USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку - хода до місця розстрілу

23 Червня 2014 13:56
Більше трьох сотень лучан пройшли скорботною ходою від Свято-Троїцького кафедрального собору до Замкової площі, де радянська влада розстріляла майже 2 тисячі українців, які любили свою рідну землю.

Вшанування пам’яті жертв розстрілу в’язнів у Луцькій тюрмі відбулося сьогодні, 23 червня.

Скорботна хода розпочалася під звучання дзвонів із Свято-Троїцького кафедрального собору. Йдучи вулицею Лесі Українки, усі прохожі поряд зупинялися, знімали головні убори й схиляли голови. Сприяли ході й правоохоронці, які перекривали рух на дорозі.

Спочатку квіти поклали до пам’ятного знаку Християнського Милосердя волинян, які рятували від голоду біженців із різних регіонів України. Далі всі рушили до монументу жертвам, розстріляним органами НКВС 23-24 червня 1941-го року в Луцьку й до стіни скорботи по жертвах розстрілу.

Після спільної молитви, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл звернувся до присутніх.
«Цей день завжди скорботний. Саме на цій площі, 23-го червня було масове знищення людей, які любили Україну. Сьогодні ми просимо для загиблих Царства Небесного. Історія повторюється й сьогодні вона з новим розмахом. Сьогоднішній день 23-го червня нічим не відрізняється від дня 1941-го року. Адже зараз на Сході України вбивають наших громадян. Нам зі сходу держави говорять про мир, однак той, хто говорить про мир, а сам нападає, - подібний до свині. Ми тут, бо ми знаємо правду», - виголосив промову владика.

Голова Волинської облдержадміністрації Григорій Пустовіт, своєю чергою, зауважив, що сьогодні росіяни приходять на нашу землю й диктують свої привила, втім, український народ не буде підкорюватися, та додав: «Найбільший злочин для «руського міра» - коли ми відстоюємо право мати свою мову, землю».

У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини висловився і голова Волинського крайового братства ОУН-УПА імені Клима Савура Василь Кушнір.
«Колись на цій площі полягла молодь за тих молодих людей, які зараз тут стоять. Зараз такий час, що кожен повинен визначитися в першу чергу для себе: хто він такий, які ідеї сповідує, хто боровся й покладав життя за них і також повинні відстоювати вольності народні сьогодні», - наголошує підпільник Василь Кушнір.

Серед учасників дійсно було багато молоді. Зокрема й представники громадських організацій міста.

«Я прийшов сюди, аби вшанувати тих людей, які поклали свої голови, борючись за Україну. Ми цей подвиг ніколи не забудемо. З цієї трагічної події в історіх нашого народу, для себе робимо такий висновок, що потрібно боротися, й, навіть, смерть - це не кінцевий етап, бо впродовж сотні років подвиги наших предків надихають на те, аби ми боролися за Україну й далі», - говорить представник Правого сектору Волині Олексій Кушнєр.
Зауважимо, що відповідно до розпорядження першого заступника міського голови Святослава Кравчука, на знак скорботи за розстріляними в’язнями луцької тюрми сьогодні приспущені Державні Прапори України з чорною стрічкою на адміністративних приміщеннях міської ради та комунальних підприємств міста, державних підприємств, установ, організацій на території міста. Також 23-го червня заборонено звучання розважальної музики на ринках, у торговельних закладах, закладах ресторанного господарства та громадського харчування.

Довідка.

Трагедія Луцької тюрми у червні 1941 року - розстріл в'язнів органами НКВС 23-24 червня 1941 року. З доповідних записок начальника тюремного відділення УНКВС по Волинській області сержанта держбезпеки Стана та інших працівників НКВС вбачається, що 23 червня 1941 року в зв'язку з бойовими діями біля Луцька з-під варти було звільнено малоліток, «указників» та засуджених за малозначні злочини, всього 84 особи, а решта ув'язнених чисельністю до 2000 осіб була розстріляна на території Луцької в'язниці. Розстріли здійснені на підставі директиви народного комісара Держбезпеки СРСР Меркулова від 23 червня 1941 року, згідно з якою на осіб, які утримувалися в тюрмах західних областей України, складались списки, за якими вони підлягали розстрілу за місцем їх утримання у зв'язку з початком війни з Німеччиною. Розстрілювались не тільки особи, щодо яких були винесені вироки про вищу міру покарання, але і засуджені до позбавлення волі, та ті, щодо яких тільки розпочалося слідство.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
правому сектору Показати IP 23 Червня 2014 14:05
Дайте цьому Хоттабичу неголеному 5 гривень, нехай купить бритву і поголиться.
Правий Сектор до правому сектору Показати IP 23 Червня 2014 14:50
Дякую за пораду, але це моя справа коли голитись, вже немає до чого причепитись до представників Правого Сектору то переходите на особисте=)) Дуже ввічливо, чому ви не пропонуєте дати 5 грн для митрополита Луцького і Волинського Михаїла, борода в його на порядок більша??=))
Горохівець до правому сектору Показати IP 23 Червня 2014 18:12
Ну ти і бидляк! Люди зібрались вшанувати память про тисячі українців, вбитих кацапами і комуняками ЗА ОДИН ТІЛЬКИ ДЕНЬ 23.06. 1941 р. Якою треба бути худобою, щоб зводити на насмішки.
до правого сектору Показати IP 23 Червня 2014 15:22
цей хлопчик з Правого Сектору мені сьогодні дуже сподобався)) і не треба тут таке писати) він чоткій) цікаво який вже ти, там по ту сторону монітора.
Я Показати IP 23 Червня 2014 16:50
щось негусто за Михаїлом народу ходить...
А до Я Показати IP 23 Червня 2014 17:07
Бо, це неканонічне збиговисько!
Анонім до А Показати IP 23 Червня 2014 18:18
Збіговисько вчора в Києво-Печерській Лаврі було.Ось там було дійсно страшно
Вай? Показати IP 24 Червня 2014 00:21
Не бачу дончанина? Чи видалили його ср*ч?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus