USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Волинь «чиститимуть» від символів тоталітарного режиму

19 Вересня 2014 08:00
Реконструювати та перейменувати меморіальний комплекс у Луцьку, а також усунути зображення тоталітарних вождів та написи часів тоталітарного режиму з пам’ятників на Волині хочуть депутати Волиньради.

Питання про увічнення пам’яті жертв Другої світової війни розглянули під час засідання постійної комісії облради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді спорту та туризму 18 вересня.

Обранців волинської громади закликали змістити радянські акценти у державній політиці пам’яті. До депутатів звернулися представники Братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені полковника Клима Савура щодо впровадження заходів з увічнення пам’яті борців за волю та незалежність України. Так, ветерани пропонують у кожному населеному пункті на Волині встановити пам’ятні дошки, на яких поіменно вказати загиблих воїнів УПА, розстріляних і замучених окупаційними режимами, вивезених на каторжні роботи у Німеччину та тих, хто не повернувся назад, засуджених та вивезених на довічне поселення в Сибір, Заполяр’я та Казахстан родичів українських повстанців. Окрім цього, просять на усіх пам’ятниках в селах Волині (а їх понад 900) замінити написи на стелах, де вказано «вони загинули від рук українських буржуазних націоналістів». Натомість пропонується напис «вони загинули від терору німецьких, польських, московських окупантів». На меморіальному комплексі «Вічна Слава» у Луцьку пропонують встановити пам’ятник воїнам ОУН-УПА та Алею пам’яті жертв терору мирного населення за районами області.

Комісія підтримала звернення ветеранів УПА та рекомендувала управлінню інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА напрацювати проект рішення обласної ради «Про зміни до обласної програми увічнення пам’яті жертв війни, політичних репресій та депортацій». У проекті, на думку депутатів, потрібно врахувати необхідність реконструкції меморіальних комплексів на території області (в тому числі й Луцького) з метою уникнення зображень вождів, символів, пропагандистських написів тоталітарного режиму (на зразок: «вони загинули від рук українських буржуазних націоналістів» тощо) та встановити пам’ятні знаки в місцях розстрілу громадян, які за станом на 22 червня 1941 року перебували в камерах попереднього ув’язнення при районних відділах внутрішніх справ.

Своєю чергою, Луцькій міськраді комісія рекомендувала ініціювати створення проекту реконструкції міського меморіального комплексу та перейменувати Меморіальний комплекс «Вічна Слава» на «Меморіал скорботи та примирення». Під час підготовки проекту просять врахувати те, що потрібно доповнити «Стелу спалених сіл» повним переліком населених пунктів Волині, знищених у роки Другої світової війни різними військовими формуваннями (адже 107 нині наявних назв – це лише третина від повного списку). Пропонується доповнити меморіал стелою з переліком полеглих у 1939 році волинян – вояків Війська Польського. Також на території комплексу пропонують встановити пам’ятні знаки жертвам єврейського та ромського Голокосту, полякам, похованим на римсько-католицькому цвинтарі, що передував Меморіалу, воякам різних армій загиблим під час Першої світової війни, воїнам армії Української Народної Республіки та воякам Української Повстанської Армії. Окрім цього, депутати закликають колег із Луцькради замінити зображення вождів, символів, пропагандистських написів тоталітарного режиму та напису на центральному вході «1941-1945» (беручи до уваги, що на території Меморіалу знаходяться могили не лише загиблих під час німецько-радянської війни, а також пам’ятники та пам’ятні знаки, присвячені подіям, що хронологічно не належать до цього періоду).

Стан реагування на ці рекомендації депутати облради проаналізують під час розгляду питання «Про стан виконання у 2014 році обласної програми увічнення пам’яті жертв війни, політичних репресій та депортацій».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 30
Реаліст Показати IP 19 Вересня 2014 08:02
Давно пора....Тільки дійшло ?
Лучанин до Реаліст Показати IP 19 Вересня 2014 09:22
І треба ще буде поставити пам"ятник невинно убитому польському населенню, яке проживало на Волинських землям разом з українцями з незапам"ятних часів...
до до Реаліст Показати IP 19 Вересня 2014 09:41
в одній із країн ЄС є пам'ятник воїнам Радянської Армії в Трептов-парку в Берліні, який офіційно відкритий 8 травня 1949 року. Хай комітет і туди направить лист про рішення чистки від тоталітарних символів. Цікаво що на це скаже уряд Німеччини.
факт Показати IP 19 Вересня 2014 08:10
Рашизм переміг фашизм.Сьогодні наглядно видно які цінності маскувалися за " асфабаждєнієм". Нащадки КГБшніків показали звіриний оскал на данбассє при підтримці тамтешнього совка.То чи нам потрібно вшановувати память про тих хто ніс українцям неволю? Наш святий обовязок перед поколіннями схиляти голови перед мільйонами невинно убієнних заручників політичних деспотів і тиранів сталіна , гітлера ТА ЇХНІХ СЬОГОДНІШНІХ СПОДВИЖНИКІВ!
анатоль до факт Показати IP 19 Вересня 2014 10:09
Давно у лiкаря був?
Анонім Показати IP 19 Вересня 2014 08:18
Правильно...агов...вперед... Не країну з руїн піднімати, не реформи проводита, щоб економіка і бізнес ефективно працювали, щоб можна було людям зарплати, пенсії, стипендії, соц-виплати піднімати, а саме головне - зносити і змінювати символику! Відразу всім легше стане і заживемо...!!! Ганьба! Люди сподіваються, що незабаром і місцеві вибори відбудуться і позорних депутатів таких як Пирожик, Гузь... люди більше ніколи не обируть!!!
Оля до Анонім Показати IP 19 Вересня 2014 09:20
Діло в тому, що знову ми дураки їх обиремо.Погляньте довкола всі ті ж самі совдепи стоять у руля країни, правлять так, як правили. Всі ті ж учорашні пруться до влади. А пруться тому,що мають гроші, які накрали і далі крадуцть. А нас, як душили,то зараз ще крутіше зашморг накинули на шию люду.Хто ж наших молодих людей туди втрапить, хто має мільйон,щоб дати заставу, Хто ж таки,звісно,бандити, ворюги,які обікрали нас і крадуть далі.Ми раюи- зарплата мізерна, пенсія музерна.Всіх зрівнялим під одимн кагал працював42 роки маєш тисячу,не працюваві маєш тисячу.Тому і тінь,тому молодь не хоче платити податків нащо,коли всім одинаково. Так,що надіятися при учорашніх на щорсь краще просто не можна. При всіх структурах обласних районних, сільських, всі директори шкіл совдеп, гребуть аж гай шумить.Чому було їх не поміняти,можливо б щось і змінилось.А так гибель
Лучанин до Оля Показати IP 19 Вересня 2014 09:32
Ті совдепи, як ви їх називаєте, збудували процентів 80 Луцька, а може й більше. Наш президент здобув свої статки, якраз на фабриках, які побудували радянські люди, а він їх собі привласнив. Чому така ненависть до країни, в якій жили наші діди і батьки, і які по моральним якостям значно переважають наше теперішнє молоде покоління, яке вже виховане в незалежній Україні? Нашій молоді прививають якісь дивні погляди на життя: обмотався прапором державним, то ти вже і патріот, а в автобусі місце старшим уступати - то це не патріотично. Хто бігає по майданах - то той патріот, а хто працює - то це не патріот. З такими поглядами наша країна так і буде такою занедбаною і вона ніколи не досягне по економічним показникам того рівня, який вона мала за радянських часів. І замість того, щоб руйнувати збудоване попередниками, треба будувати своє, тоді ми будемо примножувати багатства країни, а не роз"порош"увати...
Анонім до Оля Показати IP 19 Вересня 2014 09:33
Дивно! А чому ця вся молодь саме в органи влади лізе?!:))) Зарплати мізерні, а вони пруть і шайку-лейку за собою тягнуть?:) Що - медом намазано? Для початку треба створити грамотний Інститут державного управління, навчити там людей, а потім у владу, якщо вони в цьому бачать СВОЄ. А що виходить - головне на Майдані покричати, хороводи поводити, назвати себе "патріотом" і щоб у кабінет вскочити, депутатом стати... - щоб керувати і типу начальником бути?! Да так воно і є, і така мета тих всіх Гузів, Пирожиків, Вітівих, помічників голів ОДА, керівників апаратів, начальників управлінь...всієї тої "молоді" що зараз вселилася в стінах ОДА і облради і тягнуть своїх просто з вулиці, або як вони кажуть, активістів, а дехто і просто друзів-корешків! Активістів в чому, в роботі, в управлінні??? В отриманні роботи у будинку на Київській? А толку?! А не попутали ви щось шановні?!
Лучанин до Анонім Показати IP 19 Вересня 2014 10:14
До речі, за часів так званого совка, щоб потрапити до влади потрібно було пройти багато щаблів, на кожному з яких людина здобувала необхідні навики для подальшого щабля. Навіть якщо порівняти якість освіти колишніх вузів із теперішніми - це небо і земля. А зараз поступив в університет, за хабарі сесії поздавав, потім на майдані поскакав і давай їм посади, бо ми молоді. Молоді, але "зелені". А ще дуже страшно, коли у медичних закладах за хабарі оцінки отримують. Оце буде якість медицини. Не хочеться бачити такої молоді ні при владі, ні будь де. До речі, студенти - це одні із найбільших корупціонерів, бо прагнуть не здобувати знання, а просто здобувати оцінки за гроші. Основна маса студентів - це люди, які звикли до корупції, бо вона дозволяє не працювати, а за допомогою грошей здавати сесії. Тоді скажіть, будь ласка, чи має моральне право така студентська молодь навіть думати про те, щоб керувати іншими людьми? Колись чув історію як укр. школяр потрапив на навчання до інозеної школи. він жив там у сім"ї, де був такий самий на роки хлопчик. От одного разу наш і каже, а давай підемо погуляємо, а закордонний школяр каже: На завтра є багато завдань, які потрібно вирішити. А наш каже: А ми частину спишемо. В закордонного школяра на обличчі відобразився шок. А в нас списування - це нормально. А списування - це те саме небажання працювати, це використання чужої праці, це обман суспільства, бо дитина, яка не може зробити завдання, каже що я це можу зробити... От і робіть висновки...
хм Показати IP 19 Вересня 2014 08:18
коментар було видалено
Біржа Показати IP 19 Вересня 2014 08:31
В нас кожен пятий безробітний,краще треба подумати як збільшити кількість робочих місць і тоді коли люди мають роботу і стабільність можна займатись перейменуванням і іншими речами. Депутати ви коли небуть головою думаєте,я не говорю про Гузя і Пирожика для них збільшення робочих мість це щось далеке.
..... Показати IP 19 Вересня 2014 08:41
а чому не розглянули ще одне питання - про руйнацію всі будівель, які збудовано в часи Української Радянської Соціалістичної Республіки
читачка до ..... Показати IP 19 Вересня 2014 09:03
напевно і головний корпус СНУ ім. Лесі Українки теж віднесуть до категорії символів тоталітарного режиму, бо ж це колишній обком компартії.
ВОНО до читачка Показати IP 19 Вересня 2014 09:15
то є так, скажем геть школам, дитсадочкам та іншим пережиткам тоталітаризму
ВОНО до ВОНО Показати IP 19 Вересня 2014 09:18
тоталітарні автодороги вже успішно знищують українські патріоти на еуропейських машинах, черга за мостами та залізними дорогами
люстратор до ВОНО Показати IP 19 Вересня 2014 12:28
Дороги про які мова не були розраховані на тонажність , яку маємо сьогодні. Де технології по будівництві сучасних.? Скільки відкатів і різних махінацій було при реконструкції старих і будівництві нових доріг? Не при совку та його вихованцях це робилось??? 23 роки було замало???
Лучанин до ..... Показати IP 19 Вересня 2014 09:17
О. Це ви добре сказали. Щоб зруйнувати символи "тоталітаризму" потрібно буде майже весь Луцьк зруйнувати, бо за "незалежної" України майже нічого не побудували крім розважальних закладів. А взагалі, дуже не приємно, коли приходить одна система і починає руйнувати пам"ятники попередньої. Мені було б цікаво подивитись пам"ятники, які були за часів Польщі, Рос. імперії і т.д.
жорж до Лучанин Показати IP 19 Вересня 2014 12:21
Хто був і є при владі у " незалежній" Україні ? Виплодки совкової системи.
Володимир Показати IP 19 Вересня 2014 09:30
коментар було видалено
Лучанин до Володимир Показати IP 19 Вересня 2014 09:33
Да. Неприємно жити в такій країні...
Лучанин до Володимир Показати IP 19 Вересня 2014 10:02
А навіщо видалил коментар про пам"ятники бандерівщині? Є така коротка притча-нагадування: "Завжди так не буде". Вчора ставили пам"ятники Леніну, сьогодні хочуть поставити Бандері, завтра знесуть Бандеру поставлять, ще когось... Люди дбайте про свої душі, а не про всякий історичний мотлох...
юзік Показати IP 19 Вересня 2014 10:18
Ще забули про памятник загиблим військам " сс" та вермахту ....
Анонім Показати IP 19 Вересня 2014 10:23
Влада стравлюе людей...
Штефан, Луцьк Показати IP 19 Вересня 2014 11:48
Неміряно тоталітарної символіки у всіх містах Волині. А осбливо, у Нововолинську. Приїжджаю туди і жахаюсь. А окрім того, мер В.Сапожніков звів біля 1-ї школи іще один - 2-му Укріпрайону (довоєнні доти по всіх навколишніх селах). Та відремонтував за 500 000 грн. із допомогою покійного Б.Клімчука тоталітарний сквер, там де пам'ятник "Воїну - прикордоннику слава", біля свого кафе "Міраж" на більварі Шевченка.
думка Показати IP 19 Вересня 2014 12:19
Сапожніков- типовий представник совка, який не мав і не буде мати власної думки а пливе за течією влади
Володимир Показати IP 19 Вересня 2014 12:34
На превеликий жаль, видання "Волинські новини" проявляє тендеційність, не сумісну з плюралізмом. З цього родиться тоталітаризм!
знання до Володимир Показати IP 19 Вересня 2014 12:44
Плюралізм передбачає різні позиції, погляди, що відображають розмаїтість інтересів у суспільстві. Тобто, якщо є декілька думок - то це тоталітаризм? Дивно. А що тоді на вашу думку є демократія?
історик Показати IP 19 Вересня 2014 18:49
Да краще і дешевше Гузю і Данильчуку щось...зпалити, ніж терпіти таку наругу над пам'ятью і історією!!! Вони свому Бандері поставити не можуть, але все інше, що ще до них було побудоване, хочуть зруйнувати! Це дармоїди і руйнівники України!!!
Лідія Показати IP 22 Вересня 2014 10:53
Дешевше всього скинути на Західну Україну якусь бомбу, щоб одним махом знищити всі наслідки тоталітарного режиму. Саме тільки пам'ятники - це замало. Житлові квартали, заводи, фабрики, школи, дит. садки, сквери, парки, трамвайні шляхи, автодороги, залізничні шляхи, залізничні вокзали, автовокзали. Все, що збудовано при Радянській владі, щоб про неї нічого не нагадувало. Почнем з чистого листа. І згадаємо історію - яка теріторія називалась Україною і з якого моменту та востановимо історичну справедливість в історичних кордонах країни, без Донбасу. Навіщо нам головна біль. Давайте покажемо Донбасу, що у нас краще жити, ніж там. Нехай вони до нас просяться. А поки що нема чого. Вони вважають, що ми нецивілізоване дике плем'я, яке хоче захватити їхні землі., яке рушить їхні пам'ятники, розмальовую матюками всі стіни, знущається над старими людьми, які не піддержують прихильників Бандери, знищують всю промисловість... Нам не вірять, що ми є цивілізовані, бо достатньо подивитись на паради прихильників Бандери та ультрас. Це жах

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus