USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку заборонять приймати сміття з інших областей

20 Жовтня 2016 17:10
Проект рішення, що забороняє приймати на полігоні у Брищі тверді побутові відходи з інших областей, рекомендувала профільна комісія міськради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження 20 жовтня.

Голова фракції «УКРОП» Ігор Поліщук повідомив, що відповідно до проекту рішення пропонується заборонити приймати на полігоні у Брищі твердих побутових відходів з інших областей. Так, на будівництво полігону твердих побутових відходів в селі Брище Луцького району з бюджету Луцька виділили 15, 029 мільйона. Вказаний полігон має обмежений ресурс та обмежений прогнозований строк експлуатації. Надання послуг з прийняття та захоронення твердих побутових відходів з інших областей скоротить ресурс та прогнозований строк експлуатації вказаного полігону. Окрім того, прийняття твердих побутових відходів з інших областей може спричинити погіршення екологічної ситуації. При цьому, надання вказаних послуг не сприятиме збільшенню доходу бюджету Луцька.

Передісторією до проекту рішення став випадок захоронення сміття зі Львова на полігоні у Брищі, коли відповідні договори міський голова підписав без обговорення з виконкомом та депутатами міськради. Депутат зауважив, що йому не вдалося з’ясувати, чи ці договори були розірвані.

З його слів, були підписані три договори з приватними підприємствами, які займаються вивезенням сміття. Таким чином, львівським приватним підприємствам давали можливість заробляти кошти, адже тариф на вивезення побутових відходів у Львові становить 407-430 гривень за тонну, а тариф на захоронення сміття у Брищі – 36 гривень за тонну. Також невідомо, яке саме сміття завозили у Брище – нещодавно зібране, чи сміття з Грибовицького сміттєзвалища, щодо якого була інформація про зберігання токсичних відходів.

Директор КП «Луцькспецкомунтранс» Валерій Кузьмич запевнив депутатів, що нині сміття з Львівщини на полігон у Брищі не завозять. Водночас, він не зміг підтвердити факт розірвання договорів. З його слів, у Львові діє більша кількість перевізників сміття, ніж у Луцьку, тому договори укладали з приватними підприємствами. Відповідне комунальне підприємство у Львові не могло впоратися з завданням вивезення сміття. Щодо тарифу на захоронення сміття, він пояснив, що тариф затверджений виконкомом, тож підвищити його не мали права. Валерій Кузьмич повідомив, що обсяг сміття був невеликим, акція була тимчасовою.

Ігор Поліщук зауважив, що протести брищан викликало те, що сміття завозили автомобілі на львівській реєстрації. Нині є інформація про те, що сміття возять авто на волинській реєстрації, але перевірити, чи це сміття волинського походження, брищани не можуть. З його слів, як повідомляють депутати Львівської міськради, у Львові виділили 100 мільйонів з міського бюджету на оплату вивезення сміття. Тож дивним виглядає те, чому у Луцьку приймали тверді побутові відходи за такими низькими цінами.

Голова комісії Андрій Козюра відзначив, що міську раду не поінформували про заповнення полігону сміттям не луцького походження. Якби депутатам про це повідомили перед укладенням договорів, міг би відбутися діалог.

Валерій Кузьмич запевнив, що тепер львівське сміття на полігон не приймають, хоча не назвав точні обсяги твердих побутових відходів зі Львова, які прийняли цьогоріч. Щодо ресурсу полігону, він зазначив, що під полігон виділена ділянка площею 8,89 гектара. Полігон займає третину площі, третину – господарські споруди та сміттєсортувальна лінія, іншу третину – територія, на якій повинні побудувати другу чергу полігону. Щодо тарифу на захоронення сміття, який становить 36 гривень (порівняно з 75 гривнями у Львові), він зауважив, що «над тарифом працюють» і він не впевнений чи міг би виконком ухвалити вищий тариф про захоронення.

Члени комісії підтримали проект рішення про заборону приймання та захоронення твердих побутових відходів, що завозяться з інших областей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лучанин Показати IP 20 Жовтня 2016 17:51
"Наша хата ніколи не буде з краю!"
Знаю Показати IP 20 Жовтня 2016 17:53
Тарифи на захоронення встановлений для луцького сміття, а для інших - тариф може і повинен бути значно вищий.
Лучанин Показати IP 20 Жовтня 2016 18:05
Мабуть щось гряде серйозне, раз депутати починають потрохи реабілітовуватися. Але з їх гріхами ...
дідо Показати IP 20 Жовтня 2016 18:40
Совки тільки про себе думають. Коли в Луцьку буде біда зі сміттям,то чи допоможуть львівяни своїм новим сучасним смітепереробним заводом?
Бовдуряк до дідо Показати IP 21 Жовтня 2016 09:03
А той все своє торочить. Допоможе Львів, не сумнівайся. Тільки таку ціну виставить за свою допомогу, що буде ще більша біда.
бовдур до дідо! Показати IP 21 Жовтня 2016 15:35
А ти не довбень?чи в них уже є хоч проект ???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus