USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У Луцьку хворіє Лесин ясен

4 Липня 2015 19:00
Одне з найстаріших дерев у Луцьку потребує допомоги. Дупло всередині Лесиного ясена розростається, а лучани, які ходять по корінню дерева, йому здоров’я не додають.

Про це стало відомо під час засідання робочої групи зі складу краєзнавців при комісії з питань туризму і міжнародного співробітництва міської ради, яке відбулося 2 липня.

Представник Комітету захисту національної спадщини Ігор Левчук розповів, що ботанічна пам’ятка – Лесин ясен - потребує допомоги екологів. Попри те, що в дерева є охоронна зона, по його кореню топчуться.

А всередині одного з найстаріших дерев розростається дупло, але ніхто його не лікує.

Свого часу дерево навіть горіло – в дупло чи то хтось кинув недопалок, чи це зробили спеціально з метою підпалу. Зрештою, дерево вдалося врятувати, але скільки воно ще простоїть, якщо за ним не доглядають - невідомо.

«Скоро буде 145 річниця від дня народження Лесі Українки. Всі пропіаряться в центрі міста. А, може, варто зберегти таким чином пам’ять про письменницю – доглянувши Лесин ясен», - зауважив ігор Левчук.

Крім того, члени робочої групи погодилися: будинок Косачів вартий того, аби його віднесли до реєстру пам’яток національної спадщини. Але цю роботу треба розпочинати вже.

Що ж до Лесиного ясену, то відповідне запитання члени комісії міської ради поставлять управлінню екології, чому за деревом неналежно доглядають і що можна зробити, аби його полікувати.

Нагадаємо, Лесин ясен – це пам’ятка природи. Вік дерева оцінюють у 225 років. Краєзнавці стверджують, що саме під ним полюбляла відпочивати Леся Українка, коли мешкала у Луцьку. А про хворобу дерева в місті говорили ще два роки тому, але ситуація так і не змінилася.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Ау Показати IP 4 Липня 2015 19:18
Окрім Лесиного Ясеня хворіє також давній Ясен Пень, шо робить?...
Краєзнавець Показати IP 4 Липня 2015 20:41
Це дерево надто молоде, аби на нього могла звернути увагу Леся Українка. На знімках 1920-х років воно виглядало приблизно так, як зараз липи на вулиці імені поетеси. І росло там у ряду кілька таких же ясенів. В часи, коли Леся бігала в замок, були вони не товстіші за людське зап'ястя. Легенда красива, але немає під собою жодної основи. Дерево ж треба рятувати, але як просто старе. Виросло воно таким могутнім, бо ґрунт там родючий. Не виключено, що колись був цвинтар.
знаю Показати IP 5 Липня 2015 10:14
Аааа ясен пень тільки не тииииии....
я Показати IP 15 Липня 2015 22:34
хто і коли назвав його "лесиним"? є документальні докази чи спогади родини?
Конь Показати IP 3 Листопада 2015 18:01
Зто сказав що це Лесин дуб?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus