USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку критикували концепцію «русского мира»

25 Травня 2015 08:00
Представники Української Православної Церкви Київського Патріархату та релігієзнавці дали оцінку концепції «русского мира» під час наукового заходу, який відбувся у Луцьку. Про це повідомляє інформаційна служба Волинської єпархії УПЦ КП.

«Християнська традиція Київської Русі» – тема міжнародної науково-практичної конференції, що проходила у Волинській православній богословській академії з нагоди 1000-ліття упокоєння рівноапостольного князя Володимира Великого. Під час заходу священнослужителі та науковці дали критичну оцінку концепції «русского мира», яку сьогодні пропонують та пропагують очільники Російської Православної Церкви та її представниками в Україні

Учасниками конференції були: митрополит Луцький і Волинський Михаїл, канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, ректор ВПБА протоієрей Володимир Вакін, завідуюча відділом історії релігії та практичного релігієзнавства Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАНУ Людмила Филипович, провідний науковий співробітник цього інституту Олександр Саган, професор Київської православної богословської академії Ірина Преловська, викладачі Волинської православної богословської академії і Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, чимало інших учених із різних куточків України і з-за кордону, студенти.

Захід розпочався із пленарного засідання в актовому залі академії.

«Враховуючи агресію на Сході України нашого північно-східного сусіда, ми бачимо, що це має не тільки військовий характер. У нас хочуть вкрасти історію, назву «Русь» та надбання нашого державотворення, культури, освіти, літератури, які пов’язані з Київською Руссю. Ми повинні дати гідну відповідь, показати достоїнство Київської Русі, велич князя Володимира, дати належну оцінку теорії «русского мира», – так у вступному слові повідомив вибір тематики конференції ректор.

Митрополит Михаїл наголосив, що у зв’язку з теорією про те, що князь Володимир Великий народився поблизу села Будятичі Іваничівського району, єпархія ініціювала археологічні розкопки. Нові знахідки, окрім письмових джерел, підтверджують її.

З вітальними словами та доповідями також виступили гості й науковці ВПБА. Вони висловили свої міркування щодо християнізації Київської Русі, маніпуляцій ідеєю «русского мира», особливостей богословських традицій Київської митрополії до її входження в Московський Патріархат.

Науковець із Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Диба представив збірку своїх праць «Батьківщина святого Володимира», що підтверджують згадану теорію.

Завершилась конференція підбиттям підсумків та прийняттям резолюції.

За матеріалами заходу видали збірник, який можна придбати у ВПБА (Луцьк, Градний узвіз, 5).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
А Показати IP 25 Травня 2015 08:30
А чому міжнародна? Давайте всесвітня конференція!!! Нью-Васюки.
Семен Показати IP 25 Травня 2015 09:44
Ряжана клоунада з самозванців ділили історію. Мабуть вже забули про те, що самі недавно "робили з людськими кістками" проводячи розкопи біля центрального собору.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus