USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Українці – найбідніші в Європі. Дослідження

21 Листопада 2016 18:17
Купівельна спроможність пересічного українця є у 80 разів нижчою, аніж у громадян лідера рейтингу.

Компанія GFK оцінила купівельну спроможність громадян 42 європейських держав. У цьому списку опинилася й Україна. Щоправда, на останньому місці, - пише газета «Експрес».

Купівельна спроможність пересічного українця виявилася у 80 разів нижчою, аніж у громадян лідера рейтингу - Ліхтенштейну. Якщо мешканці князівства на рік можуть витратити в середньому 63 тисячі євро, то жителі нашої країни лише 790 євро.

Окрім Ліхтенштейну, де зосереджено багато заможних людей, і який, як відомо, є офшором, високу купівельну спроможність має Швейцарія та Люксембург, де дохід на одну особу на рік становить 42 300 та 30 240 євро відповідно. У першу десятку також увійшли Норвегія, Ісландія, Данія, Австрія та Швеція. Окрім України, аутсайдерами рейтингу стала Молдова та Білорусь.

Цікаво, що загалом європейські споживачі в 42 країнах розпоряджалися приблизно 9,18 трильйона євро цього року. Купівельна спроможність мешканців досліджених держав зросла на 0,3%. Але є країни, які показали значніше зростання - на понад 5%. Це - Болгарія, Румунія, Естонія, Словаччина та Латвія. Жителі чотирьох найбільших держав (Німеччини, Великобританії, Франції та Італії) становлять 40% населення Європи, але мають 60% усієї купівельної спроможності континенту.

Варто зазначити, що купівельна спроможність жителів Ліхтенштейну різниться від середнього показника в Європі, який становить трохи більше як 13 тисяч євро, майже в п'ять разів! Цьому маленькому князівству можна зробити тільки комплімент за забезпечення високого рівня життя своїх громадян.

Те, що Україна посіла останнє місце в цьому списку, - не дивно. Дослідження базувалося на основі даних статистики про доходи, причому про номінальні, які переводилися за поточним курсом в євро. За останні два роки в нас дуже подешевшала гривня відносно євро та долара. Фахівці GFK брали до уваги офіційну статистику, яка може доходи дуже занижувати, бо не враховуються тіньові заробітки, частка яких може бути дуже значна. Адже 40% нашої економіки перебуває в тіні. Попри все, незважаючи навіть на такі відхилення, Україна залишається дуже й дуже бідною державою.

Досить цікавими в дослідженні є розділи про Польщу та Угорщину. Купівельна спроможність поляків менша від середньоєвропейського показника на 46%, угорців - на 40%. Тобто рівень життя в Польщі, навіть з тим економічним успіхом, що вона має, все одне дуже відстає від середнього по Європі. Ті райони Польщі та Угорщини, які розміщені ближче до східного кордону, є набагато біднішими, аніж західні. Наприклад, купівельна спроможність жителів Варшави оцінена в 11 650 євро на рік, а Вроцлава та Катовіце - 8600 та 8500 євро. Цього року в Польщі збільшився розрив у доходах між багатими та бідними регіонами. Україна взагалі є крайньою східною точкою Європи. Тому не дивно, що ми такі бідні. Вже в другому кварталі цього року українська статистика показала зростання реальних доходів населення. Тому, думаю, вони збільшуватимуться. Цьому сприятиме й підвищення з нового року мінімальної зарплати вдвічі. Хоч для економіки це може мати загалом негативні наслідки. Головне - щоб не було різкої девальвації гривні, бо інфляція на даний момент менш-більш під контролем.

Тетяна СИТНИК, керівник відділу В2В і стратегічних досліджень GfK Ukraine
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Сераховичі Показати IP 21 Листопада 2016 18:27
Мабуть" серединка" для украінців завищена? При зарплатні .чи пенсіі в 2 ,5тис грив і відмінусувати тільки комунальні то купівельна спроможність самі розумієте на скільки потягне! але точно не 790 євро.
ще не зовсім свідоми Показати IP 21 Листопада 2016 18:30
Пані Тетяні треба краще вчити географію. Вроцлав знаходиться західніше Варшави.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus