тріскою в оці.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus