USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У Луцьку – виставка про битву під Берестечком. ФОТО

24 Червня 2011 13:56
У Луцькій галереї мистецтв відкрилась художня виставка до 360-річчя битви під Берестечком.
Як повідомив директор галереї Володимир Марчук, це єдина подібна виставка в Україні, - пишуть Відомості.UA.
«Наразі представлено близько 80 робіт п’ятдесяти авторів. Але це далеко не всі, що планувалися, – розповів він. – Найбільше доробків митців із Тернополя, також є твори з Вінниці, Києва, Дубна. Продемонстровані всі види мистецтва – і художнє у вигляді картин, і скульптури, й інсталяції».
Козаки з братства «Волинська Січ» принесли на відкриття виставки, аби почастувати відвідувачів, великий казан козацького кулешу, на який пішло по 5 кілограмів пшеничної та пшоняної крупи.
Довідково:
Битва під Берестечком (28 червня – 10 липня 1651) – найбільший бій Хмельниччини, який відбувся біля містечка Берестечко між Військом Запорозьким під командуванням Богдана Хмельницького та союзним йому кримськотатарським військом Ісляма III Ґерея з одного боку та армією Речі Посполитої під командуванням Яна Казимира II з іншого.
Згідно з польськими історичними джерелами XVII–XVIII століть, кількість польської армії була до 300 тисяч вояків. Також є свідчення про те, що поляки мобілізували на війну кожного сьомого підданого держави.
Чисельність козацької армії становила близько 100 тисяч, кримськотатарської – 30 тисяч. Битва закінчилась перемогою польського війська. Причиною поразки козаків було те, що татари полишили поле бою, захопивши з собою Богдана Хмельницького.
Битва під Берестечком була найбільшою за усю Визвольну війну.








Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
марчук Показати IP 24 Червня 2011 14:21
програли битву і радіють...ідіоти...
Alchak Показати IP 24 Червня 2011 15:06
Цікава закономірність Б Хмельний вигравав битву, якщо з ним були татари, коли не було -програвав. Правило без винятків. Берестечко не виняток-Іслам Герай послав хохлів- козаків потапили в багнюці. Висновок-хохли не спроможні на жоден самостійний крок, навіть себе захистити не можуть.
mandarinka Показати IP 8 Вересня 2011 15:57
І що, якщо програли??? Це історична пам"ять. Це - історія України, ми ж не завжди маємо вигравати, так, програли, і що??? Не маємо права святкувати? Програвати теж потрібно вміти!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus