USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

У Польщі – сотні занедбаних українських цвинтарів

2 Листопада 2013 09:39
З 414 українських греко-католицьких та православних цвинтарів на території Холмищині та Південного Підляшшя більшість досі перебуває у вкрай занедбаному стані.

Про це повідомили під час засідання постійної комісії Волинської облради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій, що відбулося 1 листопада.

Як розповів начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Андрій Мельник, одним із пунктів відзначення 70-ліття Волинської трагедії передбачали облагородження українських поховань на території Польщі. В 236 населених пунктах Холмщини та Південного Підляшшя розташовано 414 українських греко-католицьких та православних цвинтарів, більшість з яких потребують належного облаштування та облагородження.

За станом на 29 жовтня, на території Польщі облаштували 32 українські цвинтарі. Водночас на Люблінщині залишаються занедбаними сотні українських кладовищ та 65 місць, де були розташовані українські села, знищені під час польсько-українського міжнаціонального конфлікту 1942-1944 років та переселенської акції 1944-1946 років.

У місті Любліні облагородили кладовище вояків Української народної республіки, до цього долучилася громадськість та представники місцевої влади. Однак, потрібно привести до ладу центральний монумент.

Зі слів Андрія Мельника, впродовж року представники польської влади почали долучатися до облаштування українських цвинтарів. Так, про готовність сприяти в цьому повідомив секретар національної ради пам’яті та мучеництва Анджей Кунерт під час зустрічі з головою Волинської облдержадміністрації.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі у цьому році узгодило з польськими колегами дозвіл на роботи на Даниловій гірці у Холмі, де похований Данило Галицький. Дослідження там нині здійснюють українські археологи.

Проблемним є питання увічнення пам’яті визначного українця Івана Огієнка (митрополита Іларіона), який очолював 1940-1944 роках Холмсько-Підляську православну єпархію із центром у місті Холм.

Як повідомив посадовець, значною перепоною у виконанні робіт з увічнення української пам’яті на території Польщі є їх недостатнє фінансування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus