USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як Фонд «Тільки разом» допомагає вирішувати проблеми сільських громад

28 Липня 2016 18:40
Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» уже функціонує по всій Волинській області. В кожному районному центрі представництво організації не лише вивчає потреби громад, а й працює над спільними проектами. Менеджери філій навчають людей, як виділити нагальні потреби, підготувати пропозицію та втілити її у життя.

У селі Пнівне Камінь-Каширського району уже є кілька прикладів такої співпраці, - повідомляє прес-служба Фонду.

Директор Пнівненської ЗОШ Тамара Пугач розповідає, що перша згадка про село сягає 16 століття. Його територія була густо засаджена лісом. Оскільки чисельність населення зростала, люди, розчищаючи територію, зрізали пні. Від цього і пішла назва села Пнівне. Пнівненська сільська рада – одна із найбільших у Камінь-Каширському районі. Та й саме село велике. Громада тут згуртована і активна. Люди дбають про спільні інтереси, саме тому й долучаються до активної співпраці з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом».
Керівник представництва Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у Камінь-Каширському районі» Сергій Лях зазначає, що за сприяння Фонду у Пнівному вже створили кілька ініціативних груп. Є й перші результати роботи, зокрема, у школі вже встановили твердопаливний котел. Створили ініціативну групу і в дитсадку.
Жителі села переконані – спільно можна не лише працювати і вирішувати проблеми, але й святкувати та веселитися. Урочистостей протягом року у Пнівному чимало. «Моє село – моя маленька батьківщина» – перше свято у селі організували спільними зусиллями Фонду та громади. Кожного разу селяни намагаються додати щось нове до святкування. Цього разу – це майстер клас із виготовлення янголят та дерево мрій, де пнівняни змогли загадувати бажання.
Завідувач сільською бібліотекою Валентина Данилюк розповідає, що одна дитина, яку здебільшого виховують дідусь та бабуся, написала: я бажаю, щоб моя мама і тато мали роботу в селі, а не їздили на сезонні роботи.
Так, святкування завершуються, а буденні проблеми залишаються. Основна з яких – безробіття. Люди змушені їхати на заробітки за кордон, аби заробити хоч якусь копійку.
Вадим – переможець спортивних змагань із піднімання гирі. Йому 26. Чоловік живе у сусідній Соснівці, разом із дружиною виховують двоє маленьких дітей. Вадим любить своє село та пристойної роботи для молодої людини тут немає. Таких як він – молодих, дужих і поки що не дуже потрібних державі - у навколишніх селах вистачає, адже, щоб забезпечити сім’ю, вони змушені працювати за кордоном. Місцеві кажуть, що раніше у селі був багатий колгосп, а зараз немає нічого. Вони сподіваються, що знайдеться інвестор, котрий забере землі в оренду і створить підприємство, яке забезпечить людям робочі місця.
Тим часом село продовжує жити. Молодь навчається, здобуває вищу освіту, хтось повертається, а хтось лишається там, де є перспектива. Пнівняни не втрачають надії, що їхня маленька Батьківщина все-таки знатиме кращі часи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus