USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

ВР заборонила кадрові агентства

16 Липня 2012 10:17
Верховна Рада прийняттям закону «Про зайнятість населення» фактично заборонила діяльність кадрових агентств.

Про це пише ТСН з посиланням на видання «Коментарі».
Донедавна в Україні існувало два види «посередників з працевлаштування»: кадрові агентства ‒ їх послуги з пошуку роботи оплачували потенційні кандидати на вакансії та рекрутингові компанії, з якими розраховувалися роботодавці за фактом прийняття працівника на роботу.

Перших на ринку праці більше не буде. «Субʼєктам господарювання, які надають посередницькі послуги в працевлаштуванні, отримувати від громадян, яким надані такі послуги, гонорари, комісійні та інші винагороди, відтепер заборонено», ‒ пояснила юрист Дарʼя Кирилова.

Новий закон також вперше закріплює в Україні такі поняття як: «рекрутинг» ‒ діяльність підприємств, що надають посередницькі послуги з працевлаштування, «аутстаффінг» ‒ послуга виведення персоналу за штат роботодавця і «аутсорсинг» ‒ діяльність підприємств, що здійснюють наймання працівників для виконання ними робіт в іншого роботодавця.

За словами юриста, закон покликаний врегулювати діяльність кадрових агентств, яких сьогодні в Україні, за неофіційними джерелами, ‒ близько 15 тисяч. «Несерйозні компанії і компанії-одноденки «відфільтрують», залишивши тільки тих, що надають якісні послуги і дають «гарантійний» термін на своїх кандидатів», ‒ коментують юристи. Закон вперше офіційно призначає «наглядача» над усіма організаціями, які беруть участь в цьому бізнесі. Відтепер Міністерство соціальної політики зобовʼязане вести облік рекрутингових компаній, але, щоправда, як це відбуватиметься на практиці, із закону поки не ясно. Незрозуміло також, чи повинні будуть такі компанії ставати на облік в міністерстві і отримувати які-небудь посвідчення чи сертифікати.

Те, що компанії, які надавали шукачам недостатньо професійні послуги, заробляючи виключно на гонорарах від громадян, опинилися поза законом ‒ хороший знак. Однак, закон змушує піти з ринку також частину компаній, які працюють «по-білому», кажуть експерти.

Зокрема, як стверджує партнер компанії Executive Search «Анкор СВ» Алла Коняєва, в документі занадто багато туманних формулювань, які потребують розʼяснень. Наприклад, посередникам, що надають послуги з працевлаштування, заборонено направляти працівників на робочі місця в компанію, в якій протягом року відбувалося скорочення штату.

«Одна скорочена одиниця ‒ це вже достатньо для заборони чи ні?» ‒ запитує експерт.

Компанії, які надають посередницькі послуги та послуги аутсорсингу, зобовʼязали подавати інформацію про чисельність працевлаштованих осіб до територіальних відділень Мінсоцполітики. По суті, це означає, що тепер вся зовнішня рекрутингова діяльність буде моніторитися так само ретельно, як діяльність фінансових компаній ‒ банків, страховиків, компаній з управління активами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Z Показати IP 16 Липня 2012 11:36
Всі ті кадрові агенства - лохотрон. Втім, як і центри зайнятості, з тією суттєвою різницею, що в центрах зайнятості не треба платити, роботу тобі там не знайдуть, але коли сам собі знайдеш, то в центрі зайнятості собі поставлять галогчку, а тобі можуть дати дотацію, що надасть перевагу твоїй кандидатурі в очах роботодавця.
Віра Показати IP 16 Липня 2012 12:26
Абсолютна правда!! В центрі зайнятості ніхто не працевлаштовує. І пропонують людям з вищою освітою перекваліфіковуватись на столяра, повара і т.д. Для чого потрібні ті Центи зайнятості???? А відношення до безробітних - ніяке
Док Показати IP 16 Липня 2012 16:35
Ще б добралися до ріелторськихї фірм і мнимих послуг які вони ніби-то надають. Шаражкіни контори.
не ріелтор Показати IP 16 Липня 2012 17:44
Оті всі ріелтори, агенства - це паразити на здоровому тілі людей. За такі речі колись відсилали "во глубину сибирских руд".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus