USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Випускники Ківерцівського медколеджу отримали дипломи

29 Червня 2016 19:00
Урочиста церемонія вручення дипломів випускникам Ківерцівського медичного коледжу відбулася 29 червня. У будинку культури міста Ківерці зібралися близько двох сотень вчорашніх студентів у мантіях і кашкетах із китицями.

Привітати новоспечених медиків зібралися їхні батьки, друзі, родичі. Для гостей підготували співочі виступи, після яких була найочікуваніша подія – отримання дипломів про освіту.

У Ківерцівському медколеджі навчаються за чотирма спеціальностями: "Лікувальна справа", "Сестринська справа", "Акушерська справа" та "Стоматологія". Заклад фінансується з обласного бюджету, оскільки належить до комунальної власності.

"Сьогодні маємо 218 випускників, – зазначає директор навчального закладу Тетяна Комшук. – Загалом ліцензований обсяг – 270 студентів. Цьогоріч менше випускників через особливості спеціальності «гігієніст зубний»: чомусь стоматологи не записані в штатному розписі в Україні. Загалом у державі ми входимо в десятку найкращих закладів нашого рівня.

Студенти займають перші місця на конкурсі «Кращі за фахом», приймають участь у конференціях. Щороку все більше наших випускників вступають у навчальні заклади IV рівня акредитації, де здобувають освіту лікаря.
Без владної підтримки перспектив у нас би не було, – додає керівниця. – Студенти-державники після випуску забезпечені місцем роботи, за розподілом мають відпрацювати 3 роки. У ФАПах є потреба у медичних спеціалістах. Як директор, я налаштована на тісну співпрацю з обласними депутатами, бо бачу їхню зацікавленість у розвитку нашого закладу".
Медичний коледж у Ківерцях потребує нового навчального корпусу. Також студенти-хлопці жалілися на відсутність гуртожитку. Він тільки для дівчат, а на потоці було близько 30 юнаків, які змушені були винаймати житло в місті.
Депутат обласної ради, секретар постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму Ірина Констанкевич, яка приїхала привітати випускників зі святом, запевнила, що сприятиме реалізації важливих задумів.

"Проблеми у медичній галузі сконцентрувалися і вирішувати їх треба комплексно, – вважає Ірина Констанкевич. – Спочатку необхідно підтримати молодих фахівців, які підуть працювати у села. Вирішити питання житла, оплати праці, бо зараз зарплати копійчані. У сільських медзакладах немає елементарних засобів діагностики і профілактики, ліків, оргтехніки для організації роботи. Хоча первинна ланка має бути забезпечена всім необхідним.

Якщо уряд декларує, що він є урядом змін, він повинен подбати про медицину. А якщо ні – констатувати свою безпорадність, безпомічність, і дати працювати тим, хто готовий і хто має волю впроваджувати зміни, має компетентну команду. Вважаю, що Українське об’єднання патріотів – УКРОП може взяти на себе відповідальність. Нам треба втримати молодь у нашій країні і в тій професії, яку вони здобули. Влада має дбати про можливості самореалізації молоді".
Ірина Мирославівна зауважила, що на прикладі Ківерцівського медколеджу видно законодавчий парадокс, що склався через непорозуміння між Міністерством фінансів і Міносвіти. Коледж має дозвіл на набір стоматологів, а на випуск – ні. Це питання не вирішується уже кілька років. Депутат Волиньради вважає, що лобістам центральних вишів у Верховній Раді вигідно не пускати на ринок випускників із периферійних закладів. Тож треба виходити на вищий рівень і штурмувати цих лобістів.
Десятки щасливих випускників, отримавши дипломи після 3-4 років навчання, на вулиці фотографувалися з батьками у святкових убраннях. Для них починаються уже дорослі випробування – шукати роботу, здобувати практику, пробувати виживати на зарплату у 1400 гривень.

"Хочеться працювати за спеціальністю. Зараз із працевлаштуванням ситуація не найкраща, але є надія на зміни, на те, що не буде глобального скорочення, про яке говорять чиновники, – каже Орися Поліщук із Рожища. Дівчина здобула спеціальність медсестри і закінчила коледж з відзнакою. – Вимога щодо зарплати випливає з тих умов і цін, за якими тепер живемо. Молодому спеціалістові треба заплатити за житло, харчуватися, купувати одяг тощо. Мінімальна ставка для молоді дуже низька. Потрібна хоча би вдвічі більша сума, щоб був стимул залишитися в професії. Або дуже багато працювати, виходити на зміни на цілу добу, чи шукати додаткову роботу".
Людмила Стащук із села Рудка-Козинська Рожищенського району також здобула фах медсестри. У медколедж вступила відразу після школи, спеціальність і заклад обирала свідомо. Планує працювати у Луцьку, в обласній лікарні. Вважає, що головне в роботі медсестри – піклуватися про хворих і ніколи не нехтувати своїми обов’язками.

Ігор Прокоф’єв із Любомля у Ківерцях вивчився на фельдшера, може працювати у ФАПі чи на швидкій допомозі. «Фельдшер у селі – той самий лікар, лише з менш глибокими знаннями, – переконаний Ігор. – У багатьох країнах для молодих медиків діють соціальні програми: виділяють житло, стабільні гроші на початок роботи. В нас такого старту нема. Щоб набути досвіду, випускник має попрацювати кілька років, підвищувати кваліфікацію. Та молоді люди нерідко не витримують цього перехідного періоду, переходять в іншу професію».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
ОЛьга Показати IP 29 Червня 2016 22:22
чому так мало фото?
Vyldik Показати IP 30 Червня 2016 06:42
Дуже мало
Анонім Показати IP 30 Червня 2016 06:43
А викладачі?
медики Показати IP 30 Червня 2016 07:45
Шкода їх ,якщо нічого не зміниться.Такі молоді,такі надії ...
лучанин Показати IP 1 Липня 2016 00:49
а про випуск у Луцькому медичному коледжі - ні словечка, жодного фото!
Анонім Показати IP 1 Липня 2016 21:00
Хороші студенти,якби ще директор була лояльна та адекватна...А то..нема слів
Настя Показати IP 1 Липня 2016 22:24
А чим вам директор не вгодив? Чудовий коледж, чудові викладачі, чудовий директор....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus