USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські зубри виявилися нікому не потрібними?

17 Жовтня 2015 16:38
Тварина-символ Волині байдужа усім: стадо зубрів, яке збереглося у лісах Цуманської пущі, протягом останнього року не взяла на облік жодна структура.

Про це йшлося під час прес-туру Національним природним парком «Цуманська пуща» 16 жовтня.

Як розповів виконувач обов’язків директора Ківерцівського НПП «Цуманська пуща» Ігор Квач, єдина на Волині популяція зубра, який є видом державної та міждержавної охорони, зберігається у загальнозоологічному заказнику «Зубр», який увійде до проекту розширення національного парку.

Випустили тварин у ці ліси ще у 1965 році, тоді 14 особин звіра впродовж років дали великий приріст. У роки незалежності з 200-220 тварин лишилася незначна кількість.

Наразі нараховується приблизно 10 голів зубрів у вільному стаді та два – у вольєрі, а ще три роки тому стадо незмінно налічувало 13-14 голів. Тварини з вільного стада перебувають у різних місцевостях Цуманських лісів залежно від сезону – навесні вони випасаються на полях урочищ Германівка та Софіївка, восени вони переміщуються ближче до урочища Лопатень.
Раніше на територію вольєра привезли п’ятеро зубрів, які протягом двох років змогли б акліматизуватися та потім бути випущеними у природнє середовище. Наразі з них лишилося двоє зубрів чоловічої статі, минулого року зафіксували загибель самиці зубра. Відтак, на думку Ігоря Квача, цих зубрів потрібно терміново випустити до вільного стада, попередньо встановивши тваринам електронні чіпи.

Варто зауважити, що у сусідній Польщі за зубрами слідкують за допомогою комп’ютерної програми та електронних маячків. На Волині для обліку зубрів, зі слів Ігоря Квача, можна було б використовувати квадрокоптер, або тепловізор (тварина виходить переважно вночі або рано вранці).

Торік за слідами визначали наявність 9-10 тварин. Наразі ніхто не може вказати реальну кількість зубрів, адже протягом останнього року, на жаль, жодна структура не бажала ставити цих тварин на облік (ані мисливське господарство «Майдан мисливський», ані «Явір Плюс ЛТД», ані ДП «Мисливське господарство Звірівське»). Таку ситуацію керівник національного парку вважає нонсенсом, адже зображення саме цієї тварини національний парк планує використовувати як емблему.

Малий вольєр для зубрів площею 45 гектарів почали будувати приблизно 10 років тому. У попередні роки розпорядженням колишнього голови Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука територію вольєру віддали «для наукових досліджень» підприємству «Явір Плюс ЛТД», що належить екс-очільнику ВОУЛМГ Богдану Коліснику. Відповідно до Указу президента від 2010 року про створення Ківерцівського національного парку «Цуманська пуща», територія урочища площею 150 гектарів повинна бути передана національному парку.

Протягом останніх семи років фіксували народження одного теляти зубра щороку, що свідчить про те, що зубр, попри відсутність допомоги з боку людини, усе ж виживає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ліс Показати IP 18 Жовтня 2015 08:47
в Україні війна , люди не мають за що хліба купи, воно хоче державних грошей на парк??????? позор .
Знаю до ліс Показати IP 19 Жовтня 2015 11:11
Якраз саме ця людина і була більше року на війні на відміну від вас дурня старого держ. чиновника який за бумажками ховається
Старий Показати IP 18 Жовтня 2015 20:46
Впізнав вас, Богдане Івановичу!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus