USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Волинські школярики отримали нові ортопедичні парти

29 Вересня 2016 08:00
Навчальний рік для школярів з села Троянівка Маневицького району Волинської області розпочався за новими партами. Громада спільно з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» закупила 65 ортопедичних парт і стільців, які регулюються відповідно до зросту учня, оновили також і робочі місця вчителів. Коштів вистачило, щоб умеблювати всі початкові класи.

Про це повідомляють у прес-службі Фонду.

Фахівці стверджують: сидячий спосіб життя дуже небезпечний. Він негативно впливає на опорно-руховий апарат людини. Нині ортопеди все частіше діагностують у школярів сколіоз. Та це й не дивно, адже у більшості шкіл – старі парти, що мають неправильну конструкцію та не відповідають зросту дитини.

Про проблему сколіозу не з чуток знають і в селі Троянівці, що на Маневиччині. Учителька молодших класів Троянівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Віта Ясюк розповідає, що на методичному об’єднанні неод­норазово піднімали питання про здоров’я учнів школи. Щороку школярі проходять медичний огляд, і факт залишається фактом: кількість дітей, які хворіють на сколіоз, збільшується.


У Троянівській школі навчається 171 дитина, з них 61 – у молодших класах. Тут здобувають освіту школярі із навколишніх сіл: Майдану, Черська, Бережниці, Градиська. У школі організовують заняття з водного туризму, на яких діти плавають на байдарках. Завдяки таким навичкам школярі виборюють перші місця на турнірах обласного рівня. Ще однією особливістю є те, що тут діє шкільне лісництво. Для учнів старших класів проводять уроки лісоводства, на яких вони допомагають саджати дерева та доглядати за ними. «Ми дуже раді спів­працювати з Городоцьким лісовим господарством, робітники якого не лише навчають наших діток, а й допомагають в облаштуванні класів», – каже Віта Ясюк.


Направду здивувало нас те, що в школі відсутні будь-які благодійні фонди, які передбачають фінансову допомогу від батьків. Тут не здають гроші ні у фонд школи, ні у фонд класу. Для того щоб забезпечити належні умови навчання, залучають благодійників.

У заміні старих парт на сучасні були зацікавлені усі: і батьки, і вчителі, не стояла осторонь і громада села. Проте своїми силами нереально було здійснити задумане. Активісти об’єдналися в ініціативну групу «Школярик» та написали проект на співпрацю з маневицьким представництвом Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

«Наша ініціативна група звернулася до місцевих спонсорів. Здебільшого це люди, пов’язані з лісовим господарством, лісники-підприємці. Залучили учительський колектив. Цього було достатньо, щоб зібрати суму, потрібну для співфінансування. Іншу частину дав Фонд», – пригадує Віта Ясюк.

Відтак, навчальний рік для місцевих школярів розпочався за новими партами. Громада спільно з Фондом закупила 65 ортопедичних парт і стільців, які регулюються відповідно до зросту учня, оновили також і робочі місця вчителів. Коштів вистачило, щоб умеблювати всі початкові класи.

Нові парти – не єдиний сюрприз, який чекав на учнів 1 вересня. Простора класна кімната дозволяє посадити кожну дитину окремо. Цим і скористалися педагоги.

«Мені здається, що так діти будуть самостійнішими, не заважатимуть одне одному опановувати матеріал, а вчителям удасться побачити їхні знання», – вважає вчителька початкових класів Лідія Сопронюк. Педагог має 25 років стажу. Увесь цей час жінка пропрацювала в одному класі. Вона стверджує: парти оновили клас, зробили його багатшим. Зараз вона – класовод третьокласників.


Коли заходимо в клас, у діток саме година спілкування. І хоча вони кажуть, що їм подобається сидіти по одному, проте зізнаються: ділити парту з товаришем все-таки цікавіше.

Керівник східної філії Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Олександр Мельничук констатує: «Сьогодні фінансування освіти залишає бажати кращого. Особливо це стосується сільських шкіл. Навіть такі елементарні речі, як парти, стільці, дошки потребують втручання Фонду та ініціативи від батьків. Реалізація мікропроектів є конче потрібною для якісного навчання та здоров’я школярів, адже в такому віці формується осанка дитини, від того, як сидить учень, залежить сприйняття інформації».

Школа у Троянівці – простора й чепурна. У фойє – куточок з дитячими виробами, а поряд – портрет випускника школи Сергія Климчука, яким пишаються не лише троянівці, а й вся Україна.

Сергій – активний учасник Євромайдану, боєць батальйону «Айдар». Два роки тому він загинув під час виконання бойового завдання в селі Хрящуватому Луганської області. У школі пишаються випускником, розповідають про його героїзм та життєві принципи, проводять вечори пам’яті на його честь.

Ініціативна група школи не збирається зупинятися на досягнутому. Активісти написали ще два проекти, які планують втілити найближчим часом. Один із них – «Наука – мука», що передбачає проведення ремонту та обладнання кабінету хімії. Тож сподіваємося, що ініціативній громаді разом з Фондом вдасться реалізувати ще не один задум та проект.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ок Показати IP 29 Вересня 2016 08:48
дрова на мет алевих ногах
знайка Показати IP 29 Вересня 2016 08:51
Мдаааа ортопедичне взуття знаю ортопедичні парти щось нове в журнал істів......
Коля Показати IP 29 Вересня 2016 09:42
А що в них ортопедичного?
Ас Показати IP 29 Вересня 2016 14:03
Совок дрімучий. Показуха. Дітей як і раніше тренують : руки рівно на парті тримай. Для чого це ? Позорище. Навіщо ж новому поколінню навязувати цю дурість.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus