USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У волинських селах немає ліків, потрібно змінювати законодавство

9 Жовтня 2015 12:23
Купити ліки у селах Волині майже неможливо, адже бізнес у глибинки не йде. Обласні депутати підготували звернення та пропозиції до законодавців, аби змінити ситуацію.

Про це йшлося під час 36 чергової сесії Волинської обласної ради вчора, 8-го жовтня.

Як розповідають волинські депутати, що проблеми з цим розпочалися із Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг». Згідно із документом, суб’єкти господарювання зобов’язані проводити через реєстратори розрахункових операцій (касовий апарат або розрахункова книжка, де це передбачено) продаж ліків та виробів медичного призначення. Водночас, реєструвати розрахункові книжки та апарати дозволяється суб’єктам господарювання за адресою господарської одиниці, а це означає, що фармацевтичні підприємства повинні проводити діяльність в приміщеннях, що знаходяться на їх балансі або в орендованих. Все інше забороняється чинним законодавством.

Окрім того, використання реєстраторів розрахункових операцій реалізації ліків сільському населенню дозволено в межах 75 000 гривень на рік. Ця норма не дозволяє підприємству забезпечити населення у сільській місцевості ліками в необхідній кількості.

Сьогодні ж у сільській місцевості, де відсутні аптеки або структурні підрозділи аптеки, роздрібна торгівля лікарськими засобами за переліком, встановленим наказом МОЗ України, здійснюється у приміщеннях фельдшерських, фельдшерсько-акушерських пунктів, сільських, дільничних лікарень, амбулаторіях, амбулаторіях загальної практики сімейної медицини працівниками цих закладів, які мають медичну освіту, на підставі договорів укладених з ліцензіатом, що має ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими засобами. На практиці проведення такої діяльності (реалізації ліків) у сільській місцевості суб’єктами господарювання фармацевтичного ринку України є вкрай не популяризованою, оскільки це нерентабельно та, практично, збитково.

Так, у зверненні Волинської обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, яке більшість обранців волинської громади підтримали, йдеться про те, що необхідно скасувати застосування реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книг у сфері торгівлі лікарськими засобами та виробами медичного призначення в сільській місцевості, де відсутні аптеки та їх структурні підрозділи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
лучани Показати IP 9 Жовтня 2015 13:36
Знову фармацевтична мафія лобіює собі ухиляння від податків.
ФигВам Показати IP 9 Жовтня 2015 15:38
А може потрібно міняти хворих? Кому тільки активоване вугілля потрібне??
Просто лучанин Показати IP 9 Жовтня 2015 17:43
Хай сільради землі з розумом "розкрадають"… тоді й все буде. Хто хоче в борг собі працювати в бізнесі? Де в селах кошти.... Того й не можна нічого там придбати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus