USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Обов'язки батьківських комітетів розширять

15 Грудня 2014 18:29
Залучати батьківські комітети до формування потреб дошкільних навчальних закладів та зробити їх повноправними партнерами адміністрацій дитсадків та міської влади планують у рамках нового проекту у Луцьку.

Про це йшлося під час презентації проекту, що має на меті впровадити ефективні механізми діяльності батьківських рад та комітетів, забезпечити прозорість і підзвітність коштів, що використовуються на розвиток дошкільних навчальних закладів 15 грудня у Луцьку.

Як повідомила представник Волинського інституту права Ірина Гайдучик, проект «Забезпечення прозорості та підзвітності використання фінансових ресурсів у дошкільних навчальних закладах Луцька» раніше у партнерстві з Волинським інститутом підтримки та розвитку громадських ініціатив, Луцькою міськрадою та ГО «Правопорядок», мав на меті встановити систему безпеки "тривожна кнопка" у кожному ДНЗ міста. Тоді вдалося побачити проблеми та основні моменти, які потрібно враховувати в подальшій діяльності для того, щоб знімати напругу, яка виникає в ДНЗ. Акцент робили на співпрацю батьків, адміністрації ДНЗ та влади, - аби вони скооперувалися та вирішили проблему безпеки перебування дітей у дошкільних навчальних закладах. На основі проекту вдалося залучити фінансування облради та міської ради, встановивши системи безпеки у кожному ДНЗ. Фінансування відбувалося за принципом «50 на 50» - половина батьківських коштів та половина бюджетних.

Необхідні подальші кроки – створення ефективних механізмів залучення додаткового фінансування на вирішення потреб ДНЗ та впровадження ефективних механізмів, які б підвищували рівень довіри та співпраці батьків та адміністрації ДНЗ і впроваджували механізми прозорості й підзвітності у діяльності.



Як зазначила Ірина Гайдучик, проект починає діяльність цього місяця. Перш за все, здійснюватимуть громадський моніторинг, до якого долучатимуть експертів, депутатів та громадських лідерів. Під час моніторингу досліджуватимуть потреби ДНЗ та їх забезпечення, можливі та наявні джерела наповнення бюджету ДНЗ, шляхи вирішення проблем, що виникають у зв’язку із відсутністю дієвих механізмів прозорості та підзвітності у діяльності ДНЗ. Планують створити робочу групу та напрацювати проекти локальних актів та рішень, що сприятимуть вирішенню виявлених проблем. Батьків хочуть максимально залучати не лише, як тих, хто здає кошти, а й як тих, хто визначає потреби ДНЗ. Моніторинговий звіт обіцяють підготувати наприкінці січня. Результати моніторингу обговорюватимуть з усіма зацікавленими – владою, адміністрацією ДНЗ, батьками, щоб прийняти компромісне рішення щодо того, що впроваджувати далі.



До того ж, принаймні для 10 луцьких ДНЗ, а в перспективі – для усіх 40, хочуть розробити стратегії розвитку. Вони передбачатимуть аналіз внутрішнього та зовнішнього середовища, дослідження джерел фінансування, які можна використати.



Президент Волинського інституту підтримки та розвитку громадських ініціатив Петро Лавринюк, своєю чергою, зазначив, мовляв, раніше побачив, що для вирішення проблем ДНЗ долучаються два джерела – кошти бюджету, який не збільшується з року в рік, та кошти батьків, навантаження на яких щороку "росте". Інші джерела, на жаль, практично не розглядаються, що, на думку експерта, є великою прогалиною. Також досі немає чіткого розуміння того, скільки для кожного ДНЗ потрібно коштів, щоб забезпечити усі потреби.



«Однозначно, стовідсоткового бюджетного фінансування не буде. Постає питання в ефективному менеджменті – не перекладати усю вагу витрат на плечі батьків, а здійснити ряд кроків, побудувати стратегію, яка дозволить залучити фінансування із зовнішніх джерел. Це можуть бути міжнародні фонди, гранти, інші можливості. Завдання – щоб відбувалося чесне партнерство батьків, або громадян, які хочуть допомогти у вирішенні проблем та адміністрацій ДНЗ», - зауважив Петро Лавринюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 15 Грудня 2014 18:51
Обов'язки батьківських комітетів: вчасно збирати гроші...
103 Показати IP 15 Грудня 2014 18:56
Це яка Гайдучик ВИСОВУЄТЬСЯ, жона регіонала Гайдучика - головлікаря інфекційної лікарні - ставленика Сидора?! Мафія організовується, укріплюється?
Ірина Гайдучик до 103 Показати IP 15 Грудня 2014 19:18
Незнаю звідки у Вас думки з приводу того, що я маю відношення до головного лікаря інфекційної лікарні, проте можу зі 100% впевненістю сказати "ми з ним навіть не знайомі" :) З приводу іншого - наша громадська організація діє уже більше 4-х років і маємо проекти різного роду, але всі вони направлені на створення сприятливого нормативного-правового середовища, яке б враховувало інтереси різних соціальних груп із числа населення м. Луцька та Волинської області. Детальніше про це зможемо поспілкуватись при зустрічі. Щодо обов'язків батьківських комітетів "вчасно збирати гроші" - от це те, що необхідно змінити. Не можуть батьки при максимальній спонсорській участі мати такий мізер можливостей та впливовості. Поки не буде прозорості, підзвітності та партнерської взаємодії - змінити ситуацію у цій сфері буде неможливо.
Анонім Показати IP 15 Грудня 2014 20:01
Кнопок в садках ще нема,всі потреби обговорюють з батьками і звітують уже кругом по всіх коридорах, на зборах, а хто не вміє читати та рахувати придумує нову писанину нікому не потрібну, батькам ітак є чим займатись, а тим видумщікам нема що робити, то хай ідуть воювати, дурне придумують
вона до Анонім Показати IP 15 Грудня 2014 20:38
в багатьох садках є тривожні кнопки ! Не знаєш не говори! І вони впроваджувалися за згодою батьківської громади!. Мудра завідувач збирала голів батьківських комітетів кожної групи і обговорювали це питання! Все на законному рівні! Це не завідувач так собі придумала і поставила цю кнопку, все вирішували батьки!
Й*оп Твою в р*от Показати IP 15 Грудня 2014 20:42
А давайте трохи поміняємо ситуацію: замість обовязків дамо простим громадянам права, а й**обаним владцям замість прав дамо ОБОВЯЗКИ!!! Може тоді щось зміниться в нашому житті на краще?..
Анонім Показати IP 15 Грудня 2014 23:24
Батьки не зобовязані здавати ніякі гороші, крім харчування.
Анонім до Анонім Показати IP 16 Грудня 2014 09:46
...ПОКРАЩЕННЯ ХАРЧУВАННЯ...
Біла до Анонім Показати IP 16 Грудня 2014 10:58
Батьки не зобов'язані? Якщо батьки хочуть, щоб їхні діти були в кращих умовах, то думаю, вони самі проявлять ініціативу... і зроблять все для того... І саме батьки мають бути зацікавлені в покращенні умов у ДНЗ, а ніхто інший.
БАБА КЛАВА Показати IP 15 Грудня 2014 23:40
Що дасть ця тривожна кнопка. Потрібно встановлювати відеоналяд. А то вже якась фірма лобіюється. І з батьків хочуть здерти гроші на її встановлення. Це правильно, що потрібно залучати гроші спонсорів, а не все перекладати на батьків.
До Білої Показати IP 16 Грудня 2014 15:22
А може досить робити з батьків козлів відпущення,на зразок того,що вони комусь щось винні і зобов"язані?Отримати місце в садку-деруть(і солідні суми),прийшов в садок-деруть безбожно,починаючи зі списку,що треба принести з миючого,чистячого і т.д.,добровільно-примусові внески деруть,на ремонти деруть..Ці ж "традиції" продовжуються в школі.Збирають данину з кожного класу по 10-15 тисяч гривень-за ткі гроші можна євроремонти поробити ,а в натурі фарбується тільки підлога.Куди решта дівається?Освіті дуже зручно перекласти все на плечі батьків-навіщо паритись ,скажімо,директору школи,якщо є батьки???Те ж саме і з армією-все покладено на людей.То може в нас держава задекларована тільки на папері,а в натурі є раби і рабовласники??Мабуть,що саме так і є.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus