USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку вшанували тих, хто рятував світ від «мирного атому»

24 Квітня 2015 13:35
У Луцьку вшанували пам'ять тих, хто ціною власного життя рятував не тільки батьківщину, а й весь світ, від так званого «мирного атому».

Покладання квітів та вінків до пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля», що на Меморіальному комплексі «Вічна Слава», відбулося сьогодні, 24 квітня.

Захід відвідали представники міської та обласної влад, безпосередні самі ліквідатори та чорнобильці, члени громадських організацій та просто небайдужі лучани.
Так, спочатку представники духовенства відслужили молебень за упокій душ загиблих. Опісля слово взяв Луцький міський декан протоієрей Михайло Онищук:

«Можна тільки уявити, що відчувала людина, яка стояла оголеною перед небезпекою, знаючи, що йде на вірну смерть. І ми не чуємо, мовляв, було багато моментів, коли хтось втікав. Ні, люди стояли беззбройними перед зброєю. Але в людському житті так завжди: спочатку ми називаємо це мирним атомом, а потім це стало найстрашнішим у світі явищем. Сьогодні наші хлопці, які помирають під кулями, повторюють трагедію, яку ми, на жаль, вимушені засвоювати в черговий раз. Тому що починалась наша боротьба, так як і тоді, адже людей забрали на війну з рідного дому, відірвавши від родини. Відправили «нагими», без належного озброєння, захищати країну. Тож історія повторилася за кільканадцять років. Але скажу більше: історія ще раз повториться, якщо не будуть взяті уроки і якщо не буде зрозуміло, що в своїй країні повинен бути лад в усьому – з сусідом, з владою, з церквою. Господь прийшов на землю задля правди, бо правда повинна бути усюди: сумлінною та непохитною. Уявіть собі того, хто прибирав той радіоактивний пил там на місці. Що він відчував, коли знав, що з кожною лопатою ще на крок приближує себе до неминучої, страшної і тоді ще не відомої смерті. Але люди цих лопат не кидали. Бо за ними була правда», - звернувся він до усіх присутніх.
Опісля учасники заходу поклали квіти до пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля», а голова обласного товариства «Спілки «Чорнобиль» подякував тим, хто прийшов й вшанував пам'ять тих, хто ціною свого життя рятували не тільки нашу батьківщину, а й весь світ.
З його слів, участь Волині у приборканні страшної чорнобильської біди - величезна, як і плата за це людськими життями.

«Нині живими серед ліквідаторів аварії на ЧАЕС залишилося трохи більше 2 тисяч чоловік із 165 тисяч постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Я схиляю голови перед тими, хто прийшов сьогодні й вшанував пам'ять тих, хто ціною свого життя рятували не тільки нашу батьківщину, а й весь світ. Й тих, живих, які перебувають зараз в доволі непростих умовах», - зазначив він.
Після цього на автобусі, який надало в користування управління МНС у Волинській області, присутні відправились, аби покласти квіти до Меморіальної дошки льотчику-випробувачу, ліквідатору аварії на ЧАЕС Анатолію Грищенку.

До слова, сьогодні, 24 квітня, о 12 годині відбулося відкриття пам’ятника чорнобильцям і ліквідаторам аварії на ЧАЕС в місті Камені-Каширському.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Прокурор Показати IP 24 Квітня 2015 14:12
А чому сьогодні? 26 - в неділю! Чи то для чиновників підстава у вихідний не приходити, а от в робочий час і дань за наші гроші... Та й місто прибирати не потрібно - є відмазка!
111 Показати IP 24 Квітня 2015 15:59
а чого влада ніколи не згадає про тих солдатів строкової служби, які в той час там по місяцю траншеї рили і в списках їх не виявились, бо був з ними капітан такий-то і з ним "12 чел. личного состава" ( з довідки архіву військової частини). Незалежна Україна спромоглася на пораду судитися, звозити з усього Союзу свідків і т.д. і т.п. Отой "лічний состав" сьогодні не може спокійно на всю цю показуху дивитись, хворі самі, в них народились хворі діти...головне, є артисти-ліквідатори, які один раз поїхали, пісню заспівали - і вже ліквідатор!
Керол Показати IP 24 Квітня 2015 16:10
Дуже шкода, тих, хто дійсно постраждав внаслідок і ліквідації, а таких певно не мало... вони своїм здоров"ям та життям відповіли за чиїсь такі страшні помилки. і ганьба тим, хто на цьому якось нажився...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus