USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Україна і козаки – на полотнах Богдана Клечинського, родом з Великої Волині

24 Жовтня 2016 19:00
Картина «Козаки на відпочинку» у червні 2010 року на всесвітньовідомому мистецькому аукціоні Сотбі у Лондоні була продана за рекордно високою ціною - за 32 тисячі євро.

На полотні – безкрайній український степ, втомлені козаки, які зупинилися на привал, їхні коні… Дуже висока сума за картину ХІХ сторіччя пояснюється сплеском цікавості європейського арт-ринку до козацької і степової тематики. Європейські і американські аукціонні пропозиції досі демонструють сталий інтерес до творів мистецтва періоду кінця ХІХ – початку ХХ сторіч саме цієї тематики і саме цього автора – Богдана Клечинського.
Наша цікавість до нього пояснюється тим фактом, що цей художник-живописець, який жив і працював в Україні, Європі, і якого визнають польським і німецьким художником, є родом з Великої Волині. Народився Богдан Клечинський (польсь. BohdanKleczyńskі)у місті Дубно Волинської губернії за різними даними у 1851 чи 1852 році.

Життєпис Богдана Клечинського охоплює періоди навчання і перебування у багатьох містах України і Європи. Відомо, що йому довелося навчатися у школах Одеси, Кракова. Він вивчав економіку в університеті в Гельдерберзі. Переїхавши до Варшави, почав вивчати живопис під керівництвом Войцеха Герсона. У 1880 році студіював малярство у Флоренції, а в листопаді того ж року продовжив навчання в Академії мистецтв у Мюнхені.

Водночас молодий художник бере приватні уроки у Юзефа Брандта. Безсумнівний вплив на вироблення його авторського бачення мали і інші майстри того часу – Юліуш Коссак, Альфред Веруш-Ковальські, Юзеф Хельмоньскі.

В цей період живописцем створено багато пейзажних полотен, жанрових картин про сцени життя і побут українських сіл.
Особливе захоплення Клечинського – це краса і безмежність українського степу, сцени з козацького життя. І тут він проявив себе дуже талановитим пейзажистом. Сюжетами картин стали яскраві сцени полювання і відпочинку, зимові катання на санях, нападу вовчих зграй та інші. Сильні і гарні коні, яких художник вивчив досконально, – найулюбленіша тема його картин.
У 1881, 1883 роках Богдан Клечинський презентує свої роботи на національних виставках у Варшаві і Кракові, у 1888 році бере участь у ювілейній виставці в Мюнхені. Полотна живописця були виставлені у салонах Товариства сприяння мистецтв у Варшаві (1879-1881, 1889), Товариства друзів образотворчого мистецтва у Кракові (1881, 1883) і у салоні Александра Кривульта (1883, 1888-1889). Картини митця користувалися неабияким успіхом, були продані у приватні колекції Великої Британії і США.

У 1888 році Клечинський повертається до України. Він живе і займається управлінням маєтків у селі Зелений Ріг Уманського повіту Київської губернії, роком пізніше на Поділлі пристрасно займається конярством. Протягом усього цього часу він малює картини, де оспівує неповторну українську природу, спостерігає за побутом козаків і селян, насолоджується нестримною свободою степу.
На жаль, наразі відомі картини мюнхенського періоду творчості цього художника, а більшість його полотен пізнішого періоду, створених в Україні, були втрачені під час І світової війни.

У 1916 році Богдан Клечинський переїхав до Кракова, де він і помер у 1920 році.

Основні роботи: «Козаки на відпочинку» (1882), «Перед корчмою», «Біля криниці», «Напад вовків», «Четвірка», «На сторожі», «Відчули вовка», «Виїздка коня» (усі – 1880-ті рр.), «Полювання на лисицю з хортами» (1884), «На парі коней полем» (1887).

За матеріалами сайту: http://www.volart.com.ua/art/klechynskyy_bohdan/

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анатолій Показати IP 25 Жовтня 2016 09:36
Талановитих людей народжувала Волинь

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus