USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Відома волинська художниця Тетяна Галькун відзначає 70-річний ювілей

26 Січня 2017 17:01
Ясноока красива жінка із дзвінким мелодійним голосом, яка стала рідною донькою Волинській землі, неймовірно талановита художниця, шанована краянами і Україною, народний художник України Тетяна Галькун відзначає сьогодні свій 70-річний ювілей.

Мистецька стежинка, якою пішла у своєму земному шляху ця жінка, почалася ще в сільській хаті бабусі Секлети та дідуся Євлампія на Черкащині, де маленька дівчинка розмалювала червоною глиною білу стіну біля печі. Перша живописна робота і перша «арт-критика»! Але невгамовна дитяча рука малювала ще і ще…
Бог наділив Тетяну і гарним голосом, як це часто буває з правдивими талантами – дійсно обдарована людина рясніє благословеннями. Та, мабуть, родовід художниці призначив їй долю живописця, бо «кров людська – то не водиця»: бабуся Параска по батьковій лінії походила із славетного українського роду, який дав українській, світовій культурі самобутню Катерину Білокур, а також знаного іконописця Терена Білокура. Тому, обираючи між консерваторією та Київським художнім інститутом, Тетяна Галькун обрала саме навчання малярству. Живописні студії у викладачів Т.Голембієвської, В.Костецького, В.Шаталіна, спілкування з родинами видатних українських художників Георгія Якутовича і Тетяни Яблонської не лише відкривали їй професійні секрети гармонії малярства, а й збагачували її власний внутрішній світ спілкуванням з справжньою культурною елітою України – людьми неймовірно талановитими, але щедрими і простими. І надихнули в подальшому на працю педагога – шукати і розвивати Божу іскру молодих українців.
Після закінчення навчання у Києві Тетяна приїхала на Волинь. Наша сонячна земля стала затишною домівкою родині художниці та джерелом її невичерпного натхнення. Справжнім освідченням у коханні до рідної української землі є пейзажі і натюрморти Тетяни Галькун: ліричні, глибинно-українські, з сонячно-оптимістичною енергетикою.
Визнання, таке необхідне істинному мистцеві, стало нагородою за творчий неспокій у пошуку власного авторського почерку – того, який робить художникові не лише ім’я у когорті талановитих самобутностей, а й стає його особистим відбитком у часі і мистецькому просторі. Сьогодні член Волинської організації Національної спілки художників України, народна художниця України, професор інституту мистецтв Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Тетяна Галькун знана і шанована мисткиня не лише на Волині, а й у всеукраїнському та європейському мистецькому середовищі. Її пензлю належать більше кількасот тематичних полотен, портретів, пейзажів, натюрмортів у вітчизняних картинних галереях, державних і громадських установах, приватних колекціях. Вона є активною учасницею численних регіональних, всеукраїнських та закордонних виставок, конкурсів, пленерів, бієнале та інших мистецьких подій.

«Україна має в її особі, - висловилася про Тетяну Галькун народний художник, Герой України Тетяна Яблонська, - талановитого, своєрідного, рідкісного за позитивною емоційністю і добротворчою енергетикою живописця».

Світ живопису Тетяни Галькун є справжнім святом гармонії краси, яка завжди відображає глибинність теми у втіленні цілісного образу. Сонячні «Стожари» гріють душу світлом і теплом, дитинство щемко відгукується у спогадах («У рідній хаті», «Любка», «Спогади про дитинство»), унікальність краси Волині намагається затримати її у пам’яті назавжди (серія «Щезаюче Полісся», «Стежинами Лесі Українки»), а зустрічі з сучасниками зближують («А.Якубюк», «Актриса Ю.Максименко»).

Щиро вітаємо знану художницю Тетяну Галькун із ювілеєм і бажаємо міцного здоров’я, невичерпного творчої енергії, сонячного оптимізму та нових мистецьких здобутків!

Основні твори художниці: «Квіти на вікні» (1969), «У рідній хаті» (1973), «Під мирним небом», «Радісна пора» (обидва – 1979), «Дзвіночки» (1980), «Серпневі дні», «Подих весни» (обидва – 1982), «Дівчата колгоспних ланів» (1984), «Підпаски» (1985), «Після Чорнобиля» (1991), «Спогади про дитинство» (1996), «Трави мирних ланів» (1998), «Калина» (1999); цикл темат. картин і пейзажів «Стежинками Лесі Українки» (1989–93); серія натюрмортів «Щезаюче Полісся» (1988–2005); портрети – «А. Якубюк» (1995), «Актриса Ю. Максименко», «А. Ощепков» (обидва – 1996), «Фундаторка Києво-Могилянської академії Г. Гулевич» (1997).

Персональна сторінка Тетяни Галькун на сайті Галереї мистецтв НСХУ: http://www.volart.com.ua/art/galkun/

Марія ПИЛИПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
лучанин Показати IP 26 Січня 2017 20:14
Гарний художник наша класика
шанувальниця Показати IP 26 Січня 2017 21:49
З Днем народження, дорога Тетяно! Здоров"я міцного, творчої наснаги, нових мистецьких доріг!
Тетяна(нкрай) Показати IP 13 Січня 2018 02:26
Вітаємо! Здоров'я, кохання та миру!Творчої наснаги і довголіття!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus