USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волиняни просять врятувати унікальний костел у Берестечку

10 Квітня 2016 12:33
Через бездіяльність влади Волинь ризикує залишитись без історичних та культурних пам'яток.

Про це повідомляє користувач Доріан Андерсон на сторінці «Збережемо древній Луцьк» у Фейсбуці.

Зокрема, у статті Валерія Лукашевича, скріншот якої він публікує, йдеться:

«Нещодавно довелося побувати у славному Берестечку. Як завжди, хотілося зазирнути у його історію. Це й спонукало оглянути колишній Троїцький костел у центрі містечка. Знаю, що це - пам’ятка архітектури. Збудований костел у 1765-1771 роках за наказом самого короля Польщі. Колись ця найвища споруда у місті була дуже розкішна. А що тут побачив? Справжні руїни. Потрапити всередину можна через вікно, яке заросло чагарником. Просто дух перехопило всередині від величі самої споруди. Водночас було боляче, що вона така зруйнована. Коли піднімався східцями на одну з веж, просто вразили зарослі травою та мохом стіни. Від найменшого до них дотику сипалися.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС ПРИРІК БЕРЕСТЕЧКО НА ДЕФІЦИТНИЙ БЮДЖЕТ

Ледве помітив на тих же стінах рештки фресок. Таке враження, що ось-ось і їх не стане. Час руйнує споруду. Дивно: ніхто не візьметься за те, щоб врятувати таку унікальну споруду, яка могла б стати привабливим місцем для туристів, що відвідують Берестечко. Адже свого часу костел у Берестечку вважався чи не найгарнішим на Волині».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
йося Показати IP 10 Квітня 2016 12:49
Это не подлежит восстановлению ....
волинянам Показати IP 10 Квітня 2016 13:46
а костел в Затурцях?
Берестечко Показати IP 10 Квітня 2016 14:17
Його давно можна було відреставрувати. Спроби були в кінці1980-початку 1990. Відреставрувади одну із веж, а тоді, під шумок просто вкрали всі будівельні матеріали. Деякі вікна, які призначалися для костелу (круглої форми) були встановлені на новобудовах в Берестечку. В кого - вказувати не буду. Люди самі знають. Після цього були пропозиції від поляків провести реставраційні роботи. Завадив дурнуватий печерний світогляд деяких тогочасних політичних "діячів" області, які повважали це спробою "нової полонізації", "насадження католицизму". Одним словом, і самі нічого не зробили, і людям не дали зробити. Якось так...
Берестечковець Показати IP 10 Квітня 2016 14:18
Цей костел- пам'ятник польськоі перемоги над козаками під Берестечком. Може тут не до нашоі влади питання?
стоп Показати IP 10 Квітня 2016 16:39
вин находиться в греко католицкий парафии
землячка Показати IP 10 Квітня 2016 18:11
Жаль таке славне було місто а так довели ВРЯТУЙМО ми ж Українці
земляк Показати IP 10 Квітня 2016 20:16
Боюсь, скоро не буде чого рятувати. І кого, до речі, теж. Роботи немає, молоді теж (а памятаю, що в школі в свій час навіть гардероб перебудовували під навчальні класи, а зараз школа заповнена наполовину). Лікарню тихо ліквідовують, сільпо доживає, ПТУ прикриють скоро, завод продтоварів, хлібопекарню, лісництво, цегельний завод, комунгосп, колгоспи знищили. Так, що скоро про Берестечко буде нагадувати славна історія, географічна назва і купка престарілого населення. Дуже сумно і шкода найкращого на Землі міста, де народився, де пройшло дитинство і юність.....
Вася Показати IP 10 Квітня 2016 20:58
да пофиг. хай валится. у нас занятие поважнее -безвизовый режим ждем.
Перехожий Показати IP 10 Квітня 2016 22:31
Ви Берестечко для початку врятуєте! Місто вимирає. Лікарня на межі закриття, підприємства "дихають на ладан", населення виїжджає, або зпивається. Крім психіатричної лікарні людям тупо немає де працювати, а голова цієї установи бере людей ледь не на панщину. Кому той костел буде потрібен, якщо там людей не буде?
уважний Показати IP 10 Квітня 2016 23:15
а де в тексті про те, що "волиняни просять врятувати"
земляк знову Показати IP 11 Квітня 2016 00:52
Костел, звичайно, добре. Історію потрібно знати і берегти. Але, Берестечку як кисню бракує хоча б якогось підприємства, яке б дало роботу хоча б сотні - другій жителів. В місті прекрасні люди, асфальт, газ, вода, автостанція, школа, така-сяка лікарня - дайте людям роботу і нормальну зарплатню. Вони залишаться і будуть працювати, а, можливо, багато хто і повернеться на малу Батьківщину. Але, видно, в нашій країні нікому не потрібні ні ми, ні наші діти, ні села, ні містечка. Страшно стає від цього, особливо, коли подумаєш, що в цій країні жити нашим дітям.
Анонім до земляк знову Показати IP 11 Квітня 2016 10:16
Загальні фрази. Хто їм має придумати те підприємство? Мабуть, якщо люди такі прекрасні, то вони самі й повинні його створити і дітям приклад показати, як можна господарювати, а не чекати, щоб хтось прийшов і допоміг. А як не допоможе, то всі закордон повтікаємо, так?
небайдужий хлопець з Показати IP 11 Квітня 2016 21:26
Звісно що потрібно реставрувати, це ж пам'ятка архітектури, і не важливо що це католики, Ви ж берестечківці ходити в православну церкву російського патріархату в той час коли росія воює з Україною і нічого проти не маєте!!!
мавка Показати IP 12 Квітня 2016 16:42
родом з Берестечка. Боляче дивитись, коли приїжджаю до мами, як там все занепадає. Останнім часом була, коли батюшка з церкви МП с. Піски (тому і батюшка, а не панотець), ходив після Водохреща і освячував оселі. Щось проспівав швиденько на старослов"янській і побіг далі заробляти гроші, теплого людського слова своїм прихожанам сказати або не вміє, або не хоче, або не вважає за потрібне... Повністю підтримую "небайдужого хлопця"... А ще дуже боляче і страшно стає за людей, коли попадаєш на кладовище (цвинтар по-берестечківському), коли наводячи порядок біля могил своїх рідних, люди все сміття і старі пам"ятники викидають біля чужих могил. Стоїш біля могили батька і просиш в нього пробачення за тих людей...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus