USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Українське кіно після Майдану - інформаційна зброя проти агресора

3 Травня 2015 11:37
Події Майдану та війна на сході привернули увагу всього світу до України. Західний глядач зацікавився українською державою та її культурою, а кіно стало зброєю українців на інформаційному фронті. Про це повідомляє Еспресо.TV .

Події Революції Гідності знайшли відображення в багатьох художніх та документальних стрічках українських та зарубіжних режисерів. Низку наших фільмів про Майдан показали за кордоном, де вони отримали схвальні відгуки. Так, у Франції, Канаді та США показали стрічку творчого об'єднання «Вавилон'13» - «Зима, що нас змінила». На Каннському кінофестивалі у рамках спеціального показу представили «Майдан» Сергія Лозниці, а нещодавно в Німеччині на кінофестивалі goEast показали стрічку Олександра Течинського «Все палає». І це незавершений список. Світ зацікавився українським кінематографом, і найбільшої уваги нині приділяють темам сучасних подій на сході та Майдану.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що у найбільших містах Німеччини з метою популяризації української культури та підсилення національного духу показали українське документальне кіно про події на Майдані «Сильніше ніж зброя».

Українські режисери розповіли, чому Захід відкрив для себе наше кіномистецтво.

Михайло Іллєнко – кінорежисер: «Звичайно, що всі ці події загострили увагу до нашого кіно, але, об’єктивно кажучи, у нас дуже непоганий фестивальний результат був і до цього. Інша справа, що фестивальний результат і результат прокатний – це різні речі. Якщо призи є, то прокату і повернення грошей з прокату - не лише за кордоном, а й всередині України - немає. Щодо режисерів, у мене немає жодних сумнівів, що в нас дуже високий і великий потенціал».

Зі слів режисера, українське кіно має зараз чимало проблем, але пов’язані вони не з недостатністю кадрів, або їхнім професіоналізмом, а з фінансуванням. «Помітно, що начебто зміни починаються, але хочеться побачити ще й результат цих змін», - додав Михайло Іллєнко.

На думку кінорежисера та продюсера Максима Стецкова, немає нічого дивного в тому, що світ цікавиться українськими фільмами про Майдан. «Коли особисто я дивлюся наші фільми про Майдан, я дізнаюсь правдиву інформацію, вивчаю, так би мовити, реальну історію. Ці фільми цінні своєю інформативністю», - каже Стецков. Сам режисер знімає фільми іншого жанру – короткометражні та повнометражні трилери.

Кінорежисер Іван Сауткін, який входить до об'єднання «Вавилон'13» вважає, що українське кіно про сучасні події в Україні цікаве і своєю тематикою і гарною роботою режисерів. «Тут одне за інше чіпляється. Ми возили багато своїх фільмів на фестивалі, показували їх. Фільми хороші, цінні саме тим, що це просто цікавий матеріал. Можна говорити про фільми про Майдан як про єдине явище. Щодо питання, чи саме Майдан розповів світу про українське кіно? Думаю, сказати так не можна, бо, наприклад, фільм «Плем'я», тематика якого зовсім інша, здобув безліч нагород на всіх можливих фестивалях просто тому, що це хороший фільм», - зазначив Сауткін.

Іван Сауткін також відзначив і перебій з фінансуванням. Це позначилося на тому, що українське кіно зараз мало знімають.

Але в нинішніх умовах Майдан таки відрав свою роль. «Цивілізований світ не дуже добре знав Україну. Зрозуміло, що за останні 2 роки Україною зацікавився західний глядач. Наші «вавилонівські» фільми ми возимо до Європи, і одна з наших цілей - показати фільми про події в АТО, на Майдані. Це наша політична місія - боротьба в інформаційній війні. Ці фільми пояснюють людям в Європі, що відбувається, адже кіномистецтво, на відміну від ЗМІ, апелює до чуттєвого, емоційного. Фільмів, які знімають в АТО і знімали на Майдані дивляться саме з цієї причини», - зауважив режисер.

Нагадаємо, нещодавно лучанам показали стрічку «Добровольці Божої чоти».

Сауткін додав, що знімати зараз будь-що у відриві від того, що відбувається в Україні, дуже складно. Тому поява кіно про Майдан і АТО – цілком природнє явище, яке водночас допомагає Україні в інформаційній війні проти агресора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 ФІЛЬМІВ ПРО МАЙДАН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Лучанин Показати IP 3 Травня 2015 11:50
Судячи з серіалу "останній москаль" зброя дуже тупа.
Анатоль_ до Лучанин Показати IP 3 Травня 2015 12:04
Нам з панею Наталею Семенівною "останній москаль" дуже сподобався. Готові дивитися його 24 години на добу.
123 до Анатоль_ Показати IP 3 Травня 2015 12:44
Ой,пане Анатолю,что-то сомневаюсь я в ваших словах.
Анатоль_ до 123 Показати IP 3 Травня 2015 13:45
Наталя Семенівна каже шо то круто дивится останнього москаля
123 до Анатоль_ Показати IP 3 Травня 2015 13:49
Ну уж если Наталья Семеновна так говорит,то может действительно стоит посмотреть.
Анатоль_ до 123 Показати IP 3 Травня 2015 13:53
подивися, подивися- може порозумнієш
123 до Анатоль_ Показати IP 3 Травня 2015 14:34
Да вот смотрю и думаю,с чего умнеть-то?Некоторые фразы вызывают улыбку.Только и всего.Незатейливый сюжетец,далек от реальности деревенский гуцульский быт.
Анонім до 123 Показати IP 3 Травня 2015 17:19
Просто лучший способ доказать свою правоту - это доказывая ее отрицание довести это доказательство до полного маразма.
не пацик Показати IP 3 Травня 2015 13:56
зараз саме реальне кіно :- (дон Карлеоне ) ( Мафіза ) ( вор в законі ) злодіі в банку )

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus