USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Українці на Сході переосмислюють себе

1 Серпня 2014 14:44
Не варто вважати мешканців східних областей неукраїнськими та несвідомими, - стверджує режисер Тарас Ткачук.

Гутірка із режисером відбулася під час фестивалю українського опору «Бандерштат», який розпочався сьогодні, 1 серпня, у Луцьку.

Тарас Ткачук розповів, що помилково вважати українців на Сході тотально російськомовними та антиукраїнськими. Так, з його слів, він здивувався, коли побачив чимало україномовних міст, наприклад, Старобільськ на Луганщині. Його фільм про Степана Бандеру азартно сприйняли у Дніпродзержинську. Митець зізнався, що мав особисті упередження щодо Степана Бандери, а в Дніпродзержинську вислуховував зауваження стосовно того, що він несвідомий чоловік та неправильно трактує історичну постать.

Зі слів режисера, на Сході зараз триває процес переосмислення самих себе, люди мають бажання побачити себе в національному дзеркалі. На думку Тараса Ткачука, народ – це мовно-культурна єдність, тож той, хто каже: «мне не важно, на каком языке Вы разговариваете», руйнує основу народу як такого, нівелює спільну культурну ідентичність українців.

Він зазначив, що проти створення примітивних бойовиків про козаків, типу серіалу «Кадети», тому що спрощені ідеї матимуть значно менший соціальний ефект, ніж в Україні. Також він пояснив утопічність ідеї створення «геніального фільму про козаків, який принесе багато грошей». Для такого кіно, мовляв, потрібні великі ресурси, яких нині Україна не має.

На думку Тараса Ткачука, потрібно робити кіно про пересічного українця, яке зможе принести національну ідею в кінематографію.

«Головне, за що варто боротися в українському кіно – молодіжна і дитяча аудиторія. Ми повинні боротися за покоління. Це - головна битва, яку ми повинні виграти. Ми повинні знімати кіно, яке змусить дітей говорити українською та грати в дворах в українські ігри», - наголосив режисер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
волинянка Показати IP 1 Серпня 2014 15:25
Вони не так тотально російськомовні та антиукраїнські, як "затуркані" ще з часів СРСР. Але, що дивно, що за 23 роки незалежності, їм так і дали вийти з того стану.
Вася Показати IP 1 Серпня 2014 20:03
Коли в тебе потрапляє 122мм снаряд, є гарна нагода переосмислити себе.
богдан Показати IP 2 Серпня 2014 05:30
коли вони вернутся, вони ще раз себе переосмислять

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus