USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку сьогодні відкривається виставка «Мовчки кличуть»

26 Травня 2015 08:34
Виставку, присвячену пошукам останків жертв комуністичного режиму на військовому кладовищі у Варшаві у 2012–2014 роках, відкриють сьогодні,

о 26 травня, 12:00 у Луцьку в Інституті філології та журналістики, що знаходиться за адресою Винниченка, 30 А. Про це повідомили у Генеральному Консульстві Республіки Польща в Луцьку.

Виставка присвячена пошуковим роботам останків жертв комуністичного режиму, які проведено на полі «Л» повонзковського військового кладовища у Варшаві у 2012–2014 роках Інститутом національної пам’яті спільно з Радою охорони пам’яті боротьби та мучеництва в рамках проекту «Пошук невідомих місць поховань жертв комуністичного терору з 1944–1956 років».

Автором концепції вистави та усіх сучасних фотографій є Пьотр Жичєньскі, натомість її творча форма повстала завдяки таланту художниці Йоланти Чарскєй.

Експозицію спроектовано у формі двобічної стіни, що представляє життя і смерть – пошук, ексгумацію останків.

Віссю виставки є двері до одного з приміщень мокотовської в’язниці, у котрому жорстоко вбивали польських патріотів. У верхній частині експозиції видніються вцілілі архівні сімейні фотографії деяких жертв. На другому боці показані чотири постаті з-поміж двохсот розшукуваних героїв.

Їх список з датами народження та злочинами, здійсненими проти них, представлений на одній з крайніх частин експозиції. На протилежному боці виставки поданий план таємних поховань із зазначенням місць, де вдалося ідентифікувати останки жертв.

Жахіття комуністичного терору в Польщі

«Мовчки кличуть» — під такою назвою в центрі польської культури та європейського діалогу, при підтримці Генерального Консульства республіки Польща у Львові відкрили виставку, яка розповідає про жахіття комуністичного терору на території Польщі в 1944–1956 рр. Соціалістична система замордувала тисячі польських патріотів, які не хотіли миритися з тоталітарним режимом.

Пошуковці відкрили масові поховання, де люди лежали вниз головою зі скрученими руками, помордовані і замучені. В експозиції виставки відтворили жахливі двері між життям та смертю, де енкаведист робив останній постріл в голову.

Всі пошукові роботи фільмувалися, як і зустрічі з родичами загиблих героїв. Поки що знайшли 200 невинно замордованих і лише близько 40 ідентифіковані. Сьогоднішнє покоління поляків глибоко шанує пам'ять цих безстрашних патріотів, які не захотіли змиритися з комуністичним режимом, що продукував тоталітаризм, утискав всі права і свободи, знищував гуманістичні цінності.

Розкопки і надалі тривають. Знаємо, що ще багато жертв комуно-совєтського режиму чекають на повернення пам'яті. Вони кличуть мовчки. Виставка такого змісту особливо актуальна сьогодні в Україні, де комунізм також пронісся Сибірськими каторгами, знищенням патріотичної еліти, атеїзмом і нав'язуванням брехливої пропаганди. На захисті від цього і сьогодні стоять наші воїни на сході України. Після Івано-Франківська виставку побачать у Львові та Луцьку.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus