USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«У своїй країні і дим солодший», - 101 річниця з дня смерті Лесі Українки

1 Серпня 2014 12:49
Ще зі шкільної парти волиняни знайомі із творчим доробком Лесі Українки. Її ім’я в українській літературі стоїть поруч з іменами Тараса Шевченка та Івана Франка. Її твори зігріті полум’яною любов’ю до українського народу, а літературна спадщина - багатогранна. Так, 101 річницю з дня смерті видатної української поетеси Лесі Українки відзначили сьогодні, 1 серпня, в Луцьку.

У спекотний серпневий день мешканці обласного центру зібралися біля пам’ятника поетесі на Театральному майдані, аби вшанувати пам’ять людини, яка, не зважаючи на скорботи та страждання, жила одним-єдиним серцем з Україною і любила її понад усе. На панахиду та покладання квітів до пам’ятника Лесі Українці прийшли перші особи Луцька, письменники, літературознавці та представники духовенства.

Заупокійний молебень відслужили священнослужителі УПЦ КП. Під час промови представники духовенства, а саме Свято-Троїцького кафедрального собору, нагадали присутнім, що навіть у далекому Сурамі (Грузія - авт.), поетеса писала про те, що «у своїй країні і дим солодший». Також священики закликали молодше покоління писати про ті прогалини в історії, які нам залишилися у спадок від противників української державності.
До сумного заходу долучилась й депутат Луцької міськради, голова депутатської групи «Новий Луцьк», заступник голови правління благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» Ірина Констанкевич.
«Слово, думка, енергетика творчості Лесі Українки особливо актуальні зараз. Не випадково, Дмитро Донцов у книзі виданій у 1922 році назвав її «Поеткою українського Рісорджименто», поеткою українського опору. Бо вона, не лише згенерувавши найголовніші ідеї свого покоління, переросла його і стала духовним символом нашого часу. Як на мене, вона дійсно народжена для нашого часу, щоб бути вершиною національногого опору і боротьби за єдність України. Ідея про відродження Лесі як поетеси високого руху Рісорджименто, гостро актуальна й зараз. Адже тоді йшлося про об’єднання та незалежність Італії, а сьогодні – про незалежність України», - зазначила Ірина Констанкевич.

Разом з тим вона наголосила, що не тільки ювілеї у пам’ятні дати повинні приводити волинян до видатної землячки, а й її ідеї, думка та слово.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus