USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Українці з Великобританії профінансували відпочинок 20 дітей волинських бійців

30 Серпня 2016 18:00
Останні 2 роки українська діаспора у Великобританії регулярно допомагає Україні: грошима на амуніцію, бронежилетами для військових або просто гумдопомогою. А цього року вирішили допомогти оздоровити українських дітей, батьки яких або загинули, або отримали поранення в АТО.

60 дітей з усієї України (з них 22 дитини - з Волині) відпочивали в офтальмологічному санаторії «Барвінок» на Тернопільщині. Перебування, лікування та відпочинок дітей проспонсорувала українська діаспора Великобританії.

Увечері 27 серпня на Луцькій автостанції було людно: батьки зустрічали своїх "кровинок" з табору. Зібрати групу дітей учасників АТО допомогла громадська організація «Автомайдан України». Як розповів активіст-автомайданівець Дмитро Василенко, 22 волинські дитини змогли відпочити в таборі завдяки сприянню уродженки Волині, яка вже 26 років мешкає в Лондоні.

«Ми сформували групу так, щоб туди потрапили діти, які дійсно цього потребували: діти загиблих бійців та поранених учасників АТО. Дітей волонтерів чи ще когось там не було, повірте. За сприяння швейцарської спілки з міста Базель і ГО «Волинський координаційний центр допомоги бійцям АТО», «Автомайдан України» організував транспорт для дітей», - розповідає він.
А тим часом з автобуса разом з галасливою юрбою дітлашні виходить і сама мешканка Великобританії, яка й домоглася відпочинку волинських дітей в санаторії. Люба Шепард народилася в Колках, але з 1990 року мешкає на туманному Альбіоні. Останні 2 роки вона, долучившись до активної молоді, яка організувала «Лондонський Євромайдан», активно допомагає Україні: діаспора збирала гроші на амуніцію, бронежилети, медикаменти, а цього разу вирішили допомогти дітям – організували 2-тижневу табірну зміну в офтальмологічному санаторії «Барвінок» на Тернопільщині.

«Ця поїздка відбулася за ініціативи Ірини Естевес – молодої тернопільчанки, яка мешкає у Великобританії. Вона, фактично, сама знайшла все фінансування і мене підключи. Особисто я профінансувала відпочинок трьох дітей і ми домовилися, що з 60 дітей 20 буде з Волині. З нами були дітки з Маріуполя, Харкова, Чернівців. Це - діти воїнів АТО (загиблих, поранених) і з сиротинця. Дмитро Василенко допоміг сформувати групу, привіз усіх», – розповідає жінка.
Окрім відпочинку та розваг з дітьми займалися англійською мовою, спортом, проводили цікаві пізнавальні заходи. Декому з малечі потрібно було пролікувати зір, що там же успішно й зробили. Але були діти, багатьом з яких доводилося лікувати й душу - втрата батька нанесла свій відбиток. Ще хтось із дітей потребував і матеріальної підтримки.

«До нас приїхав хлопчик, який мусив ходити у взутті, меншому на 2 розміри. Ми йому купили все, одягли з ніг до голови. І він такий був не один. Хотілося б, щоб українці більше допомагали таким ось сиротам: у декого діти повиростали, то хай би передали ці речі, аніж тримати їх на горищах», - міркує жінка.
Пані Люба пояснює: те, що вони зробили (оздоровили 60 діток) - капля в морі.

«Українська діаспора в усьому світі дуже вболіває за Україну, збирає гроші всіма силами. До прикладу, Ірина Естевес цілий рік працювала без вихідних, щоб гроші, які вона зекономила на своїй сім’ї (а в неї самої троє дітей), йшли або на АТО, або на діток. Але, направду, коли я сюди приїжджаю, то в мене складається враження, що тут люди живуть, ніби нічого не сталося», - дивується вона і додає: за кордоном гроші теж нелегко заробляються.

Що ж до того, як сприймають українську ситуацію в Лондоні, то пані Люба пояснює, що зараз всі дуже добре зрозуміли хто є хто.

«Як далі розвиватиметься ситуація і зв’язки між країнами не знаю. Але у Великобританії добре бачать, що Україна - миролюбна крана, і добре розуміють, що витворяє наш сусід», - резюмує вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus