USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Вифлеємський вогонь миру передали волинянам юні поляки

19 Грудня 2014 19:00
«Мир всередині нас», - під таким гаслом вогонь із місця народження Ісуса Христа передали волинським пластунам польські харцери на пункті пропуску Устилуг.

Урочиста передача Вифлеємського вогню миру від польських харцерів українським пластунам відбулася 19 грудня на мості через Західний Буг.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, урочиста передача Вифлеємського вогню миру прихожанам римо-католицького Кафедрального Костелу св. Петра і Павла відбудеться у неділю 21 грудня об 11 годині.

Харцерська спільнота міста Грубешів передала вогонь під гаслом «Мир всередині нас». На мості, що сполучає країни-сусіди, поляки та українці взаємно ділилися миром. У заході взяли участь представники місцевої влади та духовенства з обох берегів Бугу, а також молодь з українських та польських скаутських організацій.

Як зазначили представники польського духовенства, вони від усього серця бажають миру Україні, яка зараз дуже потерпає.



Віце-бургомістр міста Грубешів Марта Маєвська побажала спокійних родинних різдвяних свят українцям, щоб ця ініціатива розвивалася надалі та була символом миру, взаєморозуміння та солідарності.



Комендант Люблінської хоругви харцерів Катажина Пьондло наголосила, що гасло цьогорічного Вифлеємського свята миру «Мир всередині нас», і саме тут – найкраще місце, щоб підтвердити це найкраще гасло. Вона зичила миру в серці кожному з присутніх.



Польські харцери розповіли, що, окрім передачі Вифлеємського вогню миру, прибули, щоб поділитися з українськими однолітками різдвяними традиціями, розділити оплатки. Вони нагадали, що Вифлеємський вогонь миру – щорічна скаутська акція, що полягає у розповсюдженні вогню з місця народження Ісуса Христа, що розпочалася у 1986 році як частина різдвяної акції «Світло у темряві». Харцери з Польщі беруть участь у Вифлеємській естафеті з 1991 року.

Представники польської скаутської організації виконали декілька пісень на різдвяну тематику.



Після цього вогонь із місця народження Ісуса Христа передали представникам духовенства з України. Варто зауважити, що свято миру об’єднало різні конфесії – як православних християн, так і католиків.



Священики зауважили, що на цьому місці відбувається така зустріч щороку і саме тут творять нову історію Європи, а вогонь з Вифлеєму – знак, що Ісус прийшов на землю, щоб нас об’єднати. Вони наголосили, що по обидва береги Бугу мешкають діти одного Бога, які повинні писати нову історію справжньої дружби. Таку дружбу потрібно оберігати, як і цей вогонь. Представники духовенства висловлювали надію, що невдовзі кордони стануть інакшими і цей міст буде відкритим, як мости між Польщею та Німеччиною нині.

Європа та особливо Польща сьогодні мають виняткове значення для України, - зауважили священики. Вони нагадали, що сьогодні, коли православні святкують день Святого Миколая, на сході України зі зброєю в руках за волю України та всієї Європи воюють її сини. Святі отці повідомили, що вже у понеділок вогонь миру буде на сході, де його триматимуть у руках українські вояки, які боронять правду Христа.



Заступник міського голови Володимира-Волинського Олег Свідерський зазначив, що цьогоріч вогонь миру як ніколи актуальний для України, він додає українцям впевненості у тому, що в державі запанує мир та спокій.

«У мирі, злагоді, спокої та процвітанні двох наших держав ми бачимо майбутнє», - підкреслив Олег Свідерський.



З прийдешнім святом Різдва Христового привітали своїх польських товаришів луцькі та рівненські пластуни. Вони побажали, щоб вогонь миру горів у кожній домівці та у кожному серці, адже мир всередині нас та виконали для юних поляків пісню про Вифлеємський вогонь миру.



Святі отці з Польщі закликали українців нести світло миру всім, аби воно запалало на святкових столах, а для замученої війною України воно стало світлом надії на створення вільної та незалежної вітчизни.

Молитву за мир прочитали спільно представники різних конфесій польською та українською мовами. Після цього святковими оплатками з юними українцями обмінялися представники скаутської організації з Польщі.



Колядку двома мовами заспівали учасники вокальної групи Володимир-Волинської гімназії. Солодкі гостинці польським одноліткам передали юні волиняни.



Після обміну подарунками та передачі вогню миру пластуни вирушили у Луцьк. Як розповіла Інформаційному агентству Волинські Новини виховниця куреня імені Олени Левчанівської Катерина Костюк, участь у акції цьогоріч взяли пластуни з Луцька, Колок та Рівного. З її слів, щороку у грудні, незадовго до Різдва за григоріанським стилем, на кордоні в Устилузі приймають Вифлеємський вогонь миру з рук польських харцерів. Цієї неділі вогонь передадуть у кафедральний костел Святих Петра і Павла у Луцьку, а згодом – у Свято-Троїцький собор та громаді міста. Також цього року вогонь рознесуть домівками військових-учасників АТО та родинам загиблих на сході волинян. Вифлеємський вогонь миру передають пластуни різних країн світу. Вважається, що свічка, що запалена від цього вогню, навіть згаснувши зберігає особливу енергетику.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus