USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як африканська чума свиней потрапила на Волинь

30 Серпня 2016 14:26
Спалах африканської чуми свиней має декілька причин, зокрема, це міграція диких кабанів та, особливо, людський фактор.

Про це стало відомо під час засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при Волинській ОДА учора, 29 серпня.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини раніше, африканська чума свиней (АЧС) косить свійських та диких свиней по всій Європі. Цього разу хвороба вже дісталася Волині: спалах АЧС зафіксували в Любешівському та Ратнівському районах. Всього – 4 випадки.

У населених пунктах, де зафіксовані випадки - запроваджений карантин, а навколо облаштовані ветеринарно-поліцейські пости.

Натомість в селах уже спалахують бунти: жителі села Любешівська Воля сьогодні о 9 годині перекрили автодорогу державного значення «Луцьк – Маневичі – Любешів – КП Дольськ». У такий спосіб жителі села висловили невдоволення через недостатню поінформованість про наслідки введення карантину на розповсюдження африканської чуми свиней. Зокрема, людей цікавило, які компенсації вони отримають за вилучених свиней, де спалюватимуть або закопуватимуть туші загиблих тварин.

Як йшлося під час протиепізоотичної комісії, з початку епідемії (з 2012 року) це вже 104-й випадок. Як свідчать дані відповідного розслідування, АЧС на Волинь прибула від сусідів.

Перший випадок зафіксували у 2012 році в Запорізькій області. Потім рік про АЧС в Україні не чули. Згодом з Росії АЧС перебралася на Україну – Луганська область почала масово боротися з цією хворобою.

Стримати, попри заходи, не вдалося: АЧС спалахнула в Чернігівській та Сумській областях, згодом – на Миколаївщині та Одещині.

В той час, коли в регіонах Росії, де спалахнула чума, знищили поголів’я свиней, на господарствах залишилися корми, які там почали масово продавати. Білоруси спокусилися на дешевий комбікорм, і привезли АЧС в Білорусь.

Цього року, згідно з даними Державного НДІ з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, в Україні зафіксували вже 47 випадків АЧС (разом з волинськими). Більшість із них – на межі України та Білорусі.

«Згідно з наявною інформацією, збудник АЧС циркулює вздовж кордону з Білоруссю. Там вибивається все поголів’я вздовж кордону, а в особистих господарствах заборонено рік тримати свиней. Потому обіцяють, що свиноферми видаватимуть одноосібникам поросят, хто бажатиме. Офіційно вони не оголошують карантин, але там ситуація тривожна», - повідомив головний державний інспектор ветеринарної медицини області Богдан Лозинський.

Одним з факторів розповсюдження АЧС є дикі кабани. Але, якщо в Прибалтиці саме вони є головними перенощиками чуми, то в Україні таких випадків – одиниці. Ускладнює ситуацію в Україні людський фактор, зауважив заступник завідувача відділу протиепізоотичного моніторингу Державного НДІ з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи Валентин Свідерський.

«Не виключено, що в регіонах, де раніше зафіксували масові спалахи АЧС, були підозрілі випадки, але цих тварин вибили і не знищили, а відправили салом по Україні», - пояснив він.

У зв’язку з цією ситуацією, господарям, навіть одноосібникам, ветеринари радять:

Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях. Не допускати вигулу свиней та їх контакту з іншими тваринами. Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.

Регулярно здійснювати очистку та дезінфекцію приміщень у яких утримуються свині. Обслуговування тварин проводити лише у змінному одязі, при цьому використовувати окремі засоби догляду, інвентар. Постійно вести боротьбу з гризунами.

Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.

Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів.

Забій тварин проводити лише після перед забійного клінічного огляду спеціалістом ветеринарної медицини, реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, стихійних ринках.

При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно звертатись до представників державної служби ветеринарної медицини.

Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.

Не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней.

Не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією, що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани.

Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.

Довідково:

АЧС – вірусна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно, безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків.

Збудник АЧС – вірус, стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища. У трупах свиней вірус зберігається до десятки тижнів, у м`ясі від хворих тварин – до 155 днів, копченій шинці – до 5 місяців, у гною до 3 місяців.

Хворі свині виділяють вірус АЧС з сечею, фекаліями, виділеннями з носа, очей та іншими природними виділеннями. Загибель тварин при зараженні АЧС становить 100%.Засобів імуно-профілактики та лікування хвороби не існує.Людина цим захворюванням не хворіє.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
юзько пилсудськый Показати IP 31 Серпня 2016 22:40
Та як попала, зрозуміло що разом з свинями-переселенцями.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus