USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Ковелі згадали, як НКВС розстрілював в’язнів

23 Червня 2014 19:00
Біля меморіальної стели «Хрест пам’яті жертв більшовицького терору» відбулася панахида по розстріляних енкаведистами у перші дні війни в’язнях ковельської тюрми. Поминальну службу провів ковельський міський декан УПЦ Київського патріархату, настоятель собору Великомученика Димитрія Солунського, протоієрей Анатолій Александрук.

Нагадаємо, більше трьох сотень лучан пройшли скорботною ходою від Свято-Троїцького кафедрального собору до Замкової площі, де радянська влада розстріляла майже 2 тисячі українців.

«У червні 1941 року інші фашисти – енкаведисти – розстрілювали в’язнів по всіх тюрмах Західної України. Виконуючи злочинний наказ, вони знищували людей за те, що ті хотіли свою незалежну державу. Мученицькою смертю розстріляні в’язні ковельської та інших тюрем заслужили того, щоб ми їх пом’янули, і саме в той час, коли знову ворог топче нашу рідну землю», – мовив протоієрей Анатолій.

Заслужений працівник культури України Іван Сидорук емоційно декламував вірші російського поета Юрія Нестеренка, «що захищає Україну словом» та Ліни Костенко, яка, на думку Івана Васильовича, «своїм твором передбачає те, що склалося на долю теперішнього Президента України Петра Порошенка і народу»: «Петро – не Юда. Він любив Учителя…»

«Сьогоднішня влада в цих умовах має репутацію опинитися в ролі апостола Петра», – наголосив Іван Сидорук.

Згідно з даними дослідників трагедії, у червні 1941 року енкаведисти розстріляли понад 250 в’язнів ковельської тюрми. 28 лютого 1942 року з дозволу німецької влади та при активній участі «Просвіти» відбулося перезахоронення загиблих. У 1990 році на хвилі демократичних перемін активісти Народного Руху за перебудову встановили символічний хрест у парку Слави з боку вулиці Міцкевича. При цьому ветерани-комуністи чинили шалений опір. 23 червня 1991 року тут «постав» високий дубовий хрест, біля кого відбувся багатолюдний мітинг.

В день 65-річниці створення УПА на місці хреста урочисто відкрили меморіальну стелу. Білокрилі ангели кладуть вінки загиблим. Над ними - хрест із сірого граніту, як символ життя і вічності. Стела споруджена зусиллями київського бізнесмена та благодійника Івана Омелянюка і нині покійної ковельчанки Марії Хотинської, родич яких був одним із розстріляних.

Громадськість неодноразово зверталася до місцевої влади з проханням встановити меморіальну табличку, де розстрілювали в’язнів тюрми, зокрема й на будівлі колишнього залізничного НКВС. На превеликий жаль, до думки громади ніхто не прислухався.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Дончанин Показати IP 23 Червня 2014 19:37
Только что закончилась пресс конференция в Донецке: "Стороны, проводящие КОНСУЛЬТАЦИИ, договорились о режиме тишины. Контроль соблюдения этого режима будут выполнять ОБСЕ и Россия. Договорились о продолжении консультаций."
Ковельчанин Показати IP 27 Червня 2014 01:39
Дончанин - провокатор навіть коментар не в тему. Який контроль,які консультації з окупантом ?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus